در جلسه کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران با برنج‌کاران موضوع اجرای برنامه یک ساله وزارت بهداشت به منظور شناسنامه دار کردن برنج‌های تولید داخل، نظارت و کنترل بر برنج‌های خارجی و تمایل شرکت‌های ایرانی به واردات برنج قهوه‌ای بررسی شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، در نشست کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران با برنج‌کاران، ابتدا شاهرخ ظهیری به منسوخ شدن برخی قوانین مرتبط با حوزه سلامت اشاره و بر ضرورت تجدیدنظر و بازنگری آنها از جمله قانون نظارت بر غذا و دارو و قانون استاندارد غذا تاکید کرد.

رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران همچنین ضمن تقدیر از حضور مدیر کل نظارت و ارزیابی فرآورده های خوراکی و آشامیدنی وزارت بهداشت در این جلسه، به اهمیت موضوع برنج و سلامت آن در تغذیه مردم اشاره و از پیگیری کمیسیون کشاورزی برای تدوین و جمع بندی مهمترین مشکلات این حوزه برای ارائه به دولت خبر داد.

مدیرکل نظارت و ارزیابی فراورده های خوراکی وزارت بهداشت نیز در این نشست، همکاری میان این وزارتخانه با اتاق بازرگانی و انجمن‌های صنفی را به عنوان یک فرصت برای وزارت بهداشت عنوان کرد و از تشدید نظارت‌ها بر محصول برنج در حوزه تهران و نیز کنترل و نظارت واردات این محصول از طریق مبادی ورود، گمرکات و همچنین کد گذاری و رهگیری برنج های وارداتی در مبداء تولید خبر داد.

به گفته حسینی، وزارت بهداشت در تلاش است تا مجوز واردات تنها به محموله‌های از برنج های خارجی داده شود که در کشور مبداء نظارت و کنترل کاملی بر فرآید تولید و بسته بندی آن صورت می‌گیرد.

حسینی در عین حال تصریح کرد که نظارت و کنترل های دقیقی بر برنج‌های خارجی صورت می‌گیرد به طوریکه متوسط میزان سرب و کادمیوم برنج‌های وارداتی نسبت به حدود مجاز استاندارد داخلی در وضعیت مطلوبی است و از این رو نگرانی نسبت به آلودگی برنج های وارداتی وجود ندارد.

و در ادامه از اجرای برنامه یک ساله وزارت بهداشت به منظور شناسنامه دار کردن برنج های تولید داخل خبر داد و وجود برخی آلاینده‌ها در برنج‌های ایرانی را ناشی از خاک، آب و نوع بسته‌بندی آنها با الیاف و همچنین رنگ‌های بسته بندی آلوده و غیرخوراکی و نیز آلودگی محل بسته بندی عنوان کرد.

مدیرکل نظارت و ارزیابی فراورده‌های خوراکی و آشامیدنی وزارت بهداشت با ابراز نگرانی از حجم بالای قاچاق مواد غذایی و لوازم آرایشی و بهداشتی به کشور، از طرح پیشنهادی آزمایش رایگان آلاینده سنجی در مبادی ورودی کشور خبر داد و خاطرنشان کرد که اجرای این طرح در تعاونی مرزنشینان استان سیستان و بلوچستان توسط دانشگاه زاهدان در حال انجام است.

به گفته این مسول دولتی، چاپ نقشه آلودگی زمین‌های مناطق مختلف کشور در دستور کار قرار گرفته است تا از طریق بهره‌برداری این طرح تولید محصولات جایگزین و مطلوب در هر منطقه پیگیری شود.

در ادامه این نشست، فعالان حوزه تولید برنج بر لزوم کنترل مبادی ورودی غیرقانونی از جمله در مناطق مرزی و ملوانی تاکید کردند. در عین حال تولیدکنندگان برنج تاکید جدی بر سخت‌گیری دستگاه‌های مسئول نسبت به واردات و عدم خرید محصولات آلوده و مشکوک از کشور مبدا داشتند و اصلاح نرخ ارز را برای ایجاد بستر و قدرت رقابت برنج‌های داخلی با محصولات وارداتی را خواستار شدند.

از جمله موضوعات مطرح شده در نشست کمیسیون کشاورزی از سوی فعالان برنج کشور، پیشنهاد واردات برنج قهوه‌ای بود. به گفته برخی از فعالان این عرصه واردات برنج قهوه ای باید به طور جدی در دستور کار قرار بگیرد و در کنار آن با مدرنیزه کردن صنعت شالی کوبی در کشور، به گفته آنها می‌توان صنعت برنج را رونق داد.

برنج قهوه ای همان شلتوک برنج است که برخی شرکت‌های ایرانی تمایل بالایی به واردات آن دارند. به گفته مدافعان واردات این نوع از برنج، یکی از راه‌های اصلاح واردات و صنعت برنج در ایران این است که جلوی عرضه و فله فروشی این محصول در داخل گرفته شود.

به گفته آنها تولید سالانه برنج در ایران رقمی در حدود 2 میلیون و 200 هزار تن تا 2 میلیون و 300 هزار تن است و نیاز به واردات نیز رقمی در حدود 700 تا 800 هزار تن میشود از این رو اگر با اخذ تدابیری مانع از فله فروشی برنج در داخل شد و واردات برنج قهوه ای نیز در دستورکار قرار بگیرد، این صنعت به رونق دست پیدا خواهد کرد.

برخی از فعالان برنج در جلسه کمیسیون کشاورزی خواستار کاهش تعرفه واردات برنج قهوه ای نسبت به برنج سفید شدند ضمن آنکه بر شناسنامه دار کردن برنج تولید داخل نیز تاکید کردند. از منظر برخی دیگر از فعالان صنعت برنج، تقویت برندهای محلی معتبر در کشور و قابل پیگیری بودن این تولیدات،راه برون رفت از وضعیت نابسامان برنج در کشور است،از این رو،بر ضرورت رسمیت بخشیدن به برندهای داخلی تاکید کردند.

در ادامه این نشست یکی از تولیدکنندگان برنج با انتقاد از برخی گزارش های رسمی که از سوی نهادهای دولتی مبنی بر آلوده بودن برخی از محصولات برنج تولیدی اعلام شد، عنوان کرد که نمونه برنج هایی که وزارت بهداشت آن را آلوده اعلام کرد قطعا درست بوده اما اینکه اعلام شد عمده برنج‌های آلوده از منطقه فریدون‌کنار بوده است اشتباه بود و این صنعت را دچار چالش کرد.

به گفته وی اطلاع رسانی در رابطه با برنج های آلوده دقیق نبوده است. موضوع دیگری که عنوان شد این بود که وزارت بهداشت دولت دهم به طور جدی روی سلامت برنج های وارداتی ایستاد اما تولیدکنندگان داخلی را مورد عتاب و خطاب قرار دادند.

جمیل علیزاده شایق دبیر انجمن برنج نیز در این نشست با اعلام خبر احیای ستاد برنج در وزارت کشاورزی پیشنهاد کرد که وزارتخانه‌های بهداشت و نیز صنعت، معدن و تجارت و همچنین اتاق بازرگانی به عضویت این ستاد درآیند. به گفته وی در نه ماهه سال جاری واردات برنج به ایران به رقم یک میلیون و 900 هزار تن رسیده است.

پس از بیان اظهارنظرها از سوی فعالان عرصه برنج، مدیرکل نظارت و ارزیابی فراورده های خوراکی و آشامیدنی وزارت بهداشت خاطرنشان کرد که نظارت بر واردات برنج قهوه‌ای در حوزه وظایف وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته است. به گفته حسینی،اکثر برندهای برنج داخلی سنتی هستند از این رو راه ورود سودجویان به این بازار باز است.

وی در ادامه افزود:یکی از موارد چالش برانگیز میان ما به عنوان بخشی از وزارت بهداشت و وزارت صنعت، معدن و تجارت این است که همکاران ما در این وزارتخانه اظهار می‌کنند که شما نمی توانید مقررات واردات را تعیین کنید. از این رو ما در وزارت بهداشت قدری دست و پایمان بسته است.

وی خواستار آن شد که اتاق تهران و کمیسیون کشاورزی این اتاق در نشست و برخاست های خود با مسولان وزارت صنعت، معدن و تجارت این موضوع را برای آنها احیا کنند که اگر عمده نظارت‌ها و کنترل‌ها بر واردات برنج اگر از سوی وزارت بهداشت اعمال شود به کیفیت مصرف این محصول در داخل کشور کمک خواهد کرد.

حسینی با درخواست از انجمن برنج و اتاق های بازرگانی گیلان و مازندران جهت کمک به شناسنامه‌دار کردن برنج‌های تولیدی داخل و ارائه پیشنهادات مشخص از سوی فعالان اقتصادی،تصریح کرد که وزارت بهداشت به دنبال آن است که طی یک سال آتی موضوع شناسنامه دار شدن برنج‌های تولید داخل نهایی شود.

در پایان این نشست،شاهرخ ظهیری رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران تصریح کرد که این کمیسیون به منظور جلب همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت در رعایت استانداردهای مطلوب واردات محصول برنج، طی نامه‌ای نتایج جلسات از جمله مشکلات مطرح شده و راهکارهای پیشنهادی را به این وزارتخانه منعکس خواهد کرد.

 

کد خبر 27120

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 5 =