مانی جمشیدی -  کارگروه تنظیم بازار انجمن صنفی صنایع روغن نباتی را به عنوان مسوول تنظیم بازار روغن نباتی در سال 93 تعیین کرد.
حسن یونس سینکی که در نخستین روز کاری اش به عنوان معاون بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت دراقدامی بحث برانگیز به همراه جمعی از مدیران این معاونت در جلسه معارفه محمد قبله (معاون سابق کالاهای مصرفی سازمان حمایت) به عنوان دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی حضور یافته بود تا به عنوان پشتوانه ای برای دبیر جدید به حساب آید در تاریخ 93/2/20 نیز به عنوان مشاور معاون اجرایی و دبیر کارگروه تنظیم بازار تصمیمات جلسه های مورخ 93/1/20 و 93/2/10 کارگروه تامین، توزیع و ذخیره سازی کالاهای اساسی مبنی بر تعیین انجمن صنفی صنایع روغن نباتی به عنوان مسوول تنظیم بازار روغن نباتی را خطاب به بانک مرکزی، گمرک و سازمان توسعه تجارت اعلام کرد.
توجه و اطمینان به بخش خصوصی و در نظر گرفتن قابلیت ها و توانمندی های تشکلها اگر چه در نوع خود قابل تقدیر است اما به نظر می رسد نگاه بخشی، به بعضی از مسائل بدون در نظر گرفتن همه جوانب و حاشیه های آن می تواند با مشکلاتی همراه باشد که لازم است مسوولان با وسواس و دقت بیشتری به آن بپردازند.
در همین راستا به ذکر نکاتی خواهیم پرداخت که  تامل در آن می تواند مفید باشد.
1-  نگاهی اجمالی به وضعیت صنعت روغن نباتی طی سالهای اخیر حاکی از آن است که روغن نباتی طی سالهای گذشته بیشترین افزایش قیمت را در مقایسه با سایر مواد غذایی داشته و در همین سالها با مسائلی نظیر کمبود مواد اولیه، لوازم بسته بندی و مشکلات حمل و نقل دست به گریبان بوده است مشکلاتی که به جرات می توان گفت درسال گذشته علائمی از آنها مشاهده نشده و صنعت روغن نباتی در سال 92 کمبودی در مواد اولیه نداشته  و علاوه بر آن بررسیهای بازار نشان می دهد که بسیاری ازکارخانجات به ویژه در شش ماهه دوم سال  محصولات خود را حتی تا 20 درصد زیر قیمت مصوب به فروش رسانده اند که این امر حاکی از وفور محصول و بازار رقابتی است.
حال با توجه به این شرایط و مطلوب بودن وضعیت تولید و توزیع روغن، مسوولان با چه دلایلی چنین تصمیمی را اتخاذ کرده اند؟
2- بر اساس متن نامه آقای سینکی، در سال گذشته 450 هزار تن روغن خام به رغم تامین ارز وارد کشور نشده است!!! و جای سوال اینجاست که آقای سینکی که هم در سال گذشته و هم در سال جاری از مسوولان مرتبط با این امر بوده اند چه اقدامی برای مشخص شدن وضعیت این ارز انجام داده اند؟ آیا با این ارز محصول دیگری وارد کشور شده است؟ یا اصولا ارزی داده نشده و یا اینکه ارز در جیب واردکنندگان مانده و کالایی نیز وارد نشده است؟!
3- ای کاش جناب آقای سینکی حال که در منصب قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور بازرگانی قرار دارند و به خوبی آگاهند که وزارت جهاد کشاورزی وزرارتخانه ای تولیدی است از قالب بازرگانی خود به در می آمدند و از فرصت ایجاد شده ناشی از قانون انتزاع به نفع بخش کشاورزی و توسعه کشت دانه های روغنی یا لااقل واردات دانه های روغنی به منظور احیای صنعت روغنکشی استفاده می کردند تا علاوه بر توسعه کشت دانه های روغنی ( بر اساس سیاست وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر اختصاص 900هزار هکتار از اراضی گندم به کشت دانه های روغنی به منظور توسعه کشت دانه های روغنی) روحی تازه به کالبد صنعت به گوشه رانده شده روغنکشی می دمیدند تا با توجه به اینکه دغدغه اصلی دولت ایجاد اشتغال، تقویت تولید و رفع موانع آن است و در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در خصوص اقتصاد مقاومتی نیز مورد نظر بوده است ضمن ایجاد اشتغال، ارزش افزوده حاصل از فعالیت روغنکشی نیز در داخل کشور ایجاد شده و نصیب صنعتگران کشورمان شود.
4- همانطور که می دانیم طی سالیان متمادی به ویژه در سال گذشته بخش قابل توجهی از واردات روغن خام توسط شرکت بازرگانی دولتی انجام شده است (حدود 80درصد درسال 92) که به نظر می رسد با توجه به موارد مطرح شده در نامه آقای سینکی و همچنین تعهد نامه واردات و توزیع روغن خام انجمن روغن نباتی، عملا شرکت بازرگانی دولتی  به عنوان بازوی بازرگانی دولت، از این چرخه حذف شده یا سهم آن اندک خواهد شد و سوال اینجاست که چه کسانی یا چه گروهی جای شرکت بازرگانی دولتی را پر خواهند کرد؟ آیا کارخانجات کوچک و متوسط  توان واردات روغن خام را دارند؟ یا قرار است پس از اجرایی شدن مفاد این نامه شاهد فربه تر شدن تاجران سرشناس و مشهور روغن و یا حضور دلالان و  واسطه ها در بازار روغن باشیم؟
و اما سوال مهمتر آنکه آیا این تدبیر دبیر محترم کارگروه تنظیم بازار مشمول کالاهای دیگری نظیر قند و شکر،کنجاله، گندم، گوشت قرمز، برنج، کره، جو و ذرت نیز خواهد شد؟
حال از شخصیتی همانند آقای سینکی که از مدیران برجسته و با سابقه حوزه بازرگانی به شمار می روند انتظار می رود ضمن بررسی موارد مطرح شده علاوه بر تنظیم بازار نیم نگاهی نیز به تولید در بخش های دیگر و کشاورزی داشته باشند  تا در سایه تدبیر مدیران دولت یازدهم امیدهای به وجود آمده در کشاورزان و صنعتگران به نا امیدی نگراید.





متن کامل نامه سینکی به شرح زیر است:

جناب آقای افخمی راد       معاون محترم وزیر در توسعه روابط اقتصادی و رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران
جناب آقای کامیاب                 معاون محترم ارزی بانک جمهوری اسلامی ایران
جناب آقای کرباسیان            رییس کل محترم گمرک جمهوری اسلامی ایران
جناب آقای قبله                     رییس محترم انجمن صنفی روغن نباتی ایران

سلام علیکم
 با احترام ، با عنایت به تکالیف ابلاغی از سوی ستاد هدفمندسازی یارانه (موضوع جلسه 10/1/1393 ) و تصمیمات جلسه‌های مورخ 20/1/1393 و 10/2/1393 کارگروه تامین توزیع و ذخیره کالاهای اساسی ضروری مبنی بر ضرورت پایش مستمر روند تامین کالاهای اساسی و ضروری و اختیارات ناشی از اجرای قانون انتزاع وظایف تنظیم بازار از وزارت صنعت، معدن و تجارت و انتقال آن به وزارت جهاد کشاورزی به استحضار می‌رساند بررسی روند تامین ارز کالاهای اساسی و ضروری در سال 1392 و مقایسه آن با آمار ترخیص اعلامی گمرک جمهوری اسلامی ایران بیانگر عدم واردات حدود 450 هزار تن روغن خام علیرغم تامین ارز می‌باشد همچنین با توجه به ضرورت کنترل مقادیر واردات روغن پالم در سال 1393 ناشی از تصمیمات شورای سلامت (حداکثر معادل 30 درصد نیاز کشور) و واردات حدود 50 درصد روغن خام مورد نظر کشور در سال 1392 از نوع روغن پالم لطفا دستور فرمایید در خصوص موارد ذیل اقدام لازم متناسب با مسئولیت هر حوزه صورت پذیرد.
1- انجمن صنفی صنایع روغن نباتی مکلف می‌باشد، ضمن اخذ تعهد محضری تحویل کالا از کلیه متقاضیان واردات روغن خام، نسبت به رعایت زمانبندی واردات- حفظ ترکیب استاندارد واردات و برنامه ریزی توزیع کالا با الویت کارخانجات روغن نباتی در قالب تعهد فوق الذکر اقدام نماید.
2-  از تاریخ ابلاغ این نامه هر گونه ثبت سفارش- تمدید و اصلاح ثبت سفارش واردات روغن خام منوط به ارایه تعهد محضری تحویل و رعایت زمانبندی واردات و ترکیب روغن به انجمن ذیربط بوده و کلیه عملیات فوق با تاییدیه انجمن انجام خواهد شد.
3- صدور کد تخصیص و تامین ارز کلیه ثبت سفارش های متقاضی دریافت ارز از این تاریخ منوط به ارایه تعهدنامه فوق و مکاتبه رسمی انجمن مربوطه خواهد بود.
 تبصره: بانک مرکزی ج.ا.ا و گمرک ج.ا.ا مکلف می باشندکلیه ثبت سفارش های تامین ارز شده قبل از این تاریخ و محموله‌های ترخیص نشده را نیز منوط به ارایه تعهد تحویل کالا (بند1) در زمان کارسازی اسناد- انتقال ارز و یا در زمان ترخیص نمایند.
4-انجمن صنفی صنایع روغن نباتی به عنوان مسئول تنظیم بازار این کالا در سال 1393 تعیین و متعهد می گردد بگونه ای برنامه ریزی نماید واردات براساس برنامه زمانبندی ابلاغی (مصوب) توسط بخش خصوصی با در نظر گرفتن میزان سهم هر روغن از ایجاد هر گونه انحصار و یا تبعیض در بررسی تقاضای شرکت ها همچنین ایجاد انگیزه و روان سازی مکانیزم واردات ضمن واردات کالای فوق از کمبود این کالا در سطح عرضه با استفاده حداکثری از توان بخش خصوصی جلوگیری گردد.
بدیهی است انجمن مربوط مکلف به تنظیم مناسب بازار این کالا و پاسخگویی در مواقع لزوم خواد بود.

حسن یونس سینکی
مشاور معاون اجرایی و
دبیر کارگروه تنظیم بازار

کد خبر سینکی تنظیم بازار روغن نباتی را به انجمن صنفی سپرد واردات روغن خام فقط با تایید انجمن روغن نباتی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 3
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مهدی پور ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۳
    28 3
    ای کاش جناب آقای سینکی همین توجه را نیز به سایر انجمن ها داشتند یا لااقل وقت ملاقات برای بیان مشکلات را به ما هم می دادند.
  • دکتر علیرضا شریفی ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۳
    27 7
    صنعت روغنکشی کشور، با 10% ظرفیت سالی 4 میلیون تنی خود، فعال است و کماکان، تلاش های 8 سال گذشته برای اعمال تعرفه موءثربر واردات روغن خام و کنجاله، بدون نتیجه مانده است. سوال اساسی این است که اگر تعرفه مورد نظراعمال میشد، انصافاً آیا قیمت روغن تصفیه شده و کنجاله، بیش از آن میشد که اکنون شده؟ قیمت کنجاله در بازار داخل، ظرف 4 سال گذشته، 4 برابر شده ! بدون تردید، اثر 20% تعرفه گمرکی بر قیمت تمام شده کنجاله سویا وارداتی- که بسته به عمر جوجه و مرغ، فقط 35% جیره غذایی طیور را تشکیل می دهد- به مراتب کمتر از تغییر نرخ ارز و سایر عوامل تورم زا می بود وهست ضمن این که میتوانست- و هنوز میتواند- چرخهای صنعت خفته روغن کشی را به حرکت درآورد و اشتغال ایجاد کند.
  • یکی از دوستان ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۳
    9 15
    جناب آقای دکتر شریفی جنابعالی که هم در صنعت روغن نباتی و هم روغن کشی حضور دارید میدانید که داستان اینگونه نیست. در سالهای 83 -85 که تعرفه کنجاله بود مگر چه اتفاقی افتاد؟ صنعت روغنکشی احیا شد؟ کشت دانه های روغنی رشد کرد؟ یا فقط قیمت کنجاله بالا رفت؟ تعرفه بر رروی روغن خام هم سرنوشتی اینچنینی دارد
  • علی موحد ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۳
    51 13
    واگذاری تنظیم بازار روغن به انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ، بعنوان اقدامی ارزشمند ، بیانگر اعتماد بحق دولت تدبیر و امید به بخش بسیار مهم صنایع غذائی و بخش خصوصی است . شروع هر کاری مشکلات خود را دارد ،بعضا اتفاقات ناگواری هم رخ خواهدداد که البته گذراست ، اما این اقدام مبارک ، شجاعانه و جهادی و موفقیت آن ، زمینه ساز واگذاری بخشی از فعالیتهای اقتصادی خواهد بود که دولت محترم بی جهت خود را درگیر آن نگهداشته است. همگان آگاه هستند که بازرگانی دولتی در دنیای پیشرفته اقتصاد جهان منسوخ شده و تعداد ا ندکی از دولتها که نتوانسته اند خود را با اندیشه ها و شیوه های مدرن اقتصادی همراه نمایند آنرا بصورت متمرکز در دست خود نگهداشته اند. این اقدام ارزشمند را به جناب آقای مهندس سینکی که در سوابق کاری خود نشان داده اند از توان علمی و مدیریتی بسیار ارزشمندی برخوردارند و انجمن صنفی صنایع روغن نباتی که مجموعه ای عظیم ، قابل احترام و توانمند اقتصادی را نمایندگی میکند ، تبریک میگویم و موفقیتشان را آرزومندم. انتظار دارد متقابلا مسئولین محترم انجمن و صاحبان صنایع مربوط نیز بخوبی متوجه مسئولیت خطیری که عهداه دار شده اند باشند ، که هستند ، موفقیت طرح موجبات سربلندی بیش از پیش آنان را بهمراه خواهد داشت و یقینا زمینه ساز اقدامات بزرگتر از طرف دولت محترم و البته در حوزه مدیرانی از نوع جناب آقای سینکی خواهد بود.
  • مهرشاد ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۳
    13 2
    جناب آقای موحد لطفا یک بار دیگر این مطلب را با دقت مطالعه فرمایید تا بدانید که ذات این کار توسط نویسنده محترم ستوده نیز شده است اما دراین خصوص سوالاتی مطرح است که ای کاش جنابعالی برای آنها پاسخی می فرمودید تا اذهان روشن شود
  • خدمتگزار صنعت روغن ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۳
    16 1
    کدوم مدیر دولتی را سراغ دارید که تا حالا رفته باشه تو انجمنی بگه این آقا مورد اطمینان من است دبیرش کنید. این دخالت یک مدیر دولتی در امور بخش خصوصی است اون هم تو روز اول کاری. ایشان تو روز اول کاری از این مهم تر کاری نداشتند؟
  • رفیعی ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۳
    7 1
    این خبر در خبرگزاری ایانا متعلق به وزارت جهاد کشاورزی نیز با همین تیتر منتشر شده http://iana.ir/food/item/17722-1.html
  • فود ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۳
    4 0
    این خبر بر روی سایت فودنا هم با همین عنوان منتشر شده است http://www.foodna.ir/fa/newsagency/48018
  • میرحسینی ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۳
    3 1
    این خبر بر روی سایت بورس روزانه درج شده http://www.dailybourse.ir/?p=16624
  • جعفری ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۳
    16 0
    در تحقیقات نشان داده شده است که با اعمال تعرفه بر روی کنجاله سویا به میزان 16 درصد، قیمت مرغ کمتر از 3 درصد افزایش می یابد، زیرا که در جیره غذایی مرغ در حدود 60 درصد ذرت و 30 درصد کنجاله سویا و سایر مواد نیز 10 درصد می باشد.پس نگرانی زیادی بابت اعمال تعرفه وجود ندارد.
  • غریب آشنا ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۳
    5 3
    جناب آقای جمشیدی. مطلب شما بسیار خوب و درجای خود جای قدردانی دارد اما ذکر نکاتی خالی از لطف نیست: 1- همانطور که می دانید انجمن روغن یکی از منسجم ترین انجمن های کشوراست که توانایی اداره بازار را دارد و آقا یقبله نیز با توجه به سابقه مدیریتی خود در سازمان حمایت می توانند از پس این کار برآیند پس آغاز این موضوع از صنعت روغن چندان هم جای سوال و مشکل ندارد. 2- در بخش آخر مطلب نوشته اید ای کاش کالای دیگر هم مشمول این موضوع شود. آقای جمشیدی آیا به راستی انجمن قند و شکر یا انجمن برنج توانایی تنظیم بازار و نقوذ در کارخانجات را دارند؟ بسیاری از کالاهای فوق مثل ذرت و کنجاله اصالتا فاقد انجمن و متولی هستند و چگونه می توان تنظیم بازار را از دولت به بخش خصوصی سپرد. از روشنگری شما باز هم سپاسگزارم ریرا بر ایرن باور هستم که مطالبی از این دست باعث باز شدن فضای بحث های کارشناسی خواهد شد
  • گل محمدی ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۳
    14 0
    در کشوری که به قول جناب آقای حجتی، مزیت نسبی در تولید دانه های روغنی کلزا داریم که باید در کشت تناوب گندم مورد استفاده قرار بگیرد پس بهتره که به جای واردات محصول نهایی، دانه سویا وارد شود تا خروجی همان روغن خام و کنجاله سویا باشد تا این همه شاهد تعطیلی کارخانه های روغنکشی نباشیم و مشکلات اشتغال کمتر بشود.
  • تولید کننده ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۳
    15 0
    ظاهراً زور وارد کننده ها که نسبت به کارخانجات تولیدی خیلی کمتر هستند چربیده ! و خوب خودشون را پنهان می کنند در هر صورت امیدواریم دوستان که مطلب می نویسند درد تولید را در اولویت قرار بدهند. امیـــــــــــــــــــــدواریـــــــــــــــــــــــم.
  • صنعتگر ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۳
    18 0
    نگاه قائم مقام وزیر جهادکشاورزی در امور بازرگانی باید تقویت تولیدات داخلی بشه به خدا واردات روغن خام و کنجاله روز به روز داره بیشتر میشه پس چرا مواد اولیه وارد نمی کنند تا کارخانجات روغنکشی هم بی نصیب نباشد. چــــــــــــــــــــرا؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • آشنای غریب ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۳
    8 0
    بنظر میاد جناب آقای غریب آشنا یا روغنی هستند و یا چربی روغن به سیبیل مبارک مالیده شده چه اینکه در مقاله فوق خیلی روشن قید شده که کار، کار خوبیه به شرطی که تسری داشته باشه نه برای یک صنف خاص که هم تنظیم بازار رو بهش بدن، هم 650 میلیون یورو و هم... در مورد اینکه انجمنهای دیگه مثل برنج، قند و شکر و... میتونن تنظیم بازار کنن یا نه، بعید می بینم که اظهار نظرش در صلاحیت آقای غریب آشنا باشه!!! این دو محصولی که اسم برده شد بالغ بر 50 تا 70 درصدش در کشور تولید میشه و نیاز وارداتی اون کمتر از 30 تا 50 درصده در حالیکه روغن بیش از 90 درصدش وابسته خارجه پس چطور انجمن روغن با اون همه وابسنگی میتونه اما اون دوتا نه؟!!! انشاالله خداوند به اونای دیگه عقل و علم لابیگری بده تا اونا هم مثل روغنیها بتونن، تولید به چه درد میخوره!!!
  • محمد ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۳
    17 0
    صنعت روغنکشی ایران با ظرفیت بالغ بر 4/5 میلیون تن و اشتغالزایی بیش از 2500 نفر به طور مستقیم و هزاران نفر به طور غیر مستقیم با واردات بی رویه کنجاله و روغن خام با ظرفیت کمتر از 10% در سال گذشته فعالیت نموده است. میزان واردات کنجاله سویا و روغن خام در سال گذشته بالغ بر 3/5 میلیارد دلار بوده است.اگر به جای واردات بی رویه کنجاله سویا و روغن خام به توسعه کشت دانه های روغنی و در کنار آن به واردات دانه های روغنی می پرداختیم، اشتغال زایی و انتقال ارزش افزوده به داخل کشور را به ارمغان می آوردیم.
  • هادی ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    3 0
    ذات نایافته از هستی بخش کی شود هستی بخش عزیزان چرا راه دور می روید در همین کشور هندوستان برای حمایت از توسعه کشت دانه های روغنی سویا و همچنین تثبیت اشتغال در بخش صنعت روغنکشی تعرفه 40% برای واردات روغن پالم می گذارند ! لکن در کشور ما، دستورالعمل واردات محصولات نهایی را با تعرفه صفر درصد ابلاغ می کنند آن هم نیاز به اخذ مجوز قبلی از وزارت جهادکشاورزی ندارد!!!!!!!!