کشاورزی> در شرایط کنونی تحریم که کشور با مشکل کمبود ارز مواجه شده، اختصاص ارز به واردات گلابی واکنشهای متعددی را به دنبال داشته است.
با وجود تشدید تحریمها و محدودیتهای ارزی، گلابی از آمریکا و آفریقا وارد کشور شده که این امر با واکنش شدید باغداران مواجه شده است. رئیس اتحادیه صادرکنندگان میوه معتقد است که امسال برای نخستین بار بحث ورود موقت میوه مطرح شده که به منظور صادرات مجدد و ارزآوری انجام می گیرد اما تاکنون این امر اجرایی نشده است و جز میوههای گرمسیری، مابقی میوههای خارجی موجود در بازار قاچاق تلقی میشوند.
آمارها نشان میدهد که امسال مقداری گلابی هندی و منگوتین در کنار میوههای گرمسیری انبه، نارگیل، موز و انبه وارد شده است، درحالیکه با وجود پتانسیل بالای تولید و اقلیم ۴ فصل کشور، نیازی به واردات میوه برای تامین بازار داخل نداریم.
حال به سراغ مسئولان ذی ربط میرویم تا از دلایل تصمیم مسئولان دولتی برای واردات میوه به صورت ورود موقت و تاثیر آن بر تولید داخل با خبر شویم:
مخالفت تشکلها با واردات میوه
محمد علی مصطفی لو مدیر عامل اتحادیه سراسری تعاونیهای باغداری کشور با اشاره به اینکه مخالف واردات میوه هستیم، اظهار کرد: در برخی مواقع سیب در ازای موز تهاتر میشود، اما دولت برای کمبود نقدینگی و تامین ارز مورد نیاز بحث ورود موقت میوه را مطرح کرده است که تشکلها و باغداران نسبت به این امر انتقاداتی دارند.
وی افزود: در شرایط فعلی تحریم، سیاست کلان دولت و وزارتخانههای جهاد کشاورزی و صمت به واردات میوه به صورت ورود موقت است تا از این حیث بخشی از ارز مورد نیاز تامین شود.
مصطفی لو با اشاره به اینکه تولید میوه داخل جوابگوی نیاز کشور است، بیان کرد: با توجه به مازاد تولید محصولات باغی، صادرات یک ضرورت به شمار میرود، اما بنا به مصلحت کشور اجازه ورود موقت میوه داده شده که با اعمال نظارت دقیق باید از عرضه این نوع محصولات به بازار داخل جلوگیری شود.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه تولید میوههای گرمسیری داخل جوابگوی نیاز کشور نیست، بیان کرد: علی رغم تنوع میوه در داخل، اما توصیه پزشکی و سلامت بر آن است که هیچ میوهای از لحاظ ویتامین k جای موز را نمیگیرد که تولید موز داخل یکپنجم تا یک ششم نیاز کشور را جوابگوست.
وی ادامه داد: با وجود ثبات قیمت موز، آناناس، نارگیل و انبه در خارج، دولت کسری نیاز کشور را به منظور حمایت از مصرف کننده وارد میکند چرا که در صورت عدم واردات، تولیدکننده داخل قیمت را تحت تاثیر مسائل مختلف افزایش میدهد.
مدیر عامل اتحادیه تعاونیهای باغبانی با اشاره به اینکه طی سالهای آتی نیازی به واردات میوههای گرمسیری نداریم، بیان کرد: طی ۴ تا ۵ سال آینده کل نیاز موز و آناناس کشور از طریق تولید گلخانه تامین میشود چرا که باغداران با علم روز متکی به آخرین تکنولوژی دنیا به امر تولید مشغولند.
وی درباره آخرین وضعیت واردات میوه گفت: بنابر آمار پنج ماهه گمرک، ۳ هزارتن نارگیل، ۳ هزار تن آناناس و ۱۹۹ هزار تن موز وارد شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل موز از لحاظ وزنی ۲۰ درصد افزایش، آناناس ۳۲ درصد کاهش و نارگیل ۶ درصد کاهش یافته است.
طرح ورود موقت میوه برای اولین بار در کشور/ واردات میوه جز گرمسیریها قاچاق است
رضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با اشاره به اینکه امسال برای اولین بار بحث ورود موقت میوه مطرح شده است، اظهار کرد: با وجود موافقت وزارتخانههای ذی ربط برای ورود موقت میوه به سبب ارزآوری، اما تاکنون اجرایی نشده است.
وی افزود: با توجه به واردات قانونی ۴ میوه گرمسیری، مابقی میوههای خارجی موجود در بازار قاچاق تلقی میشود.
نورانی ادامه داد: بحث ورود موقت میوه برای مواقعی است که تولید میوهای در کشور کاهش یافته است یا همانند ترکیه برای صادرات مجدد تحت بسته بندیهای جدید و ایجاد ارز آوری انجام میشود.
لغو قانون تمرکز، علت اصلی ورود میوههای خارجی به بازار
محمد شفیع ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی با اشاره به اینکه نیازی به واردات میوه نداریم، اظهار کرد: با توجه به تنوع میوه و تولید با کیفیت، نیازی به واردات محصولات مشابه داخل نداریم و تنها طبق روال سالهای گذشته ۴ قلم میوه گرمسیری همچون آناناس، نارگیل، انبه و موز وارد میشود.
وی در واکنش به واردات گلابی افزود: به دلیل لغو قانون تمرکز وظایف بخش کشاورزی به عنوان مهمترین دستاورد بعد از انقلاب، شاهد واردات بی رویه محصولات کشاورزی هستیم، در حالیکه طی سالهایی که قانون تمرکز در اختیار وزارت جهاد کشاورزی بود، به هیچ عنوان به تولید داخل بی توجهی صورت نمیگرفت و وزارت جهاد مجوز واردات یک کیلو میوه را هم نمیداد.
ملک زاده ادامه داد: با لغو قانون تمرکز و واگذاری امور به وزارت صمت دیگر توجهی به تولید داخل صورت نمیگیرد چرا که تمامی هم و غم مسئولان این وزارتخانه و افراد با نفوذ در بدنه دولت، واردات است، به همین خاطر لابی گران به دنبال لغو قانون تمرکز وزارت جهاد بودند.
رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی با اشاره به اینکه واردات میوه، تولید داخل را نشانه گرفته است، بیان کرد: علی رغم آنکه واردات میوه به تولید داخل، اشتغال و تولیدکننده داخل ضربه مهلکیمی زند، از این رو با بهانههای مختلف نظیر ورود موقت بحث واردات مطرح است تا از این طریق سودهای هنگفتی بدست آید.
واردات محصولات باغی توجیهی ندارد/ کیفیت میوههای ایرانی در دنیا زبانزد است
مجتبی شادلو نایب رئیس اتحادیه باغداران تهران با اشاره به اینکه واردات محصولات باغی توجیهی ندارد، اظهار کرد: در شرایط فعلی که ارز به میزان کافی برای واردات دارو وجود ندارد اما مافیای واردات به بهانههای مختلف و برای کسب سود بیشتر در پی واردات میوه هستند.
وی افزود: هم اکنون که ارز به میزان کافی برای واردات محصولات استراتژیک وجود ندارد، شاهد واردات میوه همچون گلابی هستیم.
شادلو ادامه داد: با وجود آنکه برداشت یکی از انواع گلابی از آخر تابستان تا مهر انجام میشود و حداقل تا چند ماه ماندگاری برای عرضه به بازار داخل را دارد، واردات گلابی به صورت ورود موقت بسی جای سوال است.
نایب رئیس اتحادیه باغداران با بیان اینکه کیفیت میوههای تولیدی کشور ما در دنیا بی نظیر است، گفت: با وجود تنوع خانواده مرکبات و سیب تولیدی و کیفیت بی نظیر این محصولات در دنیا، بسیاری از کشورها خواهان میوه ایرانی هستند که با این وجود واردات، خیانت به تولید داخل و اقتصاد مقاومتی است.
به گفته این مقام مسئول، بنابر فرمایشات مقام معظم رهبری تنها راه برون رفت از تحریمهای فعلی تکیه بر تولید داخل است که در بخش کشاورزی به سبب دارابودن اقلیم متفاوت و شرایط خاص آب و هوایی، این سوال مطرح است که چرا مسئولان به دنبال واردات هستند.
نایب رئیس اتحادیه باغداران در پایان با بیان اینکه تولید محصولات باغی مازاد بر نیاز کشور است، تصریح کرد: با وجود آنکه واردات میوه در صورت نبود نظارت دقیق منجر به ورود آفات و بیماریهای مختلف و ایجاد خسارت در تولید داخل میشود و برای مبارزه با آن، ورود سموم و آفت کش هزینه بر است، از این رو انتظار میرود مسئولان بر این امر نظارت کافی داشته باشند. از واردات میوه جلوگیری کنند چرا که به سبب تولید مازاد بر مصرف داخل نیازمند صادرات هستیم.
منبع:باشگاه خبرنگاران جوان
نظر شما