دولت تدبیر و امیدی که ارثی جز سفره خالی از دولت گذشته تحویل نگرفت حالا از نظر کشاورزان توانسته با سیاستگذاریهای مناسب، گامهای مثبتی بردارد و نمره قبولیاش را از این قشر آسیبپذیر که شغلشان افتخار رییسجمهور است، بگیرد البته در این میان کشاورزان از عملکرد بانک مرکزی رضایت ندارند.
به گزارش خبرنگار کشاورزی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گرچه رییس دولت یازدهم که از همان روزهای نخست رقابت انتخاباتیاش اعلام کرد پس از صد روز گزارش کاملی از آنچه در سالهای گذشته اتفاق افتاده و مشکلاتی را که برای بخشهای مختلف به وجود آمده است را به استحضار مردم میرساند و پس از پیروز شدن باز هم آن را تکرار کرد تا اینکه به مطالبه عمومی تبدیل شد.
اما این مطالبه عمومی یک جنبه همه دیگری نیز پیدا کرد و آن همان ارائه گزارش عملکرد 100 روزه مردان دولت بود تا مردم بدانند روحانی و یارانش در این ایام چه کارهایی انجام دادهاند.
البته کشاورزان که به گفته رییسجمهور و وزیر جهاد کشاورزی محرومترین قشر جامعه بودند آثار این مشکلات و نابسامانیها را بیشتر از سایر اقشار و اصناف جامعه حس کردند و به قول خودشان مجبور بودند سختی آن را به دوش بکشند.
آنها علیرغم این مشکلات نمره قبولی به دولت تدبیر و امید دادهاند چراکه برای اولین بار کودهای مورد نیاز کشاورزان پیش از فصل کشت تامین شد. نرخهای خرید تضمینی آن هم در شرایطی که به گفته مسئولان، خزانه خالی بود به موقع و بازهم برای اولین بار قبل از آغاز تولید اعلام شد که البته غالب کشاورزان از میزان افزایش قیمتها نسبت به سال گذشته و اعلام به موقع آن رضایت دارند.
از سوی دیگر بسیاری از کشاورزان که تا پیش از این طلبهای زیادی از دولت داشتند و از شنیدن وعدههای تکراری مسئولان گذشته برای پرداخت مطالباتشان خسته شده بودند اینبار مطالباتشان را دولت تدبیر و امید گرفت که البته هنوز بخشی از این مطالبات باقی مانده است که میتوان به مطالبات بخشی از چایکاران و باقیمانده مطالبات پرورشدهندگان میگو اشاره کرد.
قوانین خاک خورده در شرف اجرا
همچنین وعدهها و اقدامات دولت و مجموعه وزارت جهاد کشاورزی برای اجرای همه قوانین مصوب به ویژه قوانینی مانند قانون انتزاع وظایف بازرگانی بخش کشاورزی یا همان قانون تمرکز وظایف بخش کشاورزی که میتواند اثرگذاری بالایی در راستای ارتقا و توسعه پایدار این بخش داشته باشد، یکی دیگر از دلایلی است که بهرهبرداران بخش کشاورزی نمره قبولی دولت یازدهم و وزارت جهاد کشاورزی میدانند چرا که به گفته آنها و بسیاری از کشاورزان مهمترین خواست این قشر آسیبپذیر اجرای همین قوانینی است که در گذشته برای آن هزاران بهانه تراشیده میشد.
گرچه به گفته بسیاری از کارشناسان مشکلات بخش کشاورزی فراتر از حد تصور است که بتوان آن را طی 100 روز سر و سامان داد اما همگی به این مسئله اذعان دارند که مجموعه سیاستگذاریها و اقداماتی مردان تدبیر و امید انجام دادهاند در جهت مثبت بوده و کشاورزان را نسبت به آینده تولید امیدوار میکند.
عنایتالله بیابانی - قائم مقام دبیر کل خانه کشاورز- در این باره به ایسنا میگوید: بر اساس قانون، همه دولتها باید برای تحویل اختیار اجرایی کشور به دولت بعدی که درانتخابات پیروز شده است، الزامات و نیاز بخشهای مختلف تولیدی را تا شش ماه پیشبینی و تامین کنند اما یکی از علتهای نابهسامانیهای به وجود آمده در بخش کشاورزی این است که دولت گذشته حتی برای یک ماه هم این الزامات را برای پیشبرد بخش کشاورزی تامین نکرده بود.
به گفته وی تمام انبارهایی که باید به عنوان نهادههای بخش کشاورزی پر بود تا دولت بتواند به تعهداتش برای تامین امنیت غذایی عمل کند، خالی بود و براساس اظهارات بسیاری از مسئولان، نهادهها در این انبارها بیش از یک ماه وجود نداشت در حالی که حداقل باید نهادههای مورد نیاز کشاورزان تا شش ماه آینده تامین میشد.
قائم مقام دبیر کل خانه کشاورز تصریح میکند: انواع کودی که برای کشت پاییزه باید در این انبارها وجود میداشت تا دولت جدید به راحتی برای کشت پاییزه محصولات کشاورزی برنامهریزی کند، وجود نداشت چراکه تنها 50 هزار تن کود در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفت و این درحالی بود که این وزارتخانه برای کشت محصولات پاییزی تنها به حدود 400 هزار تن کود فسفاته نیاز مبرم داشت تا بتواند آن را بین همه زارعان توزیع کند؛ اینها همان سختیهایی است که بر دوش بخشهای تولیدی و کشاورزان سنگینی میکرد.
به اعتقاد بیابانی جایگاه بخش کشاورزی و سیاستهای مصوب آن اجرا نمیشود و قانون بخش کشاورزی در مورد کشاورزان نقصان دارد درصورتیکه گفته میشود نباید پشت سر دولت یا شخصی حرفی زده شود و با همین دلیل از بیان نقصان و مشکلات گذشته خودداری میکنند اما نباید این رویکرد و رفتار نهادینه شود تا دولتها و مسئولان خاطی دیگر نتوانند به اشتباهات خود ادامه دهند. بنابراین قانون باید روی خاطیان دست بگذارد و از آنها بپرسد چرا اعمال نادرست و عدم اجرای قانون از سوی آنها باعث چنین نقصانها و نوساناتی در کشور شده است؟
نمره قبولی به دولتی که سفره را خالی تحویل گرفت!
به گفته وی اگر این مسائل را به عنوان چالشهای اساسی به ارث مانده از دولت قبلی به دولت فعلی حساب کنیم دولت تدبیر و امید توانست آنها را مهار کند چرا که خانه کشاورز به عنوان دیدهبان کشاورزان که همه مسائل و مشکلات را رصد می کند اجرا نشدن قوانین و مصوبات بخش کشاورزی را علت اصلی نابسامانیهای موجود این بخش می داند که البته با توجه به تحریمها و مشکلاتی که از گذشته برای این بخش به ارث مانده است دولت و مجموعه بخش کشاورزی توانستهاند گامهای مثبتی را بردارند که البته هنوز کافی نیست.
قائم مقام دبیر کل خانه کشاورز معتقد است: نسبت به ایام حدود 100 روزه دولت و وزارت جهاد کشاورزی و اقداماتی که دراین ایام انجام شده است دولت نمره قبولی می گیرد چرا که تعهداتی که تا پیش از این صفر بوده و مسئولان کنونی دولت سفره خالی را از دولت گذشته تحویل گرفتهاند، سیاستهای کلی مناسبی تدوین شده است.
همچنین محمد یوسفی، رییس انجمن صنفی مرغدارن گوشتی، هدایت اصغری، مدیرعامل اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار و سعید سلطانی، مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران به عنوان نمایندگان صنعت دام و طیور نیز معتقدند نسبت به ایام حدود 100 روزه دولت و وزارت جهاد کشاورزی و اقداماتی که در این ایام انجام شده است دولت نمره قبولی می گیرد چرا که تعهداتی که تا پیش از این صفر بوده و مسئولان کنونی دولت سفره خالی را از دولت گذشته تحویل گرفتهاند، سیاستهای کلی مناسبی تدوین شده است.
اما به زعم آنها در این میان بانک مرکزی به دلیل مجموعه اقدامات، رویکردها و اظهارنظرهایی که مسئولان آن داشتهاند باعث ایجاد خلاءهایی در بخش کشاورزی شده است و نمره قبولی نمی گیرد چرا که یکی از مهمترین مشکلات کشاورزان تامین ارز برای واردات نهادههای تولید بود که در 100 روز گذشته نه تنها ارز مرجع که دولت متعهد شده بود، تامین نکرد بلکه حتی ارز مبادلهای 2477 تومانی متقاضیان نیز به اندازه کافی و به موقع پرداخت نشد؛ گرچه مشکلاتی که بعضا مسئولان اقتصادی دولت به آن اشاره میکردند در عملکرد ضعیف بانک مرکزی اثر گذار بود اما جامعه کشاورزی انتظار بیشتری از مجموعه بانک مرکزی برای رفع مشکلاتشان داشتند.
با توجه به قدمهای مثبتی که تا کنون برداشته شده و حتی تاثیرات مثبت توافق بزرگ هستهای ایران که متوجه همه بخشهای اقتصادی از جمله بخش کشاورزی میشود، از دولت تدبیر و امید انتظار میرود حمایتهای لازم را از وزارت جهاد کشاورزی داشته باشد تا این وزارتخانه بتواند گامهای بلندتر و تندتری را درجهت رفع کمبودهای گذشته و سیاست گذاری برای آینده بردارد. از سوی دیگر همه متولیان از جمله مسئولان وزارت جهاد کشاروزی در برابر مردم شفافیت بیشتری داشته باشند.
کد خبر 26113
نظر شما