صنایع غذایی> سپیده قاسمی - نخستین نمایشگاه بین‌المللی لبنیات و صنایع وابسته در محل دایمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران در حالی برگزار شد که با وجود حضور بیش‌تر برندهای مطرح ایرانی خبری از شرکت‌های خارجی نبود. هرچند غیبت شرکت‌های خارجی با توجه به نام‌گذاری این نمایشگاه، به چشم می‌آمد؛ اما صنایع لبنی تمام توان خود را به کار بسته بودند تا نمایشگاه به بهترین شکل برگزار شود. از اقدامات قابل توجه  تدارک غرفه‌ای بزرگ با تزئینات و بنرهای زیبا و شعار‌هایی درباره مصرف لبنیات در وسط سالن مختص نمایشگاه لبنیات بود تا پذیرای مسئولان ‌میهمانان و خبرنگاران باشد. حسن رکنی، معاونت تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی، نخستین ‌میهمان این غرفه بود و پس از آن مهدی خلج، رئیس سازمان دامپزشکی، به جمع فعالان و خبرنگاران حاضر در غرفه میهمانان پیوست. مسئول دولتی دیگری که قرار بود به این جمع اضافه شود وزیر بهداشت و آموزش پزشکی بود، که متاسفانه حضور در نمایشگاه شیرینی و شکلات را به لبنیات ترجیح داد. مسئولی که حضور وی در این نمایشگاه می‌توانست نشانه‌ توجه دولت به سلامت جامعه در اهمیت مصرف و جایگاه محصولات لبنی نسبت به سایر تنقلات در ساختن جامعه‌ای سالم و توانمند در آینده باشد. 
 
صادرات یک‌هزار تن شیر خشک به روسیه
معاون امور دام وزیر جهاد کشاورزی پس از بازدید نمایشگاه و با حضور در غرفه ‌میهمانان در جمع خبرنگاران اظهار داشت: بازار روسیه فرصتی پیش روی صادرکنندگان ایرانی است و صادرات یک‌هزار تن شیرخشک به این کشور نهایی شد. حسن رکنی افزود: نخستین محموله شیرخشک ایران حدود دو ماه پیش به روسیه صادر شده بود و بقیه نیز طبق قرارداد بین دو کشور صادر خواهد شد. به گفته این مقام مسئول، یکی از تجار ایرانی موضوع درخواست واردات انواع پنیر از روسیه را مطرح کرده، درحالی که ایران توانایی تولید پنیرهای متنوع را دارد و نیازی به واردات از روسیه نیست. این مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: تنوع مواد لبنی فرصت خوبی را برای حضور در بازارهای روسیه فراهم کرده، به‌طوری که حجم درخواست‌ها از این بازار افزایش یافته است. 
 
صادرات 298 هزار تنی در 5 ماهه نخست امسال
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی گفت: میزان صادرات فرآورده‌های لبنی در دوره پنج ماهه 95، به رقم 298 هزار تن رسید و انتظار می‌رود این رقم امسال به بیش از 600 هزار تن برسد. معاون وزیرجهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: مبلغ 2 هزار میلیارد ریال طی توافق‌های صورت گرفته به عنوان مشوق صادراتی در اختیار صادر‌کنندگان قرار خواهد گرفت که این مبلغ برای محصولات مختلف تفاوت دارد، به صورتی که برای صادرات ماست و دوغ مشوق صادرات پیش‌بینی نمی‌شود، اما برای پنیر و شیر خشک با توجه به این‌که حجم مصرفی شیر در روسیه متفاوت است یارانه نیز متفاوت است. این مقام مسئول گفت: اکنون بیش از 30 کشور جهان در شمار وارد‌کنندگان فرآورده‌های لبنی ایران قرار گرفته‌اند. سال گذشته 597 هزار تن انواع محصول لبنی کشورمان به بازارهای هدف صادر شده و انتظار می‌رود این بازارها گسترش یابد. 
 
تراز مثبت بخش دام و طیور
معاون وزیرجهاد کشاورزی اضافه کرد: تراز کلی بخش دام و طیور در 5 ماه اول امسال 267 میلیون و 498 هزار دلار بوده که باعث مثبت شدن تراز تجاری این بخش شده است. معاون وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: افزایش مصرف مواد لبنی در داخل کشور ترجیح دارد، به‌طوری که اقدامات پایه‌ای توسط دولت انجام شده است. 
 
طاقچه بالاگذاشتن وزیر بهداشت

حسن رکنی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را مسئول کمک به فرهنگ‌سازی مصرف شیر و لبنیات و سلامت جامعه عنوان کرد و گفت: لازم است وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای ترویج جامعه سلامت وارد کار شود و بخشی از هزینه‌های درمانی را به فرهنگ‌سازی مصرف شیر و فرآورده‌های لبنی اختصاص دهد. به گفته وی، ترویج حمایت از مصرف شیر و فرآورده‌های لبنی در کشور می‌تواند در افزایش میزان سلامت جامعه و کاهش مشکلات اقتصادی در آینده جلوگیری کند. در ادامه رئیس سازمان دامپزشکی با صحه گذاشتن بر سخنان معاون وزیر جهاد کشاورزی و تاکید بر نیاز فرهنگ‌سازی افزایش مصرف لبنیات، بیان داشت: با توجه به کاهش مصرف شیر و لبنیات در سال‌های اخیر سلامت جامعه به‌ویژه نسل آینده به‌شدت در خطر بوده و نگرانی‌های درباره افزایش برخی از بیماری‌ها بر اثر کاهش مصرف این محصولات وجود دارد. مهدی خلج افزود: اکنون موضوع اساسی ما شیرخام است که 65 درصد کل فرآورده‌های خام اولیه ما را تشکیل می‌دهد و برای سلامت همه گروه‌های سنی لازم است. رئیس سازمان دامپزشکی همچنین گفت: تمرکز، بر تولید و عرضه شیرخام سالم از وظایف اساسی دیگر این سازمان است؛ زیرا اگر شیرخام سالم نداشته باشیم نمی‌توانیم فرآورده لبنی سالمی را تولید و عرضه کنیم. وی افزود: می‌کوشیم ناوگان حمل و نقل مناسب برای انتقال شیر خام سالم به کارخانه‌ها داشته باشیم تا محصول نهایی ما به‌طور سالم عرضه شود. تاکید بر اهمیت مصرف لبنیات بر سلامت جامعه در حالی بود که همگی منتظر حضور وزیر بهداشت و آموزش پزشکی برای تاکید و تایید بیش‌تر بر مصرف لبنیات و با هدف فرهنگ‌سازی بودیم، اما با وجود این‌که معاونان وزیر جهاد کشاورزی به استقبال وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی رفتند حسن قاضی‌زاده هاشمی، حاضر به حضور در غرفه میهمان نشد و در رفتاری عجیب و دور از انتظار با رد دعوت معاونان وزیر جهاد کشاورزی و فعلان صنعت لبنیات بدون پاسخگویی به سوالات خبرنگاران نمایشگاه ترک کرد!
در پاسخ به خبرنگاران درباره علت این رفتار آقای وزیر گفته شد، دلیل این رفتار ناهماهنگی‌های موجود بوده است. اما این مقام دولتی با توجه به عهده‌‌دار بودن مسئولیت خطیر حفظ و تداوم سلامت جامعه باید اندکی از وقت خود را جهت ترویج مصرف لبنیات می‌گذاشت. فرهنگی‌سازی که با نوشیدن یک فنجان شیر از سوی یک مسئول سلامت و بهداشت می‌توانست تاثیر بزرگی در جامعه به همراه داشته باشد. بر اساس این گزارش، کم‌توجهی وزیر بهداشت به بخش لبنی نمایشگاه در حالی است که وی سال گذشته نسبت  به فرهنگ‌سازی مصرف شیر و لبنیات و افزایش پوکی استخوان در کشور هشدار داده بود  نسبت به کوتاه قد شدن مردم ایران نگران بود. ایران با مصرف سرانه 80 کیلوگرم در سال همچنان یک‌سوم میانگین جهانی است. این به معنای سونامی از انواع بیماری‌های ناشی از کاهش مصرف لبنیات در انتظار ایرانیان است. این نمایشگاه همچنین با انتقادهایی از سوی شرکت‌های حاضر در نمایشگاه مواجه بود. 
 
ناهماهنگی در اطلاع‌رسانی
محمد هاشم‌پور، مدیر بازاریابی یکی از شرکت‌های حاضر در نمایشگاه، با بیان این‌که برگزارکنندگان نمایشگاه در بخش اطلاع‌رسانی بسیار ضعیف عمل کرده‌اند، اظهار داشت: این نمایشگاه نتوانست به اهداف تعیین شده خود که افزایش صادرات بود دست یابد؛ زیرا زیر ساخت‌های لازم برای رسیدن به این اهداف فراهم نشده بود. 
وی در ادامه افزود: با توجه به هزینه‌ای که برپایی غرفه‌ها و تهیه هدایا برای شرکت‌ها به همراه داشته است، سودی عاید تولیدکنندگان نشد و از این نمایشگاه بیش از هرکس شرکت‌های تامین‌کننده مواد اولیه منتفع شدند. به گفته این مدیر بازاریابی، زمان برگزاری و اطلاع‌رسانی یک نمایشگاه تاثیر بسیاری در رسیدن به اهداف آن خواهد داشت و بهتر است در سال آینده ابتدا زیر ساخت‌ها دیده شود. اما دبیر نخستین نمایشگاه بین‌المللی صنایع لبنی با پذیرش برخی از انتقادات به نحوه برگزاری این نمایشگاه بیان داشت: اگرچه شرکت‌های بزرگ صادراتی داخلی در این نمایشگاه حضور داشتند، اما شرکت‌های خارجی در این نمایشگاه غایب بودند و تنها از سفارتخانه‌ها و وابسته‌های بازرگانی کشورهای خارجی دعوت شده بود. حسین چمنی کاهش مصرف شیر در کشور را زنگ خطر بزرگی برای مسئولان دانست و با انتقاد از برخی رفتارهای غیر مسئولانه در برابر سلامت جامعه، بیان داشت: در آینده و با افزایش رشد جمعیت کهنسال، پوکی استخوان و عوارض درمان به مراتب بالاتر از هزینه برای افزایش مصرف شیر در کشور خواهد بود. به گزارش «سبزینه»، نخستین نمایشگاه بین‌المللی لبنیات و صنایع وابسته با حضور 31 شرکت داخلی و خارجی با محور توسعه صادرات در محل دایمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برپا شد و دیروز، 26 شهریور ماه به کار خود پایان داد.

منبع: روزنامه سبزینه

کد خبر ca9601af7c2b49ef9c6c66cccd792ee8

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 2 =