دو شنبه 6 بهمن ماه 1399  -  Monday, January 25, 2021
pegaheco 1pemina
اخبار
0
جمعه 13 بهمن ماه 1391 ساعت 12:36

در سال 2012

بهای مواد غذایی 7 درصد کاهش یافت

پایان سال 2012 میلادی آغازگر خبرهای خوش غذایی برای مردم جهان بود. یک سال ثبات و کاهش قیمت‌ها امید به بهبود وضعیت تغذیه را در کشورهای گوناگون به ویژه برای آنها که در مسیر توسعه هستند زنده کرد.
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در تحلیلی پیرامون وضعیت قیمت غذا در سال گذشته میلادی اعلام کرد قیمت‌های جهانی مواد غذایی در سال 2012 معادل 7درصد کاهش یافت که این، احتمال کمبود غذایی را در کشورهای در حال توسعه، کاهش داد. قیمت‌های جهانی غذا از ماه‌های ژوئن تا ژوئیه (اردیبهشت تا تیر) حدود 10 درصد افزایش یافته بود که این مساله، احتمال گرسنگی میلیون‌ها فقیر را در جهان افزایش داده بود.
این در حالی است که فائو اعلام کرد شاخص قیمت غذا در ماه دسامبر کاهش یافت که به عنوان سومین کاهش ماهانه متوالی این شاخص به حساب می‌آید. این شاخص در ماه نوامبر (آبان و آذر) 211 واحد بود. در کل سال 2012، متوسط این شاخص 212 واحد بود که 7 درصد کمتر از سال 2011 است.
سه ماه پیاپی کاهش قیمت
در ماه پایانی سال 2012 نیز شاخص قیمت مواد غذایی فائو برای سومین ماه متوالی کاهش داشت و با 1/1 درصد کاهش به 3/209 واحد رسید. علت این کاهش، پایین آمدن قیمت غلات و انواع دانه‌های روغنی در سطح بازارهای جهانی اعلام شده است. کمترین میزان این شاخص در سال 2012، در ماه ژوئن (اردیبهشت و خرداد) رقم خورد که به 200 واحد رسید. بر اساس گزارش فائو شدیدترین کاهش قیمت سالانه برای شکر 1/17 درصد محصولات لبنی 5/14 درصد و روغن‌ها 7/10 درصد بود.
در ماه دسامبر سال 2012، گوشت تنها 1/1 درصد و غلات 4/2 درصد کاهش قیمت را تجربه کردند. این کاهش قیمت‌ها در حالی روی می‌دهد که در ماه ژوئیه سال 2012 که نزدیک به 13 واحد افزایش در شاخص قیمت مواد غذایی ثبت شد، نگرانی‌های عمده‌ای در مورد وقوع دوباره بحران غذا وجود داشت که در نهایت به واقعیت تبدیل نشد.
شاخص قیمت غلات در ماه دسامبر نسبت به ماه قبل از آن، حدود 3/2 درصد یا شش واحد کاهش یافت. علت اصلی این کاهش توزیع ذرت محصول آمریکای جنوبی در بازار و انتظار برداشت خوب محصول برنج در کشورهای عمده تولیدکننده این محصول ذکر شده است. بعد از افزایش 40‌واحدی شاخص قیمت غلات بین ماه‌های ژوئن و ژوئیه که به دلیل وقوع خشکسالی و شرایط نامناسب آب و هوایی و نااطمینانی‌های شدید در مورد میزان و کیفیت محصولات کشاورزی ایجاد شد، این شاخص اندک‌اندک شروع به کاهش کرد و اگرچه هنوز بسیار بیشتر از رقم 220 واحدی ماه ژوئن را به خود اختصاص داده است، اما امیدواری‌هایی در مورد کاهش هرچه بیشتر این شاخص و کنترل آن وجود دارد. همچنین شاخص روغن و چربی فائو در دسامبر، نسبت به ماه قبل از آن 9/1 درصد یا چهار واحد کاهش را تجربه کرد که چهارمین ماه در پی کاهش قیمت برای این دسته از محصولات غذایی محسوب می‌شود؛ همچنین این شاخص 5/196 واحدی، کمترین رقم از سپتامبر سال 2010 به بعد محسوب می‌شود. متوسط کل شاخص روغن و چربی در سال 2012 حدود 27 واحد کمتر از همین رقم در سال 2011 است. قیمت انواع محصولات گوشتی بین ماه‌های دسامبر و نوامبر 2012، تقریبا بدون تغییر باقی مانده است به جز گوشت خوک که کاهشی 2 درصدی یا سه‌واحدی را تجربه کرد.
تنها شاخصی که در ماه دسامبر نسبت به ماه قبل از آن افزایش داشته است مربوط به محصولات لبنی است که افزایشی 9/0درصدی یا دو‌ واحدی را تجربه کرده است. اما در مجموع سال 2012، این شاخص نیز نسبت به سال قبل از آن 32 واحد کاهش را نشان می‌دهد. به نظر می‌رسد برخلاف تمام نگرانی‌هایی که به دنبال وقوع خشکسالی کم‌سابقه سال 2012 ایجاد شد و ترس از ترکیب این خشکسالی با بحران اقتصادی و وقوع بحران غذایی، در مجموع سال 2012، به نسبت سال قبل از آن از نظر دسترسی به مواد غذایی سالی بهتر برای مردم جهان بوده است.
کاهش عمومی قیمت مواد غذایی در ماه پایانی سال 2012 در حالی است که در ژوئیه پارسال (خرداد و تیر) که افزایش شدید قیمت‌ها باعث نگرانی‌ها در خصوص وقوع یک بحران غذایی جدید شد. به گفته تحلیلگران کاهش تقاضا به علت رکود اقتصادی بین‌المللی و اقدامات سال 2011 گروه بیست به منظور بهبود هماهنگی و شفافیت در بازار غذا به کاهش قیمت‌ها کمک کرده است.
تجربه افزایش شدید قیمت مواد غذایی در سال 2008 میلادی که منجر به سقوط بسیاری از مردم جهان در گروه گرسنگان شد، سازمان‌های جهانی را به در پیش گرفتن راهکارهایی برای حمایت از اقشار آسیب‌پذیر در مقابل گرانی غذا کرده است. سران برنامه جهانی‌ غذا، فائو و ایفاد(IFAD) می‌گویند: پیش از اینکه افزایش قیمت‌ها به فاجعه تبدیل شود و ده‌ها میلیون نفر در ماه‌های آتی آسیب ببینند ما باید به سرعت وارد عمل شویم.
بر اساس این برنامه‌ها یکی‌ از بهترین روش‌های کمک به محرومان، پیشگیری از عواقب افزایش قیمت‌ها از طریق سیستم‌های قابل اعتمادی است که مواد غذایی‌ را در شرایط سخت برای آسیب پذیر‌ترین اقشار تهیه می‌کنند. این‌سیستم شامل برنامه‌های تغذیه در مدارس، یاری رساندن به کشاورزان خرد و کمک تغذیه‌ای به مادران و کودکان می‌باشد. برنامه جهانی‌ غذا در حال حاضربا همکاری دولت ها، چنین برنامه‌هایی‌ را در کشور‌های فقیر سراسر دنیا اجرا کرده است. در صورت استمرار افزایش دوباره قیمت‌ها در ماه‌های آتی چنین راهکارهایی می‌توانند شاهراه حیاتی برای حفظ جان میلیون‌ها نفر از خانواده‌های آسیب‌پذیر باشد.
منبع: دنیای اقتصاد

 

لطفا ایمیل واقعی خود را وارد نمائید زیرا بلافاصله پس از انتشار نظرتان موضوع به وسیله ایمیل به اطلاع شما رسانده خواهد شد.
نظرسنجی
عملکرد کانون انجمنهای صنایع غذایی را در دفاع از صنعت غذا چگونه ارزیابی می کنید؟
mihan
haraz1
sobhan
shirinvatan
pegah2
nazgol
زرفروکتوز1
goncheh1
روغن اویلا/ صنعت غذایی کوروش
tabiat
لاکیدووو
شیرین عسل1
اشتراک فودپرس
جهت دریافت آخرین اخبار
اطلاعات خود را وارد فرمایید
لغو عضویت
packagingart
آرد سازی پوسان
آیدین
صنایع غذایی سحر همدان
انجمن آبها معدنی  و آشامیدنی ایران
تک ماکارون
رستوران حاج محسن1
ارسال پیامک
انجمن صنفی صنایع روغنکشی ایران
گروه صنایع  غذایی نان آوران
گروه صنعتی نان سحر
آب معدنی واتا
تیتر20
صنایع غذایی دلوسه
صنایع غذایی مسرور
صنایع غذایی ب آ
زر ماکارون
گروه صنعتی پارس استا
vioni