مواد غذایی> 4 ماه از دستورالعمل ممنوعیت کشتار دامهای مولد آبستن در کشتارگاههای دام کشور می گذرد اما کشتارهمچنان ادامه دارد، معاون دادستان تهران این مسأله را کوتاهی مسؤولان مربوط می داند.
9 تیر ماه امسال علی صفر ماکنعلی با صدور نامهای خطاب به مدیران کل ادارات دامپزشکی استانها با استناد به نامه هایی که پیش از این در مورخ ۹ خرداد ۸۹ و ۱۶ آبان ۹۶ صادر شده بود تاکید کرد کشتار دامهای مولد اعم از گاو، گاومیش، گوسفند و بز آبستن همچنان ممنوع است.وی از مدیران کل دامپزشکی استانها خواست ترتیبی اتخاذ کنند تا دستورالعمل ممنوعیت کشتار دامهای مولد آبستن در کشتارگاههای دام کشور به صورت تشدیدی اجرا شود.
پیش از این فعالان صنعت دامپروری کشور از کشتار دامهای مولد و آبستن به شدت اظهار نگرانی و اعلام کرده بودند این رویه ذخایر ژنتیکی کشور در حوزه دام را از بین میبرد و در آیندهای نه چندان دور با کمبود دام و گوشت و شیر مواجه خواهیم شد که بحران بسیار بزرگی است. کمبود نهادههای دامی، افزایش قیمت علوفه، خشکسالی و مشکلات ایجاد شده برای دامداران در تأمین علوفه از مراتع و عدم حمایت دولت از جمله دلایل این امر عنوان شد.
*بی توجهی به دستورالعمل ممنوعیت کشتار دامهای مولد آبستن/کشتار ادامه دارد
4ماه از تاریخ اعلام ممنوعیت کشتار دام های مولد و آبستن توسط سازمان دامپزشکی کشور می گذرد اما همچنان کشتارها ادامه دارد و توجهی به آن نمی شود.
گزارش میدانی خبرنگار صدا و سیما از کشتارگاه فجر اسلامشهر که شب گذشته از تلویزیون پخش شد، نشان میدهد، ذبح دامهای آبستن در این کشتارگاه صحت داشته و به بخشنامه های ممنوعیت در این کشتارگاه توجهی نمی شود البته گزارشاتی است که در کشتارگاه های دیگر هم وضعیت مشابهی وجود دارد.
تورک معاون دادستان تهران در امور حقوق عامه، در حاشیه بازدید از این کشتارگاه گفت: «وفق مقررات قانونی، کشتار و ذبح دام آبستن مطلقا ممنوع است و ذبح دام ماده نیز باید تحت شرایطی خاص و با مجوز وزارت جهاد کشاورزی صورت گیرد.»
وی در ادامه با اشاره به کوتاهی صورت گرفته از سوی جهاد کشاورزی استان تهران و همچنین سازمان دامپزشکی، تصریح کرد: در پی برخی ناهماهنگیهای صورت گرفته میان دو نهاد مورد اشاره، متاسفانه شاهد کشتار روزانه دام ماده و آبستن در کشتارگاه فجر اسلامشهر هستیم.
*چرا اعزام دامهای مولد به کشتارگاه ها متوقف نشد؟
یکی از دلایل کشتار دام مولد و آبستن، کمبود نهادههای دامی و افزایش قیمت آن عنوان شده که دامداران توان تامین نیاز خوراک دامهای خود را ندارند.
گزارش های زیادی از دامداران کشور در یکسال اخیر وجود داشته که آنها از مشکلات تامین خوراک دام های خود گفته بودند و به این دلیل دامهای خود را روانه کشتارگاه ها کرده اند این ها شامل دامهای آبستن و مولد هم می شد. که بارها کارشناسان ارسال دام های مولد به کشتارگاه ها را تهدید جدی برای ذخایر ژنتیک کشور اعلام کردند.
دلیل دوم هزینه های بالای تولید دامداران است که باعث شده حاشیه سود آنها بسیار اندک باشد یا ضرر کنند، دامداران قیمت محصولات خود مانند گوشت، شیر و مرغ را نسبت به هزینه ای که می کنند بسیار کم میدانند که برای آنها سود آوری ندارد.
مثلا شیر خام 6400 تومان از دامداران خریداری می شود اما در بازار کیلویی 14 هزار تومان به فروش می رود.
دلیل سوم؛ دامداران می گویند خوراک دام که قرار بوده از طریق سامانه بازارگاه وزارت جهاد کشاوری به قیمت دولتی به دست آنها برسد، کامل نمی رسد و آنها مجبورند از بازار آزاد به قیمت های تا 5 برابر تهیه کنند.
همه این مشکلات حتی پس از ستورالعمل ممنوعیت کشتار دامهای مولد آبستن هم ادامه داشته است.
* توزیع خوراک 60 درصد بیشتر از پارسال اما کافی نیست/پای خشکسالی وسط است
مشکلات تامین خوراک دام را از سرپرست دفتر خدمات بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی جویا شد، وی گفت: از ابتدای سال 11 میلیون و 150 هزار تن نهاده در کشور از طریق سامانه بازارگاه توزیع شده که 6.2 میلیون تن ذرت و بقیه کنجاله و جو است و اینها به اندازه نیاز بوده است.
وی افزود: با اینکه امسال میزان توزیع نهاده بین تولید کنندگان نسبت به سال گذشته 60 درصد بیشتر بوده، اما آنها همچنان از تامین راضی نیستند که حق هم دارند.
معروفان در پاسخ به این پرسش که اگر این میزان واردات کافی بوده، چرا دامداران و مرغداران از کمبود نهاده گلایه دارند، گفت: آنها حق دارند گلایه کنند چرا که تولید علوفه امسال به دلیل خشکسالی 4.5 میلیون تن کاهش داشت، ضمن اینکه کاهش تولید گندم بر کاه و کلش که به عنوان خوراک دام استفاده میشد، تاثیر منفی گذاشته و همه اینها تقاضا بر نهادههای دامی را بیشتر کرده است.
*اعزام دام مولد تهدید جدی برای ذخایر ژنتیک کشور
و این سوال است که اگر روند اعزام دام مولد به کشتارگاه ها متوقف نشود چه تصویری برای جامعیت دامی کشور و نیز تامین محصولات پروتئینی جامعه متصور است ، واقعیت این است اعزام دام مولد تهدید جدی برای ذخایر ژنتیک کشور است که عواقب آن کاهش تولید در آینده و رشد قیمت و وابستگی شدید خواهد بود که به این زودی هم جبران نمی شود.
مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران کشور گفت: عرضه دام مولد به کشتارگاه تهدید ذخایر ژنتیکی و تولید در آینده است و دلیل عمده آن این است که دامداران خوراک مورد نیاز دام را به قیمت چند برابر از بازار آزاد تهیه میکنند، تولید برای آنها به جای سود ضرر میدهد.
عالی تأکید کرد: با توجه به مشکلات دامداران، آنها دامهای مولد را به بازار میفرستند که بهترین ذخایر ژنتیکی هستند و این هشداری برای تولید کشور است.
مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران افزود: اگر شرایط با این روند پیش برود، در چند سال آینده تولید گوشت در کشور به مشکلات جدی مواجه خواهد شد.
ذخایر ژنتیکی و بانک ژن نیاز اساسی و ضروری برای اصلاحگران نباتات و حیوانات است در غیر این صورت باید تا ابد وابسته به دامهای وارداتی باشیم که ناگفته پیداست در شرایط تحریم چه آسیب های سختی به بدنه اقتصاد کشور وارد می سازد.
بنابراین وزارت جهاد کشاورزی ابتدا با تامین نیاز خوراک دامداران و مرغداران باعث شود که آنها مجبور به اعزام دام های مولد به کشتارگاه نشوند دوم اگر دستورالعملی برای ممنوعیت اعزام صادر کرده اند برای نظارت بر حسن اجرای آن تلاش کنند.
منبع:فارس
نظر شما