علی ربیعی - وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی
سازمان بهداشت جهانی از سال 1950 به این سو، روز هفتم آوریل هر سال را به نام "روز جهانی بهداشت" نامگذاری کرده است و به این مناسبت روز گذشته در ایران هم برنامههایی برگزار شد.
شعار امسال روزجهانی بهداشت، «امنیت غذایی» است. گزارشهای سازمانهای بینالمللی بیانگر این است که سالانه بیش از دو میلیون نفر در جهان بهدلیل مصرف غذا یا آب آلوده از بین میروند. از سوی دیگر گفته میشود از میان یکمیلیارد و 200میلیون فقیری که در کشورهای در حال توسعه زندگی میکنند، بیش از 800 میلیون نفر از گرسنگی رنج میبرند. دقت در این دادهها نشان میدهد که تحقق سلامت و امنیت غذایی یک چالش و دغدغه جهانی است. با شروع بهکار دولت تدبیر و امید اجرای سیاستهای رفاهی منسجم بهعنوان حق مردم و در راستای ایجاد فرصتهای برابر، گسترش عدالت اجتماعی، افزایش اعتماد اجتماعی و تضمین توسعه و پیشرفت کشور در دستور کار قرار گرفت. در این میان مبارزه با فقر درمان و فقر غذایی بهعنوان دو رکن مهم سیاستهای رفاهی منسجم در رأس اولویتهای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تعریف شد.
در مقوله مبارزه با فقر درمان، یکی از موفقیتهای مهم دولت، اجرای طرح تحول نظام سلامت با هدف محرومیتزدایی و فقرزدایی بوده است. در این طرح که بخشهای مختلف وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بهعنوان همراهان بینام و نشان نقش بیبدیلی در اجرای آن ایفا کردند، تخصیص منابع برای امنیت خوراکی نه بهعنوان یک هزینه، بلکه بهعنوان سرمایهگذاری برای ارتقای کیفیت زندگی افراد در نظر گرفته شد. در طرح سلامت، بیمهها با افزایش سطح پوشش بیمهای در بخش ارائه خدمات درمانی و افزایش سطح داروهای تحت پوشش، نقش کلیدی در این حوزه ایفا کردند. یکی دیگر از اقدامات مهم و استراتژیک دولت و این وزارتخانه در مبارزه با فقر درمان، بیمهشدن هشتمیلیوننفر ایرانی بود که نهتنها باعث تحقق یکی از آرزوهای امام خمینی(ره) و دغدغههای مقاممعظمرهبری شد، بلکه سهم هزینههای درمان در بخشی عمده از گروههای کمدرآمد جامعه کاهش یافت. اجرای طرح حمایت غذایی از گروههای کمدرآمدی که دچار فقر غذایی هستند اقدام مهم دیگری بود که در سال 1393 در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انجام شد. اجرای این طرح که دارای پیچیدگیها و ظرایف فراوانی بود، آنهم بعد از تجربه ناموفق توزیع سبد کالا، یک تجربه موفق سیاستگذاری بهشمار میرود که حتی تحسین مجامع بینالمللی را نیز بهدنبال داشت. در اجرای این طرح با شناسایی دقیق گروههای هدف، ایجاد هماهنگی بین نهادها و دستگاههای ذیربط و استفاده از کارتهای اعتباری سبدهای غذایی بین 10میلیوننفر از افرادی که دچار فقر غذایی بودند، توزیع شد.
ذکر این نکته ضروری است که در تداوم این طرح بهسمت هدفمندشدن بیشتر و تعیین گروههای مشخص مانند کودکان و زنان باردار پیش خواهیم رفت. باید توجه شود که مبارزه با فقر غذایی، فرصتی برای توانمندسازی افراد است. فقر خوراکی با سلامت افراد رابطه مستقیم دارد و زمینهساز بیماری، بیکاری و بسیاری از نابهنجاریها و جرائم اجتماعی است. فقر خوراکی اگر در زنان باردار و کودکان وجود داشته باشد سرنوشت فرد را تا آخر عمر رقم میزند چراکه تقریبا 90 درصد رشد و تکامل مغز یک کودک، تا قبل از پنجسالگی اتفاق میافتد. با این وصف اجرای موفق طرح حمایت غذایی را میتوان اقدامی مهم برای جلوگیری از بیننسلیشدن فقر در کشور ارزیابی کرد.
سازمان بهداشت جهانی از سال 1950 به این سو، روز هفتم آوریل هر سال را به نام "روز جهانی بهداشت" نامگذاری کرده است و به این مناسبت روز گذشته در ایران هم برنامههایی برگزار شد.
شعار امسال روزجهانی بهداشت، «امنیت غذایی» است. گزارشهای سازمانهای بینالمللی بیانگر این است که سالانه بیش از دو میلیون نفر در جهان بهدلیل مصرف غذا یا آب آلوده از بین میروند. از سوی دیگر گفته میشود از میان یکمیلیارد و 200میلیون فقیری که در کشورهای در حال توسعه زندگی میکنند، بیش از 800 میلیون نفر از گرسنگی رنج میبرند. دقت در این دادهها نشان میدهد که تحقق سلامت و امنیت غذایی یک چالش و دغدغه جهانی است. با شروع بهکار دولت تدبیر و امید اجرای سیاستهای رفاهی منسجم بهعنوان حق مردم و در راستای ایجاد فرصتهای برابر، گسترش عدالت اجتماعی، افزایش اعتماد اجتماعی و تضمین توسعه و پیشرفت کشور در دستور کار قرار گرفت. در این میان مبارزه با فقر درمان و فقر غذایی بهعنوان دو رکن مهم سیاستهای رفاهی منسجم در رأس اولویتهای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تعریف شد.
در مقوله مبارزه با فقر درمان، یکی از موفقیتهای مهم دولت، اجرای طرح تحول نظام سلامت با هدف محرومیتزدایی و فقرزدایی بوده است. در این طرح که بخشهای مختلف وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بهعنوان همراهان بینام و نشان نقش بیبدیلی در اجرای آن ایفا کردند، تخصیص منابع برای امنیت خوراکی نه بهعنوان یک هزینه، بلکه بهعنوان سرمایهگذاری برای ارتقای کیفیت زندگی افراد در نظر گرفته شد. در طرح سلامت، بیمهها با افزایش سطح پوشش بیمهای در بخش ارائه خدمات درمانی و افزایش سطح داروهای تحت پوشش، نقش کلیدی در این حوزه ایفا کردند. یکی دیگر از اقدامات مهم و استراتژیک دولت و این وزارتخانه در مبارزه با فقر درمان، بیمهشدن هشتمیلیوننفر ایرانی بود که نهتنها باعث تحقق یکی از آرزوهای امام خمینی(ره) و دغدغههای مقاممعظمرهبری شد، بلکه سهم هزینههای درمان در بخشی عمده از گروههای کمدرآمد جامعه کاهش یافت. اجرای طرح حمایت غذایی از گروههای کمدرآمدی که دچار فقر غذایی هستند اقدام مهم دیگری بود که در سال 1393 در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انجام شد. اجرای این طرح که دارای پیچیدگیها و ظرایف فراوانی بود، آنهم بعد از تجربه ناموفق توزیع سبد کالا، یک تجربه موفق سیاستگذاری بهشمار میرود که حتی تحسین مجامع بینالمللی را نیز بهدنبال داشت. در اجرای این طرح با شناسایی دقیق گروههای هدف، ایجاد هماهنگی بین نهادها و دستگاههای ذیربط و استفاده از کارتهای اعتباری سبدهای غذایی بین 10میلیوننفر از افرادی که دچار فقر غذایی بودند، توزیع شد.
ذکر این نکته ضروری است که در تداوم این طرح بهسمت هدفمندشدن بیشتر و تعیین گروههای مشخص مانند کودکان و زنان باردار پیش خواهیم رفت. باید توجه شود که مبارزه با فقر غذایی، فرصتی برای توانمندسازی افراد است. فقر خوراکی با سلامت افراد رابطه مستقیم دارد و زمینهساز بیماری، بیکاری و بسیاری از نابهنجاریها و جرائم اجتماعی است. فقر خوراکی اگر در زنان باردار و کودکان وجود داشته باشد سرنوشت فرد را تا آخر عمر رقم میزند چراکه تقریبا 90 درصد رشد و تکامل مغز یک کودک، تا قبل از پنجسالگی اتفاق میافتد. با این وصف اجرای موفق طرح حمایت غذایی را میتوان اقدامی مهم برای جلوگیری از بیننسلیشدن فقر در کشور ارزیابی کرد.
نظر شما