به گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد؛ Food and Agriculture Organization، آمارنامه تحلیلی - تشریحی خود را در مورد تولید جهانی آبزیان برای سال 2014 منتشر کرد (The State of World Fisheries and Aquaculture 2014).
بر اساس این آمارنامه، تولید آبزیان از دو منبع آبزیپروری و صید در پنج دهه اخیر بهصورت مستمر افزایش یافته و در سال 2012 به رقم 158 میلیون تن رسید. نرخ افزایش تولید آبزیان برای مصرف انسانی در پنج دهه گذشته بهطور متوسط معادل 3.2 درصد بوده که نسبت به نرخ افزایش جمعیت جهانی در همین زمان 1.6 درصد بوده و این حاکی از میانگین افزایش مصرف سرانه آبزیان در جهان بوده است. مصرف سرانه آبزیان از مقدار 9.9 کیلوگرم در دهه 1960 به بیش از 19.2 کیلوگرم در سال 2012 رسیده است که نمایانگر استقبال عمومی جهان از افزایش مصرف آبزیان است.
این گزارش درباره سهم تولید از محل صید در سال 2012 آورده است: در سال 2012 سهم تولید از محل صید معادل 91.3 میلیون تن بوده که به ترتیب مقدار 79.7 میلیون تن از دریاها و 11.6 میلیون از آبهای داخلی صید شده است. سهم آبزیپروری نیز در سال 2012 مقدار 66.6 میلیون تن بوده که از این مقدار، معادل 24.7 میلیون تن در آبهای دریایی (شور) و مقدار 41.9 میلیون تن در آبهای داخلی (شیرین) پرورش داده شده است. در سال 2012 سهم صید به آبزیپروری حاکی از افزایش مستمر آبزیپروری نسبت به صید است و معادل 42.15 درصد برای آبزیپروری و 57.78 درصد برای صید بوده است. این رقم در سال 2011 معادل 39.82 درصد برای آبزیپروری و 60.17 درصد برای صید بوده است.
این گزارش در ادامه میافزاید: در ایران تولید آبزیان درسال مورد نظر (2012 میلادی و 1391 هجری شمسی) معادل 838 هزار و 892 تن بوده که معادل نیم درصد تولید جهانی است. از این مقدار معادل 40.39 درصد سهم آبزیپروری و 59.60 درصد سهم صید از تولید آبزیان در ایران است. بر اساس این آمار، سهم آبزیپروری در ایران در مقایسه با تولید جهانی کمتر است و این در حالی است که افزایش تولید آبزیان از طریق آبزیپروری قابل حصول و با اندک سرمایهگذاری میسر خواهد بود.
مقایسه مصرف آبزیان در سال 2010 میلادی نشان میدهد که در مقابل میانگین 18.9 کیلوگرم جهانی، کشورهای صنعتی دارای مصرفی معادل 27.4 کیلوگرم، کشورهای در حال توسعه 18.9 کیلوگرم، کشورهای فقیر 10.9 کیلوگرم، اقیانوسیه 25.4 کیلوگرم، اروپا 22 کیلوگرم، آمریکای شمالی 21.8 کیلوگرم، آسیا 21.6 کیلوگرم، آمریکای جنوبی 9.7 کیلوگرم، آفریقا 9.7 کیلوگرم و ایران 8.5 کیلوگرم است.
بر اساس آمارنامه سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد برای سال 2010 به ترتیب مصرف کشورهای صنعتی، اروپا و آمریکای شمالی نسبت به سایر مناطق جهان بیشتر است و ایران کماکان در پایینترین سطح متوسط مصرف سرانه قرار دارد. با اشکار شدن اهمیت مصرف آبزیان برای سلامت انسانها، روند مصرف این ماده پروتئینی در رژیم خوراکی کشورها بهویژه کشورهای صاحب ثروت و درآمد، با شتاب در حال افزایش است.
بر اساس این آمارنامه، تولید آبزیان از دو منبع آبزیپروری و صید در پنج دهه اخیر بهصورت مستمر افزایش یافته و در سال 2012 به رقم 158 میلیون تن رسید. نرخ افزایش تولید آبزیان برای مصرف انسانی در پنج دهه گذشته بهطور متوسط معادل 3.2 درصد بوده که نسبت به نرخ افزایش جمعیت جهانی در همین زمان 1.6 درصد بوده و این حاکی از میانگین افزایش مصرف سرانه آبزیان در جهان بوده است. مصرف سرانه آبزیان از مقدار 9.9 کیلوگرم در دهه 1960 به بیش از 19.2 کیلوگرم در سال 2012 رسیده است که نمایانگر استقبال عمومی جهان از افزایش مصرف آبزیان است.
این گزارش درباره سهم تولید از محل صید در سال 2012 آورده است: در سال 2012 سهم تولید از محل صید معادل 91.3 میلیون تن بوده که به ترتیب مقدار 79.7 میلیون تن از دریاها و 11.6 میلیون از آبهای داخلی صید شده است. سهم آبزیپروری نیز در سال 2012 مقدار 66.6 میلیون تن بوده که از این مقدار، معادل 24.7 میلیون تن در آبهای دریایی (شور) و مقدار 41.9 میلیون تن در آبهای داخلی (شیرین) پرورش داده شده است. در سال 2012 سهم صید به آبزیپروری حاکی از افزایش مستمر آبزیپروری نسبت به صید است و معادل 42.15 درصد برای آبزیپروری و 57.78 درصد برای صید بوده است. این رقم در سال 2011 معادل 39.82 درصد برای آبزیپروری و 60.17 درصد برای صید بوده است.
این گزارش در ادامه میافزاید: در ایران تولید آبزیان درسال مورد نظر (2012 میلادی و 1391 هجری شمسی) معادل 838 هزار و 892 تن بوده که معادل نیم درصد تولید جهانی است. از این مقدار معادل 40.39 درصد سهم آبزیپروری و 59.60 درصد سهم صید از تولید آبزیان در ایران است. بر اساس این آمار، سهم آبزیپروری در ایران در مقایسه با تولید جهانی کمتر است و این در حالی است که افزایش تولید آبزیان از طریق آبزیپروری قابل حصول و با اندک سرمایهگذاری میسر خواهد بود.
مقایسه مصرف آبزیان در سال 2010 میلادی نشان میدهد که در مقابل میانگین 18.9 کیلوگرم جهانی، کشورهای صنعتی دارای مصرفی معادل 27.4 کیلوگرم، کشورهای در حال توسعه 18.9 کیلوگرم، کشورهای فقیر 10.9 کیلوگرم، اقیانوسیه 25.4 کیلوگرم، اروپا 22 کیلوگرم، آمریکای شمالی 21.8 کیلوگرم، آسیا 21.6 کیلوگرم، آمریکای جنوبی 9.7 کیلوگرم، آفریقا 9.7 کیلوگرم و ایران 8.5 کیلوگرم است.
بر اساس آمارنامه سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد برای سال 2010 به ترتیب مصرف کشورهای صنعتی، اروپا و آمریکای شمالی نسبت به سایر مناطق جهان بیشتر است و ایران کماکان در پایینترین سطح متوسط مصرف سرانه قرار دارد. با اشکار شدن اهمیت مصرف آبزیان برای سلامت انسانها، روند مصرف این ماده پروتئینی در رژیم خوراکی کشورها بهویژه کشورهای صاحب ثروت و درآمد، با شتاب در حال افزایش است.
نظر شما