کم کاری تیروئید یکی از مشکلات شایع در بین افراد است که میتواند بر روی سلامت جسمی و روحی تأثیر بگذارد. این وضعیت زمانی رخ میدهد که غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروکسین تولید نمیکند، که میتواند منجر به علائمی مانند خستگی، افزایش وزن، و احساس سردی در بدن شود. یکی از راههای مهم برای مدیریت کم کاری تیروئید، توجه به رژیم غذایی مناسب است. در این مقاله، به شما خواهیم گفت که برای کم کاری تیروئید چه بخورید و چگونه با انتخاب مواد غذایی مناسب میتوانید علائم این بیماری را کاهش داده و بهبود کلی در وضعیت سلامت خود ایجاد کنید.
بهترین رژیم برای کم کاری تیروئید
• خوردن منابع غذایی یددار
در رژیم غذایی برای تیروئید کم کار، وجود منابع غذایی یددار الزامی است. برای ساخته شدن هورمونها در غده تیروئید، ماده معدنی ید نیاز است، کمبود آن در بدن سبب کم کاری تیروئید میشود. از آنجایی که یک سوم مردم در جهان دچار کمبود ید هستند، امروزه در نمک طعام این ماده معدنی افزوده شده است.
از جمله منابع غذایی ید شامل شیر، پنیر، تخم مرغ کامل، نمک خوراکی یددار، ماهی آب شور و جلبک دریایی هستند. در صورتی که ماده معدنی ید در بدن شما کم باشد پزشک برای شما مکمل ید را تجویز میکند. بهتر است بدانید مصرف بیش از اندازه مکمل ید و منابع غذایی آن نیز برای بدن ضرر داشته و سبب آسیب رساندن به غده تیروئید میشود.
• خوردن ماده معدنی سلنیوم
ماده معدنی سلنیوم برای حفظ سلامت غده تیروئید در بدن شما ضروری میباشد و از آن در برابر استرس اکسیداتیو محافظت میکند. افراد مبتلا به کم کاری تیروئید اگر از مواد غذایی سرشار از سلنیوم استفاده کنند، علائم بیماری آنها کاهش پیدا خواهد کرد. از جمله غذاهای مفید برای کم کاری تیروئید که در آنها ماده معدنی سلنیوم وجود دارد عبارتند از:
• ماهی تن
• میگو
• آجیل برزیلی
• ژامبون
• تخم مرغ
• بلغور جو دوسر
• برنج قهوهای
• گوشت گاو
• بوقلمون
• مرغ
برای ترشح هورمونها از غده تیروئید و فعال شدن آنها، ماده معدنی سلنیوم نیاز است. همچنین سلنیوم خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و برای محافظت از غده تیروئید در مقابل رادیکالهای آزاد فوق العاده مفید است.
منابع غذایی حاوی زینک یا روی، از دیگر مواد غذایی مفید برای کم کاری تیروئید هستند. در منابع غذایی شامل غلات غنی شده، خرچنگ، گوشت گاو، ماست، دانه کدو تنبل، حبوبات، مرغ و صدف مقدار زیادی روی وجود دارد.
در رژیم غذایی برای تیروئید کم کار، مصرف برخی از میوهها بسیار مفید است. انواع توت شامل زغال اخته و توت فرنگی به خاطر داشتن آنتی اکسیدان فراوان از غده تیروئید افراد محافظت میکنند. میوه دیگر مفید برای تیروئید کم کار، سیب است که سرشار از مواد معدنی، ویتامین و مواد مغذی میباشد و عملکرد غده تیروئید را بهبود میدهد.
در لیست رژیم غذایی کم کاری تیروئید، حتماً میوه آووکادو را قرار دهید. آووکادو برای سلامت غده تیروئید دارای مقدار زیادی ویتامین B6، پتاسیم، ویتامین C، ویتامین E، ویتامین B5 و فولات است.
برای کم کاری تیروئید چه بخوریم؟
برای کم کاری تیروئید، تغذیه مناسب نقش مهمی در بهبود علائم و کنترل این بیماری دارد. انتخاب مواد غذایی درست میتواند به حفظ سطح هورمونهای تیروئید کمک کند و از تشدید علائم جلوگیری کند. غذاهایی که سرشار از مواد مغذی همچون ید، سلنیوم، ویتامین D و آنتیاکسیدانها هستند، میتوانند تأثیر مثبتی بر عملکرد غده تیروئید داشته باشند. همچنین باید از مصرف برخی غذاهای مضر که ممکن است تأثیر منفی بر جذب ید و فعالیت هورمونهای تیروئید داشته باشند، پرهیز کرد. در ادامه به معرفی مواد غذایی مفید و مضر برای افراد با تیروئید کم کار میپردازیم.
1. مواد غذایی مفید برای کم کاری تیروئید
از جمله غذاهای مفید برای کم کاری تیروئید گوشت بدون چربی، میوه و سبزی هستند. زمانی که به کم کاری تیروئید مبتلا هستید باید از مواد غذایی کم کالری استفاده کنید تا در شما احساس سیری ایجاد کنند. با مصرف غذاهای مفید، هرگز به اضافه وزن و چاقی در این دوران مبتلا نمیشوید.
در رژیم غذایی کم کاری تیروئید فرد باید تمام ویتامینهای لازم از جمله B6، B2، B3، A، E، C و D را از مواد غذایی مفید دریافت کند. وجود این ویتامینها در رژیم غذایی، موجب تولید هورمونهای غده تیروئید میشوند.
• مواد غذایی حاوی آهن
از جمله مواد غذایی مفید برای کم کاری تیروئید، انواع گوشت شامل جگر، گوشت گاو، مرغ و بره هستند. برای اینکه عملکرد غده تیروئید دچار اختلال نشود، باید از فقر آهن در بدن خود جلوگیری کنید. سطوح پایین آهن در بدن، عملکرد تیروئید را دچار اختلال میکند.
• مواد غذایی حاوی ویتامین ضروری A
تخم مرغ، ماهیهای روغنی و جگر سرشار از ویتامین A هستند. این منابع غذایی با داشتن سلنیوم و ید برای تیروئید کم کار مفید هستند.
• منابع غذایی ویتامین c
سیب زمینی، هلو، آناناس، توت فرنگی، موز و هندوانه
• منابع غذایی ویتامین B
غلات سبوسدار، حبوبات، انواع گوشت ماکیان، گوشت ماهی، گوشت گاو و میگو سرشار از ویتامین B هستند. علائم کمبود ویتامین B میتواند شامل خستگی شدید، ضعف عضلانی، مشکلات حافظه، سوزش و بیحسی در دستها و پاها، و اختلالات عصبی باشد.
• منابع ویتامین D
کمبود ویتامین D در رژیم غذایی برای تیروئید کم کار را میتوان با مصرف تخم مرغ، شیر و ماهی سالمون برطرف کرد. سطوح پایین از ویتامین D در بدن بر عملکرد غده تیروئید تاثیر منفی گذاشته و علائم این بیماری را در فرد بدتر خواهد کرد. بنابراین فرد باید حتماً مکمل ویتامین دی را مصرف کند. علائم کمبود ویتامین دی شامل خستگی، درد و ضعف عضلانی، استخوانهای ضعیف و شکننده، و افزایش خطر ابتلا به عفونتها و بیماریهای خودایمنی است.
• منیزیم
برای اینکه غده تیروئید در بدن شما عملکرد مناسبی داشته باشد باید منابع غذایی حاوی منیزیم مصرف کنید تا علائم بیماری شما بهبود یابد و یا هورمونهای شما در بدن دچار اختلال نشوند.
• نوشیدنیها
افرادی که به کم کاری تیروئید مبتلا هستند، بهتر است روزانه حداقل ۷ لیوان آب نوش جان کنند. خوردن نوشیدنیهای کافئین دار در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید توصیه نمیشود.
• سبزیجات
در رژیم غذایی تیروئید کم کار، وجود تمامی سبزیجات به خصوص کلم ضروری است. افراد مبتلا به کمکاری تیروئید باید از سبزیجات غیر گواتروژن همانند بادمجان، کرفس، کدو حلوایی، هویج، گوجه فرنگی، مارچوبه، فلفل دلمهای، خیار، نخود فرنگی و لوبیا سبز استفاده کنند. سبزیجات نشاستهای برای رژیم کم کاری تیروئید همانند مصرف سیب زمینی شیرین بسیار توصیه می شود.
• چربیهای سالم
چربیهای سالم میتوانند نقش مهمی در بهبود عملکرد تیروئید و کاهش علائم کم کاری تیروئید ایفا کنند. مصرف چربیهای سالم به بدن کمک میکند تا هورمونهای تیروئید بهتر جذب شوند. از جمله منابع چربیهای سالم که برای کم کاری تیروئید مناسب هستند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- روغن زیتون: یک منبع عالی از چربیهای مفید و آنتیاکسیدانها که به بهبود سلامت تیروئید کمک میکند.
- آووکادو: سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع و ویتامین E که میتواند به تعادل هورمونها کمک کند.
- آجیلها و دانهها: مانند گردو، بادام و دانه چیا که حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ و سلنیوم هستند.
- روغن نارگیل: دارای اسیدهای چرب زنجیره متوسط که میتواند به افزایش متابولیسم بدن کمک کند و انرژی بیشتری به شما بدهد.
- ماهیهای چرب: مانند سالمون، ماهی تن و ساردین که غنی از اسیدهای چرب امگا-۳ هستند و به کاهش التهاب کمک میکنند.
این چربیها به بهبود عملکرد تیروئید و تنظیم سطح هورمونها در بدن کمک کرده و میتوانند بخشی از رژیم غذایی روزانه برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید باشند.
• فیبر
رژیم غذایی برای تیروئید کم کار باید سرشار از فیبر باشد. منابع غذایی که فیبر زیادی دارند، شامل آجیل، سبزیجات برگدار، مرکبات، انجیر، سیب، لوبیا سبز، انواع میوهها و آلو هستند. زمانی که به کم کاری تیروئید مبتلا هستید، حتماً در مصرف فیبر اعتدال را رعایت کنید. مصرف فیبر به صورت افراطی نیز در رژیم غذایی نیز عملکرد غده تیروئید را مختل میکند.
2. مواد غذایی مضر برای کم کاری تیروئید
افراد مبتلا به کم کاری تیروئید میتوانند بسیاری از مواد غذایی را مصرف کنند. اما برخی از مواد غذایی مضر و خاص وجود دارد که در هورمونهای آنها اختلال ایجاد میکنند. گلوتن نوعی پروتئین بوده که در جو و گندم وجود دارد. افرادی که به کم کاری تیروئید مبتلا هستند بهتر است رژیم غذایی بدون گلوتن داشته باشند تا سالم بمانند.
از جمله مواد غذایی مضر برای کمکاری تیروئید، سویا میباشد زیرا جذب داروهای تیروئیدی با این ماده غذایی مختل میشود. از دیگر مواد غذایی مضر برای بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید شامل موارد زیر میباشند:
• غذاهای فرآوری شده
برای اینکه تولید هورمونها در غده تیروئید کاهش پیدا نکند و عملکرد آن دچار اختلال نشود، در رژیم کم کاری تیروئید هرگز مواد غذایی فرآوری شده مصرف نکنید. مواد غذایی شامل غذاهای سرخ شده و نوشیدنیهایی که دارای قند بالا هستند برای کم کاری تیروئید، کاملا مضر بوده و باید از خوردن آنها اجتناب کرد.
افراد مبتلا به کمکاری تیروئید اگر از غذاهای فرآوری شده مصرف کنند، استرس اکسیداتیو و التهاب در بدن آنها افزایش پیدا کرده و به غده تیروئید آنها صدمه بیشتری وارد میشود. در رژیم غذایی کم کاری تیروئید مصرف کردن هر نوع غذای فراوری شده ممنوع است.
علاوه بر آن مصرف غذاهای فرآوری شده آماده که حاوی قند بوده و بسیار پرچرب هستند، موجب چاقی و اضافه وزن میشوند. برای حفظ وزن خود زمانی که به کم کاری تیروئید مبتلا هستید، بهتر است خوردن غذاهای آماده سرخ کرده و چرب را کاهش بدهید.
• گواتروژنها
غذاهایی که دارای گواتروژن هستند برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید مضر بوده و باید از مصرف آنها بپرهیزند. منابع غذایی شامل سویا چلیپایی در تولید هورمونهای تیروئید تداخل ایجاد کرده و سبب بزرگتر شدن غده تیروئید میشوند.
نظر شما