طرح شفاف سازی نظام توزیع از طریق درج قیمت تولیدکننده را موقتا متوقف کنید +تصویر نامه

صنایع غذایی> ۱۲ تشکل ملی در نامه ای سرگشاده به سید ابراهیم رئیسی خواستار توقف موقف اجرای طرح شفاف سازی نظام توزیع از طریق درج قیمت تولیدکننده بر روی محصولات شدند.

به گزارش پایگاه خبری اقتصاد غذا «فودپرس»، تشکل های امضا کننده این نامه با اشاره به اشکالات و معایب اجرای طرح بدون انجام کار کارشناسی و بستر سازی مناسب و به صورت شتابزده و در زمان نامناسب خواستار  آن شدند تا پس از انجام اصلاحات مورد نظر و ایجاد بسترهای لازم و کافی، طرح با همراهی و حمایت همه عوامل مرتبط، دوباره ابلاغ و اجرایی شود.

 متن کامل نامه 12 تشکل ملی به رئیس جمهور به شرح زیر است.

جناب حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی                     
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
موضوع: درخواست توقف موقت طرح شفاف سازی نظام توزیع از طریق درج قیمت تولیدکننده بر روی محصولات


با درود شایسته؛
احتراماً پیرو بیانات اخیر مقام معظم رهبری در مورد لزوم همراهی بیشتر مسئولان دولتی با تولیدکنندگان و کارافرینان اقتصادی به عنوان افسران دفاع مقدس اقتصادی و نیز تأکید بر عدم دخالت مسئولین دولتی در فعالیت های اقتصادی، تشکل های ذیل با پوشش هزاران واحد تولیدی و توزیعی ضمن سپاس از زحمات شبانه روزی مسئولین و کارشناسان محترم وزارت صمت و سازمان حمایت که همواره با حسن نیت، در پی صیانت از حقوق مصرف کننده و تولیدکننده بوده اند نظرات و دیدگاه کارشناسی شده در مورد طرح مذکور را به شرح ذیل به استحضار می رساند:
هدف طراحان از اجرای طرح درج قیمت تولیدکننده بر روی محصولات:
 طراحان این طرح بر این باورند که در برخی محصولات، فاصله بین قیمت فروش کارخانه تا قیمت مصرف کننده درج شده روی کالا، زیاد و غیر متعارف است که سود حاصل از این فاصله قیمت، نه به مصرف کننده میرسد نه به تولیدکننده؛ بنابراین این طرح در پی شفاف سازی و منطقی نمودن حاشیه سود شبکه توزیع میباشد تا از این رهگذر منافع مصرف کننده و تولید کننده، تأمین گردد.  
محاسن طرح شفاف سازی نظام توزیع چنانچه اصولی، حساب شده و با ایجاد بستر های لازم و در زمان مناسب اجرا گردد:
۱- محصولات تولید کنندگان با قیمت مناسب و پایین تری به دست مصرف کننده نهایی میرسد.
۲- دستیابی به هدف بند فوق، منجر به افزایش خرید و مصرف شده که این خود، رونق تولید را به همراه خواهد داشت.  
۳- چنانچه ضوابط قیمت گذاری کالای تولید داخل، ملاک عمل برای درج قیمت تولید کننده باشد؛ سود ١٧٪؜ پیش بینی شده، می تواند تا حدی انگیزه لازم جهت سرمایه گذاری در تولید را فراهم سازد.  
اشکالات و معایب اجرای طرح بدون انجام کار کارشناسی و بستر سازی مناسب و بصورت شتابزده و در زمان نامناسب:
۱- عدم مشورت با تشکلهای ذیربط بخش خصوصی به عنوان یکی از ذینفعان اصلی، علی رغم الزامات قانونی و بخشنامه معاونت حقوقی ریاست جمهوری در این خصوص.  
۲- نادیده انگاشتن سود منطقی همه عوامل زنجیره توزیع، پاشنه آشیل این طرح میباشد.
چنانچه مبتنی بر واقعیات عینی و جاری کشور، منفعت منطقی هریک از حلقه های زنجیره توزیع در نظر گرفته نشود، این نقیصه با اثر متقابل بر روی سایر حلقه ها، نهایتا تولید را تحت الشعاع قرار خواهد داد.  
۳- طی یک ماه گذشته، از زمان اجرای این طرح، شواهد موجود حاکی از کاهش چشمگیر و وقفه در تولید محصولات مشمول این طرح میباشد.  
۴- کاهش و وقفه در تولید، افزایش بیکاری را در پی خواهد داشت.
۵- نتیجه وقفه در تولید، کمبود کالا در ماه های پایانی سال و در ادامه ماه رمضان میباشد که کمبود محصولات غذایی، امنیت غذایی جامعه را به خطر می اندازد.  
۶- افت تولید به سبب ایجاد ظرفیت خالی در صنایع و نیز افزایش هزینه های سربار، باعث افزایش قیمت تمام شده محصولات شده که این امر نقض غرض طراحان این طرح را در پی خواهد داشت.  
۷- سردرگمی ناشی از اجرای شتابزده این طرح، کارخانجات معتبر و برندهای مطرح را که تحت نظارت و پایش دقیقتر بوده و بیشتر در معرض توجه قرار دارند را شدیداً متاثر خواهد کرد و بدین ترتیب دست کم در میان مدت، شاهد به خطر افتادن اشتغال پایدار این کارخانجات و گسترش محصولات کم کیفیت خواهیم بود.  
۸- در مورد کالاهای با دوام و سرمایه ای نظیر لوازم خانگی، اینچنین ضوابط دست و پاگیری، کالای قاچاق را جایگزین کالای تولید داخل خواهد کرد.   
۹- در طرح مذکور فرایند و مکانیزم فروش، بسیار ساده و خطی مفروض شده است؛ حال آنکه با توجه به عوامل مختلف مانند اصل رقابت، سهم جویی در بازار، سرعت و ابتکار عمل در فروش، شرایط زمان و مکان و سایر پارامترها و متغیرهای بازار، فروش ابعادی بسیار پیچیده دارد که در این طرح مغفول مانده است.  
۱۰- عدم توجه به تفاوتهای ذاتی کالاهای مختلف مشمول این طرح، همچون دوام و مدت زمان ماندگاری، شرایط نگهداری، سرعت گردش کالا، میزان ضایعات سطح عرضه، خدمات پس از فروش، نیاز به آموزش طریقه استفاده و سایر موارد که به ماهیت کالا بستگی دارد، حاکی از شتابزدگی در تدوین طرح است که قطعا مشکلات عدیده ای در اجرا به همراه خواهد داشت.  
۱۱- عدم ثبات و تغیرات پی در پی نهاده های تولید و عوامل موثر بر قیمت تمام شده محصولات، موجب عدم ثبات قیمت شده و درج آن بر روی محصولات تولیدی و رجوع به مراجع مربوطه جهت تغییر پی در پی در آن، بر مشکلات تولید خواهد افزود.  
۱۲- با توجه به کمبود تقاضا ناشی از رکود بازار و قدرت چانه زنی بالای شبکه توزیع، هرگونه فشار غیر متعارف بر شبکه توزیع، مستقیما به تولیدکننده وارد خواهد شد که این امر زمینه دور زدن ضوابط و مقررات و پیدا کردن راه های غیر رسمی جهت پیشگیری از وقفه در تولید را فراهم خواهد ساخت که این امر هدف اصلی این طرح که همانا شفاف سازی است را زیر سوال میبرد.  
۱۳- تصمیمات ناگهانی و خلق الساعه دولت، انگیزه لازم جهت سرمایه گذاری در بخش تولید را از بین خواهد برد. یادآور میشود سال جاری برای نخستین بار میزان استهلاک سرمایه از میزان سرمایه گذاری پیشی گرفته است؛ امری که در دوران جنگ نیز رخ نداده بود.  
دلیل جایگاه نامناسب ایران در نظام رتبه بندی جهانی محیط کسب و کار نیز ناشی از همین تصمیمات خلق الساعه دولت است.
۱۴- زمان اجرای طرح در دو ماه پایانی سال با توجه به تقارن با زمان ایفای تعهدات سنگین تولید کنندگان نسبت به تامین کنندگان، شبکه بانکی و پرسنل خود در زمینه پرداخت عیدی و سنوات، بدترین زمان ممکن انتخاب شده که نتیجه مستقیم آن افزایش چک های برگشتی، تعدیل نیروی انسانی و فشار مضاعف بر پیکر بی رمق تولید خواهد بود.  
۱۵- عدم اطلاع رسانی کافی به مردم در مورد این طرح و پیچیدگی های اجرای آن، موجبات نارضایتی گسترده خرده فروشان و سردرگمی مصرف کنندگان را فراهم ساخته و زمینه تنش و آشفتگی شدید در بازار را ایجاد میکند. بر مبنای این طرح هر کس باید جهت خرید مایحتاج خود، ماشین حساب و جداول سود عوامل توزیع کالاهای مختلف را به همراه داشته باشد.
بنابراین تنش، درگیری و نزاع در سطح واحد خرده فروشی کاملاً قابل پیش بینی است. باتوجه به شرایط خاص کنونی و سطح نارضایتی عمومی ناشی از شرایط اقتصادی، باید از هرگونه اقدام تنش زا و التهاب آفرین پیشگیری نمود که همانا حفظ آرامش به ویژه در حوزه اقتصاد نیاز مبرم این روزهاست.

پیشنهاد:  
توقف موقت طرح مذکور و ایجاد کارگروه تخصصی، مرکب از کارشناسان وزارتخانه ها و دستگاه های اجرایی مرتبط و با حضور نمایندگانی از همه ذی نفعان بخش خصوصی، از جمله تولید کنندگان، کلیه عوامل نظام توزیع و اصناف و بررسی گلوگاه های اجرایی و ایجاد بسترهای مناسب و زیرساختهای لازم از جمله و نه محدود به تعیین ضرایب سود منطقی همه حلقه های زنجیره توزیع.
بدیهی است پس از انجام اصلاحات مورد نظر و ایجاد بسترهای لازم و کافی، در صورت صلاحدید کارگروه تخصصی فوق الذکر، طرح می تواند با همراهی و حمایت همه عوامل مرتبط، دوباره ابلاغ و اجرایی گردد.

سندیکای صنایع کنسرو ایران
انجمن صنایع فراورده های گوشتی ایران
انجمن نوشابه سازی ایران
انجمن آب های آشامیدنی 
انجمن صنفی صنایع بیسکویت، شیرینی و شکلات ایران
انجمن صنایع لوازم خانگی ایران
فدراسیون صنایع غذایی و کشاورزی ایران
اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان انواع چیپس و فراورده های حجیم شده بر پایه ذرت
اتحادیه تولیدکنندگان، بازرگانان و صنایع بسته بندی چای کشور 
انجمن شرکت های صنعت پخش ایران
انجمن صنایع سلولزی بهداشتی ایران
انجمن صنایع تولید و صادرکنندگان کنسانتره و آبمیوه ایران


برای مشاهده تصویر نامه کلیک کنید

کد خبر 52018

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 9 =