صنایع غذایی> یکی از صنایع غذایی، آبلیموست که این روزها غرق در حاشیه و شایعه است. از تولید آبلیمو بدون لیمو گرفته تا استفاده از کاه در تولید آن، حواشی است که این روزها در رسانه ها و شبکه های اجتماعی بسیار به چشم میخورد که یکی از دلایل آن، تفاوت قابل توجه قیمت لیمو ترش و قیمت آبلیمو است که مردم را به شک انداخته که آبلیموهای موجود در بازار از لیمو تهیه می شود یا خیر. اما در کنار شایعه ها و حواشی ها اطراف این صنعت، سازمان ملی استاندارد نظارت دقیقی بر آبلیموهای صنعتی دارد و در روزهای اخیر نیز با چند واحد صنعتی متخلف برخورد کرده است. این در حالی است که واحدهای صنعتی بخش اندکی از بازار را در دست دارند و واحدهای زیرپلهای غیربهداشتی و غیراستاندارد توانسته اند بازار را به خوبی در اختیار بگیرند و بخش بیشتری از بازار مصرفی را به خود اختصاص دهند. به نحوی که دست اندرکاران این صنعت نمیتوانند هیچگونه آماری از مصرف و تولید آبلیمو در کشور به دست بیاورند. به همین منظور در گفتوگو با رویا جعفری شاهی، دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت آبلیمو به بررسی بیشتر وضعیت این صنعت و دلایل تلخ شدن کام صنعتگران و تولیدکنندگان این بخش پرداخته است.
درحال حاضر چه تعداد واحد صنعتی استاندارد در این صنعت فعال هستند؟
واحدهای تولیدی فعال در این صنعت به 2 دسته تقسیم میشوند؛ دسته نخست آنهایی هستند که خود تولیدکننده اند و دسته دیگر واحدهایی هستند که به عنوان ظرفیت خالی از نشان(برند)خود استفاده میکنند البته عرضه کنندگان این محصول به بازار تقریبا ۸۳ واحد هستند که تنها ۵۰ درصد و شاید کمتر از آنها تولیدکننده صرف این محصول باشند. میزان تولید این واحدها نیز برحسب ظرفیت محدود مشخص میشود که این میزان به بازار فروش بستگی دارد.
آیا برآوردی از میزان مصرف آبلیمو در کشور وجود دارد و از این مقدار چه سهمی به آبلیموهای دارای استاندارد تعلق دارد؟
متاسفانه به دلیل افزایش آبلیموهای به اصطلاح سنتی و همچنین آبلیموهایغیراستاندارد، تخمین میزان مصرف نامعلوم شده و در این باره سهم اندکی از بازار برای تولیدکنندگان واقعی باقی مانده است .
سالانه چه میزان لیموترش در این صنعت مصرف می شود؟
لیمو در مناطق جهرم، رودان و میناب برداشت میشود که البته مناطق زیادی زیر کشت این میوه است اما سهم عمده مربوط به این 3 منطقه بوده که در سال ۹۳ تنها استان هرمزگان( رودان و میناب ) ۱۰۷هزار تن برداشت داشته که از این میزان، مقداری صرف صادرات، سهمی از لیموها صرف تازه خوری و بقیه به کارخانه های تولیدی برای آبگیری و بسته بندی ارسال شده بود.
چه میزان از لیموهای مصرفی تولید داخل هستند و برای تامین مواد اولیه چه مشکلاتی وجود دارد؟
خوشبختانه باغهای مرکبات جنوب کشور غنی از لیمو ترش استو تنها در 3 - 2 سال اخیر شاهد بیماری (جاروک) در جنوب بوده ایم که متاسفانه به جای حل این معضل، اجازه ورود لیموهای خارجی به کشور صادر شد که این امر لطمه زیادی به باغداران کشورمان خواهد زد.
با توجه به قیمت بالای لیموترش دلیل ارزان بودن آبلیمو نسبت به لیمو چیست؟
قیمت لیموترش در بازار مصرف خانوار با قیمت خرید لیموترش توسط کارخانه ها کاملا" متفاوت است، زیرا خرید کارخانه ها بیشتر به صورت پیش خرید بوده و همچنین میزان خرید فله ای به صورت تناژ بالا اختلاف قیمت فاحشی خواهد داشت که در محصول نهایی تاثیر بسزایی دارد.
از چه مواد و افزودنی های دیگری در تولید آبلیمو استفاده می شود؟
تنها مواد افزودنی مجاز در آبلیمو ترش براساس پروانه ساخت از وزارت بهداشت ( متا بیسولفیت سدیم ) بوده که آن هم تنها به میزان 250 ppm (یک میلیگرم در هر لیتر)است.
چه میزان از ماشین آلات مورد استفاده در این صنعت در داخل تولید میشود؟
ماشین آلات در این صنعت خوشبختانه ۱۰۰درصد در ایران تولید میشوند و در این زمینه نیازی به بازارهای خارجی نیست.
انجمن و سازمان ملی استاندارد چه نظارتهایی بر آبلیموهای صنعتی دارند و تاکنون چه تخلفاتی مشاهده شده است؟
خوشبختانه انجمن با همکاری سازمان ملی ( استاندارد ) و سازمان (غذا و دارو) با نمونه گیریهای متعدد از سطح عرضه و بررسی آنالیز آبلیموهای تولیدی توانسته با استفاده از این آزمون ها تخلفات چشمگیری را شناسایی کند و توسط اداره نظارت و سازمان استاندارد اعمال قانونی روی آنها انجام دهد.
از آنجا که در مصاحبه های گذشته بر ضرورت بازنگری براستاندارد ۱۱۷ تاکید داشته اید، این استاندارد شامل چه مواردی است و لازم است در چه بخشهایی بازنگری انجام شود؟
در استاندارد ۱۱۷ ویژگیهایی در نظر گرفته شده که گاهی برخیاز این آیتم ها به دلیل آنتی اکسیدان بودن و فراربودن، قابل اندازه گیری نخواهد بود و فاکتورهای دیگری که ثابت هستند نیاز به ارزیابی دقیق تری دارند تا اعداد واقعی در استاندارد آبلیمو گنجانده شود.
بخش بزرگیاز بازار آبلیمو در دست تولیدکنندگان غیرصنعتی و زیرپلهای است. چه برنامه ای برای پاکسازی بازار از این محصولات وجود دارد؟
با همکاری سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد و با بررسی درسطح عرضه و بازدیدهای مکرر از تولیدکنندگان این صنعت و همچنین جلوگیری از آبلیموهای به اصطلاح سنتی که مشخص نیست در چه شرایطی آبگیری و بسته بندی شده اند، میتوانیم این معضل واقعی تولیدکنندگان و مصرف کنندگان را مرتفع سازیم.
قیمتگذاری آبلیمودرحال حاضر از چه طریق انجام میشود و آیا برنامه ای برای افزایش قیمت وجود دارد؟
قیمت گذاری از طریق سازمانهای ذیربط بوده و اگر قرار باشد امسال لیموترش قیمت بالایی داشته باشد مجبور خواهیم شد درخواست افزایش قیمت به سازمانهای مربوط را ارائه کنیم.
چه میزان از سهم تولیدات آبلیمو به صادرات اختصاص پیدا کرده است؟
میزان صادرات این محصول به شرایط بازارهای خارجی بستگی دارد و میزان تقاضای کشورهای دیگر ملاک این امر است.
در حال حاضر مهمترین مشکلات واحدهای صنعتی آبلیمو چیست؟
یکی از بزرگترین مشکلات این صنعت، نبود سازمان حمایتی در زمینه قیمت لیموترش است که متا سفانه مافیای لیمو در جنوب کشور اجازه پایین آمدن قیمت لیمو را نمیدهند ، به همین دلیل کارخانه های تولیدی با مشکل خرید مواجه میشوند که عامل ایجاد رکود اقتصادی و صنعتی برای کارخانه های آبلیمو شده است. از مشکلات دیگر این صنعت همانطور که اشاره شد وجود آبلیموهای زیرپلهای و سنتی و بدون نشان تجاری و مجوز بهداشتی است که صنعت را زیر سوال برده و از سوی دیگر مشکلی که در تمام صنایع نیز وجود دارد، هجوم رسانهای به محصولات است موجب شده تر و خشک در این صنایع با هم بسوزند و صنعت دچار چالش و رکودشود.
منبع : روزنامه گسترش صمت
درحال حاضر چه تعداد واحد صنعتی استاندارد در این صنعت فعال هستند؟
واحدهای تولیدی فعال در این صنعت به 2 دسته تقسیم میشوند؛ دسته نخست آنهایی هستند که خود تولیدکننده اند و دسته دیگر واحدهایی هستند که به عنوان ظرفیت خالی از نشان(برند)خود استفاده میکنند البته عرضه کنندگان این محصول به بازار تقریبا ۸۳ واحد هستند که تنها ۵۰ درصد و شاید کمتر از آنها تولیدکننده صرف این محصول باشند. میزان تولید این واحدها نیز برحسب ظرفیت محدود مشخص میشود که این میزان به بازار فروش بستگی دارد.
آیا برآوردی از میزان مصرف آبلیمو در کشور وجود دارد و از این مقدار چه سهمی به آبلیموهای دارای استاندارد تعلق دارد؟
متاسفانه به دلیل افزایش آبلیموهای به اصطلاح سنتی و همچنین آبلیموهایغیراستاندارد، تخمین میزان مصرف نامعلوم شده و در این باره سهم اندکی از بازار برای تولیدکنندگان واقعی باقی مانده است .
سالانه چه میزان لیموترش در این صنعت مصرف می شود؟
لیمو در مناطق جهرم، رودان و میناب برداشت میشود که البته مناطق زیادی زیر کشت این میوه است اما سهم عمده مربوط به این 3 منطقه بوده که در سال ۹۳ تنها استان هرمزگان( رودان و میناب ) ۱۰۷هزار تن برداشت داشته که از این میزان، مقداری صرف صادرات، سهمی از لیموها صرف تازه خوری و بقیه به کارخانه های تولیدی برای آبگیری و بسته بندی ارسال شده بود.
چه میزان از لیموهای مصرفی تولید داخل هستند و برای تامین مواد اولیه چه مشکلاتی وجود دارد؟
خوشبختانه باغهای مرکبات جنوب کشور غنی از لیمو ترش استو تنها در 3 - 2 سال اخیر شاهد بیماری (جاروک) در جنوب بوده ایم که متاسفانه به جای حل این معضل، اجازه ورود لیموهای خارجی به کشور صادر شد که این امر لطمه زیادی به باغداران کشورمان خواهد زد.
با توجه به قیمت بالای لیموترش دلیل ارزان بودن آبلیمو نسبت به لیمو چیست؟
قیمت لیموترش در بازار مصرف خانوار با قیمت خرید لیموترش توسط کارخانه ها کاملا" متفاوت است، زیرا خرید کارخانه ها بیشتر به صورت پیش خرید بوده و همچنین میزان خرید فله ای به صورت تناژ بالا اختلاف قیمت فاحشی خواهد داشت که در محصول نهایی تاثیر بسزایی دارد.
از چه مواد و افزودنی های دیگری در تولید آبلیمو استفاده می شود؟
تنها مواد افزودنی مجاز در آبلیمو ترش براساس پروانه ساخت از وزارت بهداشت ( متا بیسولفیت سدیم ) بوده که آن هم تنها به میزان 250 ppm (یک میلیگرم در هر لیتر)است.
چه میزان از ماشین آلات مورد استفاده در این صنعت در داخل تولید میشود؟
ماشین آلات در این صنعت خوشبختانه ۱۰۰درصد در ایران تولید میشوند و در این زمینه نیازی به بازارهای خارجی نیست.
انجمن و سازمان ملی استاندارد چه نظارتهایی بر آبلیموهای صنعتی دارند و تاکنون چه تخلفاتی مشاهده شده است؟
خوشبختانه انجمن با همکاری سازمان ملی ( استاندارد ) و سازمان (غذا و دارو) با نمونه گیریهای متعدد از سطح عرضه و بررسی آنالیز آبلیموهای تولیدی توانسته با استفاده از این آزمون ها تخلفات چشمگیری را شناسایی کند و توسط اداره نظارت و سازمان استاندارد اعمال قانونی روی آنها انجام دهد.
از آنجا که در مصاحبه های گذشته بر ضرورت بازنگری براستاندارد ۱۱۷ تاکید داشته اید، این استاندارد شامل چه مواردی است و لازم است در چه بخشهایی بازنگری انجام شود؟
در استاندارد ۱۱۷ ویژگیهایی در نظر گرفته شده که گاهی برخیاز این آیتم ها به دلیل آنتی اکسیدان بودن و فراربودن، قابل اندازه گیری نخواهد بود و فاکتورهای دیگری که ثابت هستند نیاز به ارزیابی دقیق تری دارند تا اعداد واقعی در استاندارد آبلیمو گنجانده شود.
بخش بزرگیاز بازار آبلیمو در دست تولیدکنندگان غیرصنعتی و زیرپلهای است. چه برنامه ای برای پاکسازی بازار از این محصولات وجود دارد؟
با همکاری سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد و با بررسی درسطح عرضه و بازدیدهای مکرر از تولیدکنندگان این صنعت و همچنین جلوگیری از آبلیموهای به اصطلاح سنتی که مشخص نیست در چه شرایطی آبگیری و بسته بندی شده اند، میتوانیم این معضل واقعی تولیدکنندگان و مصرف کنندگان را مرتفع سازیم.
قیمتگذاری آبلیمودرحال حاضر از چه طریق انجام میشود و آیا برنامه ای برای افزایش قیمت وجود دارد؟
قیمت گذاری از طریق سازمانهای ذیربط بوده و اگر قرار باشد امسال لیموترش قیمت بالایی داشته باشد مجبور خواهیم شد درخواست افزایش قیمت به سازمانهای مربوط را ارائه کنیم.
چه میزان از سهم تولیدات آبلیمو به صادرات اختصاص پیدا کرده است؟
میزان صادرات این محصول به شرایط بازارهای خارجی بستگی دارد و میزان تقاضای کشورهای دیگر ملاک این امر است.
در حال حاضر مهمترین مشکلات واحدهای صنعتی آبلیمو چیست؟
یکی از بزرگترین مشکلات این صنعت، نبود سازمان حمایتی در زمینه قیمت لیموترش است که متا سفانه مافیای لیمو در جنوب کشور اجازه پایین آمدن قیمت لیمو را نمیدهند ، به همین دلیل کارخانه های تولیدی با مشکل خرید مواجه میشوند که عامل ایجاد رکود اقتصادی و صنعتی برای کارخانه های آبلیمو شده است. از مشکلات دیگر این صنعت همانطور که اشاره شد وجود آبلیموهای زیرپلهای و سنتی و بدون نشان تجاری و مجوز بهداشتی است که صنعت را زیر سوال برده و از سوی دیگر مشکلی که در تمام صنایع نیز وجود دارد، هجوم رسانهای به محصولات است موجب شده تر و خشک در این صنایع با هم بسوزند و صنعت دچار چالش و رکودشود.
منبع : روزنامه گسترش صمت
نظر شما