رييس كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي مجلس شوراي اسلامي گفت: توسعه كشت و صنعت دانه هاي روغني و توجه خاص به صنايع تبديلي اين بخش ، شاه كليد رهايي از واردات روغن و دستيابي به خودكفايي در يكي از مواد پايه خوراكي كشور است.
عباس رجايي روز يكشنبه در گفت وگو با ايرنا افزود: اينك 90 درصد روغن خوراكي ايران از كشورهاي ديگر تامين مي شود و با توجه به مزيت هاي كشت دانه هاي روغني، بايد با برنامه ريزي در يك دوره 10 ساله بستر توليد داخلي 70 درصد از روغن مصرفي فراهم شود.
وي بيان كرد: تنها در حوزه توليد زيتون اكنون سطح وسيع كشت در استان هاي فارس، گلستان، قزوين و زنجان وجود دارد كه به دليل نبود واحدهاي فراوري و صنايع تبديلي كافي، بهره برداران اين بخش بازده اقتصادي موثر از باغ هاي خود ندارند.
نماينده مردم اراك، كميجان و خنداب در مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: براساس آمار موجود مصرف سرانه روغن زيتون در ايران اينك 200 گرم است و در اين زمينه كشور ما در زمره كشورهاي فقير محسوب مي شود.
رجايي خاطرنشان كرد: مصرف مستمر روغن زيتون در رژيم غذايي مزاياي متعددي براي سلامت قلب و عروق، تناسب وزن و بهبود فعاليت دستگاه گوارشي دارد كه اطلاع رساني و فرهنگ سازي درخصوص اين روغن خوراكي در خانواده هاي ايراني كمرنگ است.
وي گفت: آمارهاي رسمي بيانگر آن است كه ايرانيان سالانه يك ميليارد دلار براي درمان بيماريهاي قلبي و عروقي هزينه ميكنند كه اگر حدود يكصد ميليون دلار آن را سالانه براي تغذيه سالم و استفاده از محصولاتي مانند روغن زيتون و ماهي بپردازند ديگر نيازي به پرداخت اين هزينههاي زياد درماني نيست.
اين نماينده مجلس شوراي اسلامي افزود: استفاده از روش هاي نوين فراوري در توليد انواع روغن و حذف مصرف روغن جامد از سبد غذايي خانوارهاي ايراني ، سرمايه اي بزرگ در سلامت عمومي جامعه است كه مسوولان بايد براي آن برنامه ريزي دقيق كنند.
رجايي گفت: بنا به آمارهاي وزارت جهاد كشاورزي در سال زراعي جاري سطح زير كشت دانه هاي روغني كشور به 400 هزار هكتار و توليد به 700 هزار تن مي رسد كه نسبت به دوره كشت مشابه پارسال 35 درصد رشد دارد.
وي افزود: مصرف سرانه روغن در ايران 17 كيلوگرم است و در سال هاي اخير برنامه هاي متعدد براي افزايش توليد دانه هاي روغني تدوين شده اما به علت هاي مختلف و كمبود اعتبارات اجرايي نشده و توسعه صنايع تبديلي روغن نيز بخشي مغفول مانده است.
نماينده اراك، كميجان و خنداب در مجلس شوراي اسلامي يادآور شد: طبق هدفگذاري برنامه پنجم توسعه بايد در سال پاياني تا 30 درصد در توليد دانه هاي روغني و 27 درصد در توليد كنجاله سويا به خودكفايي برسيم كه رسيدن به هدف نيازمند عزم جدي مسوولان است
کد خبر 24540
نظر شما