صنایع غذایی> اقتصاد غذا - فازنخست اولین پالایشگاه آب پنیر قاره آسیا در گروه صنایع غذایی سولیکو – کاله افتتاح و به بهره برداری رسید.
به گزارش پایگاه خبری اقتصاد غذا «فود پرس»، در این روزهای سخت و پر تلاطم اقتصادی که اغلب تولیدکنندگان به دنبال جلوگیری از توقف فعالیت و حفظ تولید حداقلی خود هستند گروه صنایع غذایی سولیکو – کاله توانسته است در اقدامی تحسین برانگیز فاز نخست اولین پالایشگاه آب پنیر در قاره آسیا را با ظرفیت تولید 750هزار لیتر در روز به عنوان دستاورد بزرگ ملی به بهره برداری برساند.
بنا بر این گزارش سالانه 600 میلیون یورو اجزاء شیر وارد کشور می شود که بر اساس آمار گمرک ایران در سال 1397 حدود 350 میلیون یورو چربی و 250 میلیون یورو سایر اجزاء شامل وی پروتئین، لاکتوز غذایی و دارویی، کلسیم و پتاسیم شیر و کازئین می باشد که امید است با آغاز به کار پالایشگاه آب پنیر گروه صنایع غذایی سولیکو -کاله کشور از واردات اجزاء آب پنیر شامل وی پروتئین، املاح و لاکتوز بی نیاز شده و از خروج سالانه 250 میلیون یورو ارز از کشور جلوگیری شود و نیاز کارخانجات غذایی و دارویی در داخل کشور تامین شود.
آشنایی با آب پنیر
آب پنیر یا ماء الجبن یا پودر آب ماست یکی از فراوردههای شیر است که معمولا از جداشدن آب از شیر طی اضافه کردن اسید، حرارت دادن، یا انعقاد مایه پنیری به دست میآید. آب پنیر (whey ) شامل وی پروتئین، لاکتوز، املاح و آب است و ارزش قیمتی وی پروتئین به تنهایی دو برابر چربی و دوبرابر کازئین می باشد.
این آب بعد از خشک شدن تبدیل به پودر آب پنیر میشود که خواص دارویی فراوانی دارد. این ماده، مایعی زرد مایل به سبز است، که شامل پروتئین، لاکتوز و مواد معدنی موجود در شیر میشود و دارای تمام ۹ اسید آمینه ضروری برای بدن است. البته مقدار لاکتوز آب پنیر کم است و برای افرادی که نمیتوانند لاکتوز را هضم کنند مناسب است.
پروتئین موجود در این ماده از بهترین پروتئینهای موجود در طبیعت است که دارای ارزش غذایی بالاتری نسبت به کازئین و حتی پروتئین تخم مرغ است؛ بنابراین بخشی از نیاز روزانه فرد به پروتئینمیتواند با آب پنیر برطرف شود.
آب پنیر از ترکیب مواد لاکتوگلوبولین، آلفا لاکتالبومین، آلبومین سرم شیر و ایمونوگلوبینها تشکیل شده است. سرم شیر دارای مواد مغذی و ارزشمند است و بیشتر به عنوان یک فرآورده جانبی شیر در نظر گرفته میشود. در صورتیکه شرکت کاله موفق شدهاست نیوشابه لاکیدو را بر پایه پرمیت شیر تولید کند؛ که در مقایسه با نوشابههای معمولی دارای قند کمتر، حاوی کلسیم و املاح شیر و دارای کالری کمتر است.
فواید آب پنیر
از خواص آب پنیر میتوان به چند مورد اشاره کرد. مواردی مثل اینکه سرعت هضم غذا را بالا میبرد، ضدیبوست و بهترین کاهش دهنده وزن به خصوص برای افرادی که رژیم لاغری دارند، محسوب میشود. چربی خون، قند خون و فشار خون را تنظیم میکند، کاملترین مکمل غذایی و بهترین پروتئین برای ورزشکاران به خصوص بدنسازان و بهترین مکمل دارویی برای سالمندان است.آب پنیر اثر آنتی اکسیدانی بسیار بالایی دارد و تاثیر مثبتی روی رشد و تقویت استخوان به خصوص برای کودکان و نوجوانان میگذارد، همچنین باعث تنظیم و تقویت سیستم ایمنی بدن میشود این ماده برای بیماران کلیوی بسیار مفید است و به دفع سنگ کلیه و صفرا کمک میکند. آب پنیر در درمان روماتیسم مفاصل دست و پا موثر و برای افرادی که نمیتوانند مواد پروتئینی رایج را مصرف کنند مفید است. آب پنیر سرشار از مواد مغذی و اسیدهای آمینه است و اندازه و قدرت عضلات بدن را افزایش میدهد.
مزیت اصلی آب پنیر، سم زدایی از کل بدن انسان است و به دلیل نفوذ در تمام رگهای اصلی، از گرفتگی عروق بدن جلوگیری میکند. همچنین آب پنیر برای پوست و مو و در درمان انواع لکهای پوستی، انواع سوء مزاجها و انواع اختلالهای خلقی مفید است.
امروزه به علت استفاده زیاد مردم از غذاهای کارخانهای و مواد نگهدارنده و همچنین آلودگی هوا در کلان شهرها، مقدار سموم موجود در خون و کبد مردم افزایش پیدا کرده است. بنابراین توصیه میشود افراد سالم هم در برنامه غذایی خود، نوشیدن مداوم این ماده را قرار دهند. مصرف این ماده، رده سنی خاصی ندارد. پروتئینهای موجود در آب پنیر، پس از وارد شدن به محیط اسیدی معده، به سرعت از آن عبور کرده و به روده کوچک میرسند. این پروتئینها در روده کوچک هیدرولیز شده و جذب بدن و خون میشوند. متاسفانه این ماده خوراکی، تنها در مراکز فروش مکملهای بدنسازی یا داروخانهها پیدا میشود و از خواص بی شمار این ماده، استفاده حداکثری نمیشود.
آب پنیر، یکی از منابع خوب کلسیم و ویتامین از قبیل B2 و B6 است. به همین علت، به فردی که چربی خون بالایی دارد و نباید از غذاهای چربی استفاده کند ولی به پروتئین و ویتامین نیاز دارد، مصرف آب پنیر به شدت توصیه میشود. همچنین مصرف این ماده به عنوان رژیم لاغری نیز مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر این، هضم غذا را تسریع میکند. متاسفانه در ایران وقتی پنیر را در آب نمک قرار میدهند، کلسیم و مواد مغذی پنیر جذب آب نمک میشوند و آن را دور میریزند و چیزی میخوریم که خاصیت درمانی ندارد.
از این ماده همچنین به عنوان یک مسهل و داروی درمان یبوست استفاده میشود.
پودر آب پنیر، به علت داشتن لاکتوز و پروتئین، عامل مهمیدر مغذی کردن آرد و کاهش تاثیر نشاسته گندم است و میتواند باعث ماندگاری نان و جلوگیری از بیات شدن آن شود.
نظر شما