«اکبر فتحی» در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا درباره وضعیت تولید و واردات برنج افزود: با توجه به جمعیت فعلی کشور و سرانه مصرف حدود ۳۶ کیلوگرمی برای هر نفر ایرانی، سالیانه سه میلیون و ۵۰۰ هزار تن برنج نیاز است که بخش عمده آن از محل تولید داخلی و بقیه از محل واردات تامین می شود.
دبیر امنیت غذایی کشور با بیان اینکه همه ساله چهار ماه از سال برای حمایت از تولید داخل (مرداد تا آذرماه) ممنوعیت واردات اعمال می شود، اظهار داشت: از ابتدای آذرماه با پایان یافتن ممنوعیت واردات، ترخیص برنج از گمرکات و انبارها و همچنین ثبت سفارش جدید واردات از سرگر فته شده است.
وی تصریح کرد: برنامه ریزی ما تامین ۸۰۰ هزار تن برنج از محل واردات برای تامین کسری مصرف داخلی، حفظ ذخایر استراتژیک و تامین برنج ارزان برای اقشار کم درآمد جامعه است، زیرا همه اقشار جامعه نمی توانند برنج کیلویی ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار تومان خریداری و مصرف کنند.
فتحی خاطرنشان کرد: در زمان ممنوعیت واردات برنج، هیچ گونه برنجی از گمرکات و انبارها ترخیص و توزیع نشده و حتی ثبت سفارش برنج انجام نمی شود.
وی اضافه کرد: برنج باقی مانده در گمرکات و انبارها مربوط به شرکت بازرگانی دولتی ایران و بخش خصوصی است که اجازه عرضه آنها در فصل ممنوعیت واردات داده نشده بود و از اول آذرماه ترخیص و توزیع آن در شبکه عرضه و فروشگاه ها عملیاتی شده است.
واردات ۴۰۰ هزار تن برنج در نیمه نخست سال
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: از ابتدای سال تا پایان شهریورماه نزدیک به ۴۰۰ هزار تن برنج ثبت سفارش و وارد کشور شد که بخشی از آن به دلیل فصل ممنوعیت واردات در انبارها و گمرکات باقی مانده بود؛ بنابراین با آزادسازی واردات، بقیه برنج کسری یعنی ۴۰۰ هزار تن دیگر تامین و وارد کشور خواهد شد.
وی اظهارداشت: در حال حاضر برنج مورد نیاز کشور از هندوستان و پاکستان به دلیل نزدیکی ذائقه به ما تامین و وارد می شود که از لحاظ کیفی نیز شرایط مطلوبی دارد.
فتحی یادآور شد: طبق آمارها سال گذشته یک میلیون و ۱۵۰ هزار تن برنج تامین و وارد کشور شد که به دلیل عدم کنترل میزان واردات، تولیدکنندگان داخلی با مشکل رو به رو شدند و برنج داخلی روی دستشان باقی ماند.
قیمتگذاری برنج داخلی
وی افزود: امسال در شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی، برنج تولید داخلی از جمله برنج کیفی ایرانی قیمتگذاری شد که این موضوع موجب رضایت تولیدکنندگان داخلی شده است
دبیر امنیت غذایی کشور درباره قیمتگذاری برنج داخلی گفت: نرخ ۲۴ تا ۲۸ محصول اساسی زراعی و باغی توسط شورای قیمتگذاری وزارت جهاد کشاورزی به ریاست وزیر تعیین می شود، به طوری که در سنوات گذشته قیمتگذاری برای برنج پرمحصول تولید داخل انجام می شد اما امسال نرخ هر کیلوگرم برنج پرمحصول بین ۷۰ تا ۷۵ هزار تومان و برنج کیفی ایرانی دارای عملکرد پایین ۹۰ هزار تومان تعیین شده است.
به گفته وی، قمیتگذاری مذکور کف قیمت برنج برای کشاورزان است؛ یعنی در صورتی که کشاورزان با نرخی کمتر از این بفروشند دولت باید وارد خرید حمایتی یا خرید تضمینی شود تا کشاورزان متضرر نشوند.
وی اضافه کرد: قیمت برنج ایرانی برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان مناسب تعیین شده است.
فتحی درباره نرخ گذاری برنج وارداتی، گفت: تامین برنج وارداتی توسط شرکت بازرگانی دولتی ایران و بخش خصوصی در ستاد تنظیم بازار بر اساس ارز تخصیصی قیمتگذاری می شود که برای برنج شرکت بازرگانی دولتی ایران هر کیلوگرم برنج ۴۵ هزار تومان قیمت دارد.
وی درباره برنج ذخایر استراتژیک کشور افزود: میزان تولید برنج کشور به اندازه مصرف داخلی نیست، یعنی بخشی از کسری حدود ۸۰۰ هزار تن باید هر ساله از محل واردات تامین شود؛ بنابراین برای حفظ ذخایر استراتژیک، نوسان بین ۱۰ تا ۲۰ درصدی بالاتر از نیاز داخلی کشور در نظر گرفته می شود.
نظر شما