دبیر انجمن روغنکشی کشور، با بیان اینکه باید دریافتکنندگان ارز برای واردات دانههای روغنی به صورت شفاف اعلام شود، گفت: اهلیت واردکنندگان باید ملاک ارایه منابع ارزی برای واردات باشد.
اکبر سبقتی، دبیر انجمن صنفی صنایع روغنکشی ایران در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه برخی دستگاههای دولتی از جمله بانک مرکزی با انجمن روغنکشی در خصوص شفافسازی تخصیص ارز به واردکنندگان دانههای روغنی، همکاری نمیکنند، گفت: این امر باعث ایجاد نگرانی در خصوص تأمین مواد اولیه صنعت روغنکشی شده است.
وی افزود: پس از برگزاری جلسات متعدد در این رابطه، مقرر شد که در سال ۹۸ حدود ۱.۲ میلیارد دلار ارز برای واردات دانههای روغنی به عنوان ماده اولیه کارخانجات روغنکشی، اختصاص یابد تا بخشی از نیاز کشور به روغن خام و کنجاله از طریق کارخانجات روغنکشی تأمین شود؛ اما متأسفانه بانک مرکزی هیچگونه آمار و اطلاعاتی در زمینه تخصیص ارز، به انجمن روغنکشی ارائه نمیدهد.
به گفته سبقتی، با توجه به شرایط فعلی و ضرورت ارائه طرحهای کارشناسی و متقن و به منظور جلوگیری از بروز مسائل و مشکلات آتی، برنامه ریزی برای تأمین کالاهای استراتژیک از جمله دانههای روغنی، روغن خام و کنجاله و نیز جلوگیری از نوسانات قیمتی در داخل کشور، باید صورت گرفته و بانک مرکزی نیز، اطلاعات مورد نیاز را در اختیار انجمن قرار دهد.
سبقتی گفت: بر اساس تکالیف ابلاغی وزارت صمت در خصوص همکاری برای تهیه لیست تخصیص ارز ارسالی به بانک مرکزی و در راستای وظایف کارشناسی و ملی و نیز به منظور تهیه اطلاعات مورد نیاز سایر دستگاههای دولتی، انجمن روغنکشی نقش کلیدی را در خصوص معرفی واردکنندگان و تنظیم بازار دانههای روغنی بر عهده دارد؛ اما برخی از دستگاهها هیچ گونه شفاف سازی در خصوص مقدار تخصیص ارز، گیرندگان ارز و واردات دانههای روغنی انجام نمیدهد و معلوم نیست ارز مربوط به واردات دانههای روغنی به چه کسانی تخصیص داده شده است.
وی با بیان اینکه بانک مرکزی نامههای انجمن روغنکشی را بی جواب گذاشته است، خاطر نشان کرد: عدم شفافیت در زمینه تخصیص ارز باعث ایجاد فساد و رانت میشود و عملاً امکان سودجویی و زیاده خواهی در بازار را فراهم میکند.
دبیر انجمن صنایع روغنکشی تصریح کرد: نگرانی ما این است که عملکرد غیر شفاف بانک مرکزی، عملاً امکان همکاری دولت و بخش خصوصی در زمینه تأیید اهلیت واردکنندگان و تنظیم بازار را از بین برده و بازار دانههای روغنی، کنجاله و روغن خام در شرایط حساس کنونی با چالش مواجه شود.
سبقتی همچنین در خصوص میزان واردات دانههای روغنی و کنجاله در سال ۹۸ گفت: تا پایان بهمن ماه سال جاری حدود ۲.۲ میلیون تن انواع دانههای روغنی و ۲.۲ میلیون تن کنجاله سویا وارد کشور شده است و وضعیت موجودی دانه و کنجاله در کشور از شرایط مطلوبی برخوردار است.
نظر شما