صنایع غذایی> نایب رئیس هیأت مدیره انجمن صنایع لبنی گفت: امید چندانی به توسعه بازارهای منطقه‌ نیست و با این شرایط مشوق صادراتی به محصولات لبنی به تنهایی منجر به جذب مازاد شیرخام از بازار و افزایش صادرات نمی‌شود.

 بالاخره پس از حدود 3 سال اجرایی نشدن مصوبه خرید شیرخام به قیمت 1440 تومان و حل مشکل طولانی مدت تولید‌کنندگان، پیشنهاد پرداخت مشوق صادراتی برای محصولات لبنی و اختصاص آن به صنایع لبنی مطرح شد.

براین اساس مقرر شده دولت، در راستای جمع‌آوری شیرخام مازاد تولید‌کنندگان، سالانه مبلغ 200 میلیارد تومان مشوق صادراتی به صنایع لبنی اختصاص دهد و با این کار نه تنها میزان تقاضای شیرخام در داخل کشور افزایش یابد، بلکه تولید پایدار هم اتفاق بیفتد.

به گفته حسن رکنی معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور دام کلیات پرداخت مشوق 200 میلیارد تومانی صادرات به صنایع لبنی در دولت مطرح شده، اما هنوز این طرح مصوب و ابلاغ نشده است.

البته مطالبی هم در مورد اینکه پرداخت مشوق صادرات فرآورد‌ه های لبنی منوط به خرید شیرخام به قیمت 1440 تومان است، مطرح شده، اما پرداختن به این موضوع به بعد از ابلاغ مصوبه موکول شده است که به گفته رکنی معاون وزیر جهاد کشاورزی به جزئیات طرح پس از ابلاغ آن پرداخته می‌شود.

این گزارش می‌افزاید: در حالی که مصوبه ستاد تنظیم بازار سال 92 مبنی بر خرید شیرخام به قیمت 1440 و همچنین اجرای طرح خرید تضمینی شیرخام به مدت 10 ماه برای جمع‌آوری شیر مازاد و سایر اقدامات نتوانسته صنایع لبنی را مجاب به خرید شیرخام به قیمت مصوب کند، این سوال پیش می‌آید که آیا اختصاص یارانه صادراتی آنها را مجاب به خرید شیرخام به قیمت 1440 تومان و همچنین خرید شیرخام مازاد از دامداران می‌کند؟

در این رابطه محمد فربد نایب رئیس هیات مدیره انجمن صنایع لبنی معتقد است که پرداخت مشوق‌ صادراتی فرآورده‌های لبنی به تنهایی برای حل این معضل کافی نیست.

وی با اشاره به صادرات حدود 600 میلیون دلار فرآورده‌های لبنی در سال گذشته افزود: این میزان صادرات معادل 10 درصد تولید شرکت‌های صنعتی در این بخش بود.

فربد با بیان اینکه تخصیص مشوق صادراتی یکی از روش‌های مرسوم در دنیا برای افزایش تقاضا است، تصریح کرد: با توجه به شرایط صادرات و بازارهای منطقه بعید می‌دانم که اختصاص مشوق صادراتی مشکل را حل کند.  

* ظرفیت صادرات فرآورده‌های لبنی به عراق تکمیل است

نایب رئیس هیات مدیره انجمن صنایع لبنی گفت: بخش عمده‌ای (حدود 80 درصد) از فرآورده‌های لبنی به عراق صادر می‌شود که این بازار دیگر شرایط توسعه ندارد.

وی با اشاره به بازار روسیه تصریح کرد: اگرچه چشم‌اندازی برای صادرات محصولات لبنی به این کشور ترسیم شده است، اما آینده موفقیت در این بازار را تعیین می‌کند.

فربد با بیان اینکه با مازاد 10 درصدی شیرخام مواجهیم، گفت: برای جذب این مقدار شیرخام باید 600 میلیون دلار دیگر فرآورده لبنی صادر شود.

نایب رئیس هیئت مدیره انجمن صنایع لبنی تصریح کرد: البته بازار روسیه خواستار پنیر سخت است، در حالی که صنایع تولید‌کننده این محصولات در کشور محدود است.

وی با بیان اینکه بودجه‌ای که به عنوان مشوق صادرات اختصاص می‌یابد، باید متغیر باشد، بیان داشت: لازمه صادرات برنامه‌ریزی بلندمدت است و برای حفظ بازارهای بین‌المللی‌ هم مشوق‌های‌ صادراتی نباید مقطعی باشد.

فربد با اشاره به اینکه مشوق صادرات هر کالایی متناسب با شرایط آن کالا تعیین می‌شود، گفت: قیمت شیرخشک در دنیا سقوط کرده، بنابراین برای صادرات این کالا باید مشوقی متناسب با شرایط  در نظر گرفته شود و در مقابل ممکن است، نیازی به اختصاص مشوق صادرات به یک کالای نداشته باشیم.

نایب رئیس هیئت مدیره انجمن صنایع لبنی خاطرنشان کرد: تخصیص مشوق صادراتی برای جلوگیری از انحراف و تأمین منافع ملی نیازمند کارشناسی بسیار دقیق و اقدام غیرعجولانه است.

* قیمت تمام شده شیرخام در ایران از کشورهای منطقه و اروپا بالاتر است

فربد با بیان اینکه قیمت شیرخام در ایران نسبت به کشورهای منطقه و حتی کشورهای اروپایی گران‌تر است، افزود: وزارت جهاد کشاورزی باید دلیل این ابهام را جستجو کند.

وی گفت: در حال حاضر قیمت تمام شده شیرخام 1100 تومان است، ولی دامداران قیمت تمام شده آن را 1570 تومان اعلام می‌کنند.

نایب رئیس هیات مدیره انجمن صنایع لبنی گفت: قیمت خرید شیرخام در کشور به طور متوسط 1250 تومان است، ولی قیمت معاملاتی شیرخام در روسیه 1050 تومان است.

فربد گفت: نظر ما این است که یک جای کار در دامداری‌ها اشکال دارد، زیرا قیمت تمام شده در واحدهای دامداری زیر مجموعه صنعت لبنیات 1100 تومان است.

وی افزود: تعرفه صادرات فرآورده‌های لبنی به روسیه هم بالاست.

فربد در پاسخ به این سؤال که وزارت جهاد کشاورزی و دامداران به تأثیر مثبت اختصاص مشوق صادراتی در حل مشکل دامداران و جمع‌آوری مازاد شیرخام اعتقاد دارند، چرا شما به این موضوع اعتقادی ندارید، گفت: بنده به عنوان یک کارشناس اعلام می‌کنم که پرداخت مشوق صادراتی تغییر جدی را در این حوزه ایجاد نمی‌کند.

نایب رئیس هیئت مدیره انجمن صنایع لبنی با اشاره به طرح خرید تضمینی شیرخام گفت، تصریح کرد: اگرچه در این رابطه تذکر داده بودیم، اما اقدام به این کار علیرغم ممنوعیت واردات شیرخشک منجر به کاهش قیمت شیرخشک در داخل کشور شد.

فربد گفت: در طرح خرید تضمینی شیرخام تعداد محدودی از دامداران موفق به فروش تولیداتشان با قیمت 1440 تومان به دولت شدند و فواید آن نصیب همه دامداران نشد.

وی در مورد کاهش صادرات فرآورده‌های لبنی در سال جاری بیان داشت: رقابت بین صادرکنندگان خارجی در منطقه و همچنین مسائل امنیتی در منطقه منجر به کاهش شده است.

نایب رئیس هیات مدیره انجمن صنایع لبنی در پاسخ به این سؤال که چرا تمام عزم صادرکنندگان فرآورده‌های لبنی و همچنین سایر کالا صادرات به عراق است و به فکر یافتن بازارهای جدید دیگر نیستند، گفت: همواره آسان‌ترین گزینه در کارها انتخاب می‌شود.

فربد بیان داشت: برای جذب مازاد شیرخام در کشور باید فرهنگ مصرف این محصول افزایش یابد، چرا که سرانه مصرف از 85 کیلوگرم هم کمتر شده، در حالی که سرانه مصرف در جهان 160 کیلوگرم است.  

وی با تأکید بر اینکه توان خرید مردم پایین است، تصریح کرد: عوارض درمانی سرانه پایین مصرف شیرخام در آینده مشخص می‌شود که هزینه‌ هنگفتی را به جامعه تحمیل می‌کند.

فربد در پاسخ به این سؤال که چرا صنایع لبنی و دامداران هیچ کدام وضعیت یکدیگر را تأیید نمی‌کنند و هر کدام وضعیت دیگری را از خودش بهتر می‌داند، گفت: تولید‌کنندگان شیرخام کارخانه ندارند، بنابراین اگر در مورد وضعیت صنایع لبنی اظهار نظر می‌کنند، بر اساس توهم است، اما ما اگر می‌گوییم قیمت تمام شده هر کیلو شیرخام 1100 تومان است، براساس مستندات می‌گوییم زیرا برآورد دامداری‌های زیر مجموعه صنایع لبنی این عدد را اعلام می‌کند.

وی افزود: هزینه دستمزد سربار صنایع لبنی حدود 11 درصد، پرداخت عوارض کالاهای تولیدی (به جز شیر و پنیر پاستوریزه) 9 درصد، 15 درصد هزینه توزیع مغازه‌دار و 10 درصد هزینه حمل و نقل است.

نایب رئیس هیئت مدیره انجمن صنایع لبنی با بیان اینکه بهره‌وری در صنایع پایین است، گفت : مجموعه این اعداد و ارقام نشان می‌دهد که کارخانه جای مانور برای کاهش در قیمت‌‌ فرآورده‌های لبنی را ندارد.

فربد بیان داشت: البته دستمزد کارگر در کشورمان زیاد بالا نیست و این مقوله چندان در قیمت تمام شده تأثیرگذار نیست.

وی با بیان اینکه حاشیه سود دامداری‌ها یکی از عوامل توسعه این صنعت بوده است، افزود: اگر دامداران سود ندارند، چرا تولید شیرخام افزایش می‌یابد؟ آیا ضرر 300 یا 400 تومانی در تولید هر کیلو‌گرم شیرخام و ادامه تولید ممکن است؟

نایب رئیس هیات مدیره انجمن صنایع لبنی بیان داشت: البته یکی از توصیه‌های ما به همکاران در صنعت این است که دامداران طرف قرارداد خودشان را مراقبت کنند، چون اگر این کار صورت نگیرد، در نهایت خودمان آسیب می‌بینیم.

نایب رئیس هیئت مدیره انجمن صنایع لبنی بیان داشت: براساس اسناد بورس، حاشیه سود صنعت لبنیات 3 درصد است.

فربد بیان داشت: کارخانه‌ها قادر به فروش نیستند و براساس آخرین آماری که از 4 کارخانه در اختیار داریم، وزن فروش این کارخانه‌ها در سال 94 نسبت به سال 93 کاهش یافته است.

وی در پاسخ به این سؤال که شما به طور قطع معتقدید که اختصاص مشوق صادراتی منجر به افزایش جذب شیرخام نمی‌شود، آیا بهتر نبود به جای این مشوق به دامداران یارانه اختصاص می‌یافت، گفت: یارانه خوب است، اما باید مکانیزمی برای آن طراحی شود که عاری از رانت و فساد باشد.

منبع:فارس
کد خبر 442f463e384249a5917c62fa9f477f16

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 6 =