آریا یونسی
در چند ماهه اخیر آغاز به کار دولت چهاردهم وزارت جهاد کشاوزی همواره حاشیه هایی داشته است که به نظر می رسد این وزارت مهم و کلیدی کشور چندان توجهی به نارضایتی های مردمی یا لایه های پایین تر مرتبط با خود ندارد و برای شنیدن آنها گوش شنوایی نیست. در چند مورد مهم از انتصابات این وزارت خانه، حاشیه هایی بوده که در نهایت، وزیر جهاد کشاورزی را در حال مبارزه ای بی امان با مافیا و دست های پشت پرده نشان دهد. اما مساله مهم این است که اخباری که از وزارت جهاد کشاورزی به بیرون درز می کند مشتت و ناهمخوان است.
در مورد انتخاب و انتصاب رئیس سازمان دامپزشکی شنیده های غیررسمی حاکی از این بود که کمیته مرتبط بر اساس نظرات دامپزشکان عضو و بر اساس توانایی ها، پنج گزینه را انتخاب کرده است که در نهایت نفر پنجم این کمیته به ریاست سازمان دامپزشکی رسید. حتی شنیده های غیررسمی که وجود داشت حاکی از این بود که گزینه هایی خارج از فهرست پنج نفره در میان هستند. اما به رغم اقبال جامعه دامپزشکان نفر آخر فهرست به ریاست منصوب شد. پیش از حکم رسمی این انتصاب خبرگزاری حکیم مهر به تاریخ ۶ مهر ۱۴۰۳ بر اساس شنیده های خود که هیچ گاه تکذیب نشد خبر از انتصاب نفر آخر فهرست داد و اضافه کرد که:
«به گزارش حکیم مهر، گفته میشود یکی از وزرای اسبق جهاد کشاورزی و تیم واردکنندگان گوشت به شدت پیگیر انتصاب دو نفر از گزینهها به عنوان رئیس سازمان دامپزشکی کشور بودند که خوشبختانه با درایت دکتر غلامرضا نوری قزلجه وزیر محترم جهاد کشاورزی، این توطئه خنثی و دکتر علیرضا رفیعیپور که از نیروهای بیحاشیه و خوشنام میباشد، به عنوان گزینه نهایی تصدی ریاست سازمان انتخاب شد.»
این متن تکذیب نشد و هرچقدر که خواننده بیشتر آن را می خواند دچار بهت و حیرت بیشتری می شود. زیرا از یک جهت، معنای آن این است که یکی از وزرای سابق بر کمیته ای که زیر نظر وزیر فعلی، آقای دکتر نوری قزلجه، تشکیل شده است اعمال نفوذ داشته است. از طرف دیگر، این خبرگزاری بدون تبیین دقیق و درستی بر اساس فیلم های مافیایی موضوع را «توطئه ای» دانسته است که وزیر جهاد کشاورزی با ورودی قهرمانانه آن را خنثی کرده است. اما سوال اینجاست که اولا منابع شنیده های این خبرگزاری کجاست؟ ثانیا آیا منابع و خبرگزاری توجه کرده اند که در حال القای این امر هستند که مافیای سنگینی هنوز بر وزارت جهادکشاورزی اعمال نفوذ می کند؟ آیا این تخریب وزارت جهاد کشاورزی نیست؟ اگر هست چرا تکذیب نشده است؟ از طرف دیگر، به فرض صحت شنیده های حکیم مهر، آیا این مافیا به نهادهای امنیتی و بازرسی معرفی شده اند؟ از منظر دیگر، اسمی از واردکنندگان گوشت آورده شده است که گویا شنیده های حکیم مهر حاکی از آن است که وارد کنندگان گوشت نیز توانایی اعمال نفوذ بر انتصابات داخلی سازمان های وابسته به جهادکشاورزی را دارند! به هر طریق این موضوع قضیه را بسیار سیاه تر می کند. به همین جهت است که همین چند سطر را قدر بیشتر می خوانیم تعجب بیشتری خواهیم کرد.
از جهت دیگر، با ادامه دادن این داستان مافیایی و جنایی که حکیم مهر روایت کرده است و اسمی از وارد کننده گوشت آورده است، مناسب است که موضوع حذف ناظر بهداشتی درباره گوشت های وارداتی را در نظر بگیریم که آن زمان وزیر وقت با انتخابی جنجالی و بدون توجه به اعتراضاتی که در آن زمان از طرف مطلعان این حوزه شد با اقدامی دستوری ارسال دامپزشکان ناظر را به محل ذبح گوشت های وارداتی حذف کرد و این کار بر عهده ناظران خارجی در کشور صادر کننده گذاشته شد؛ کاری که دست کم برای هر عقل سلیمی مشخص است که اشتباه است؛ چون ما به عنوان وارد کننده هیچ نظارت و تسلطی بر یک دامپزشک خارجی در کشور خودش نداریم. در همان زمان دکتر رفیعی پور رئیس سازمان دامپزشکی بود و از این تصمیم دفاع کرد (مصاحبه با تابناک به تاریخ ۱ اسفند ۱۳۹۷). در حالی که انتظار می رفت دست کم به عنوان رئیس سازمان دامپزشکی که خود باید بهتر بداند این تصمیم صحیح نبود چنین دفاعی نمی کرد. دست کم اگر نمی توانست دستور مافوق را تغییر دهد از آن دفاع نکند.
به هر حال، وزیر محترم جهادکشاورزی با چشم پوشی از همه مسائل ترجیح داد که گزینه های نخست فهرست کمیته انتصابات زیر دست خود را به گونه ای اجرا کند که نفر آخر رئیس شود. همچنین وزارت جهادکشاورزی گزارش خبرگزاری حکیم مهر را نادیده گرفت و تکذیب نکرد. در حالی که مطلب حکیم مهر خود بزرگترین تخریب برای وزارت بود. قاعدتا نمی توان یقین کرد که وزیر محترم و وزارت او حتما این مطلب را دیده اند اما فرض معقول این است که این وزارتخانه به مطالب منتشره خبرگزاری هایی که مطالب مرتبط با حوزه وزارتی منتشر می کنند توجه کند. اگر نتوانسته اند مطالب را رصد کنند احتمالا باید در فکر تغییرات اساسی در حوزه روابط عمومی خود باشند.
مطلب دیگری که در اینجا مناسب است تا اشاره شود مطلبی است که وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به خبرنگار روزنامه شرق می دهد. ابتدا متن را به نقل از شرق بخوانیم:
«غلامرضا نوریقزلجه، وزیر جهاد کشاورزی، در پاسخ به سؤال خبرنگار «شرق» درباره اشکالات سامانه سهمیهبندی واردات کالای کشاورزی که سبب نارضایتی فعالان بخش خصوصی و گرانی و کمبود برخی کالاهای مصرفی مردم شده، گفت: ما در بحث ثبت سفارشها برای اینکه با رانت نباشد، امضای طلایی دخیل نباشد و به دور از خطا باشد، سعی کردهایم که آنها را سیستمی کنیم و هر سیستمی احتمال دارد دارای ایراد و خطا باشد که به دنبال برطرفکردن آنها هستیم، ولی این موضوع ممکن است به یکسری واردکننده کالا مربوط باشد و به بازار و تأمین کالا و قیمت آنها بههیچعنوان ارتباطی ندارد و با این نوع ارتباطدادنها نمیتوانند ما را تحت فشار قرار دهند تا روشها را تغییر دهیم و ما روشها را به سمتی داریم میبریم که دقیقتر و روشنتر و عاری از هر خطا باشد.»
با فرض صحت این مطلب و اینکه تمامی مطلب به دقت ادا شده است باز هم وزیر جهاد کشاورزی با فرافکنی سعی کرده است که اعتراض و مشکلات واردکنندگان بخش خصوصی را اعمال فشار و نفوذ جلوه دهد، چیزی که یادآور مطلب حکیم مهر است. حقیقتا برای نگارنده این مطلب مشخص نیست که چرا باید وزیر محترم سخنانی بر زبان جاری کند که حاکی از وجود مافیا و باندهای اعمال فشار باشد. بخش خصوصی چگونه می تواند بر وزارت جهاد کشاورزی اعمال فشار کند؟ چرا وزیر در پاسخ به پرسش از مشکلات بخش خصوصی آنها را متهم به اعمال فشار کرده است؟ آیا بخش خصوصی هر مشکلی داشته باشد وزیر محترم آن را اعمال فشار تلقی می کند و از زیر آن شانه خالی می کند؟
نظر شما