محمدرضا جمشیدی

بدون تردید وزارت جهادکشاورزی امسال هم به مثابه نیمه دوم سال گذشته روزهای خوبی را سپری نمی‌کند، بی‌ثباتی‌ که پس از رفتن محمود حجتی بر بدنه حاکمیتی وزارتخانه سایه افکنده هنوز هم به یک شرایط پایداری نرسیده و هرچند در طول یک ماه گذشته از حدود 6 ماه وزارت دکتر کاظم خاوازی اندکی فتیله انتصابات پایین کشیده شده، اما به‌هم ریختگی بازار محصولات کشاورزی، کمبود نهاده‌ها و مسائلی از این دست هنوز وزیر آکادمیک جهادکشاورزی را به ساحل آرامش نرسانده است.

از تعویض پیایی مدیران از اواخر سال گذشته توسط سرپرست مقتدر وقت گرفته تا دست به دست شدن چند پست میان نزدیکان وزیر فعلی جهادکشاورزی در کنار بازار ملتهب محصولات کشاورزی در عمل فضا را به‌گونه‌‌ای رقم زده که ساحل آرامش را فرسنگ‌ها دورتر از فضای فعلی جهادکشاورزی قرار داده است.

از سوی دیگر دوری وزیر جهادکشاورزی از رسانه‌ها که نه روز خبرنگار و نه هفته دولت را مناسب برای پاسخگویی به افکار عمومی نسبت به حوادث پرشمار این روزهای بخش کشاورزی ندانست هم مزید بر علت شد تا وقتی در مجلس نماینده‌ای برخلاف عرف دست به تهدید خاوازی با حربه استیضاح می‌زند حتی علاقه‌مندان او داشته‌ای برای دفاع در دست نداشته باشند.

جناب خاوازی! چه بخواهیم و چه نخواهیم سکان یکی از استراتژیک‌ترین وزارتخانه‌های دولت در دستان شماست و البته قبول هم داریم که در شرایط خاص و بحرانی هم نوبت وزارت به شما رسید.

به هرحال از دست رفتن انتزاع و برهم ریختن بازار محصولات کشاورزی که نقش به‌سزایی در تولید و به‌خصوص تعیین الگوی کشت ایفا می‌کند، فضایی را ایجاد کرد که حتی محمود حجتی هم تاب وزارت نیاورد.

در کنار آن، سایه فساد و بازداشت تنی چند از مدیران ارشد وزارتخانه در اواسط سال گذشته هم بی‌تأثیر در شکل‌گیری فضای فعلی نیست و از همه مهمتر این‌که امروز هیچ فعال بخش کشاورزی نیست که بر کفایت علمی و پاکدستی شما صحه نگذارد، اما به نظر می‌رسد در طول همین مدت کوتاه صدارت هم می‌توانستید شرایط را به‌گونه‌ای رقم بزنید تا بار همه مصائب گذشته نظیر از دست رفتن انتزاع، تحریم‌های ناجوانمردانه، افزایش نرخ ارز و… روی دوش شما سنگینی نکند تا نمایندگان مجلس از وزیر 6 ماهه انتظار شق‌القمر داشته باشند.
جناب خاوازی! به عنوان یک فعال رسانه بسیار علاقه‌مند بودم این پرسش‌ها در کنفرانس خبری از شما پرسیده شود و پاسخ‌ها را هم انتشار دهم، اما وقتی دیدار حاصل نمی‌شود قبول کنید به‌عنوان سکاندار وزارتخانه‌ای که کارنامه‌تان روزی حداقل سه بار در سفره‌های مردم مورد نقد و بررسی قرار می‌گیرد باید پاسخ‌‌های قانع کننده‌ای برای افکار عمومی داشت.

1-‌ برخی تحلیلگران معتقدند که بی‌توجهی در ثبت سفارش نهاده‌ها در ابتدای سال باعث بروز بسیاری از مشکلات امروز در تأمین نهاده‌های کشاورزی شده است، در این رابطه چه نظری دارید؟
به‌راستی از بین بردن جوجه‌ها، افزایش قیمت تخم‌مرغ و گوشت مرغ ناشی از چه سهل‌انگاری بوده است؟

2-‌ به نظر می‌رسد سامانه بازارگاه آنگونه که باید و شاید هنوز در ساماندهی بازار محصولات به توفیق نرسیده است و حتی به خاطر بروز برخی مشکلات در بازارگاه بازهم فضا برای فرصت‌طلبان و ایجاد فساد و رانت فراهم است.

به‌طور کلی برای به سامان رسیدن بازار محصولات کشاورزی چه برنامه‌ای دارید؟

3-‌ این روزها مقوله قیمت تضمینی گندم تبدیل به مسأله‌ای حاد برای بخش کشاورزی شده است و به نظر می‌رسد اگر تدبیری اندیشیده نشود حتی خودکفایی محصول استراتژیکی نظیر گندم هم مورد تهدید واقع شود. برای تعیین قیمت تضمینی نزدیک به نظر کشاورزان چه اقداماتی انجام داده‌اید؟

4-‌ وقتی ابتدای سال، ارز 4200 تومانی برای واردات کود و سم دفع آفات حذف شد افزایش قیمت قابل پیش‌بینی بود، با توجه به نقشی که نهاده‌ها در تولید محصولات کشاورزی ایفا می‌کنند و با در نظر گرفتن چندین برابر شدن قیمت نهاده‌ها چه تدبیری برای مهار افزایش لجام گسیخته قیمت محصولات کشاورزی و باغی دارید؟

5-‌ جناب خاوازی! بی‌شک عزل و نصب در حیطه اختیار هر وزیری است و طبیعی است هر وزیری علاقه‌مند باشد تیمی را متناسب با سلیقه و دیدگاهش انتخاب کند، حتی بر تعدد انتصابات هم نمی‌توان خرده گرفت، اما قبول کنید دست به دست شدن چند پست میان افرادی خاص و نزدیک به شما و کم توجهی به سوابق گذشته مدیران اتفاقاً لایق در سمت‌های پیشین بدون در نظر گرفتن تخصص‌های لازم برای برعهده گرفتن پست جدید جای پرسش دارد.

این‌که در نظام اسلامی کشورمان ادغام‌های قریب‌الوقوع انجام دهیم و مدیران قبلی که برای بخش کشاورزی متحمل زحمت شده‌‌اند را یک شبه برکنار کنیم آن هم بدون برگزاری مراسم تودیع! قبول کنید رفتار عرف و پسندیده‌ای نخواهد بود و قطعاً شائبه برانگیز خواهد شد.

6-‌ ضعف در اطفاء حریق بی‌سابقه و گسترده جنگل‌ها به‌خصوص در مقوله هماهنگی با ارگان‌های ذی‌صلاح برای ورود به صحنه، اگرچه شاید نمی‌توان به‌طور مستقیم نوک پیکان را به سمت جهادکشاورزی گرفت، اما بی‌شک وظیفه هماهنگی برای حفظ منابع طبیعی با این وزارتخانه است.

7-‌ در حالی‌که حدود دو سال است حواشی برای صید ترال و غارت منابع دریایی کشور به درست یا غلط از سوی رسانه‌ها مطرح شده به نظر می‌رسد شخص وزیر جهادکشاورزی در کنار رییس سازمان شیلات باید یک‌بار برای همیشه به حواشی این موضوع خاتمه دهد، اگرچه دکتر خون‌میرزایی چندین‌بار اعلام موضع کرد، اما حجم موضوع به گونه‌ای است که نیاز به یک اطلاع‌رسانی گسترده دارد که متأسفانه تاکنون این امر میسر نشده و سایه شائبه‌ها هرازچندگاهی روی وزارتخانه می‌افتد.

8-‌ جناب خاوازی! رسانه‌ گریزی و عدم پاسخگویی به رسانه‌ها به‌خصوص در ایامی نظیر روز خبرنگار و هفته دولت به ویژه در این شرایط خاص کشور به نظر می‌رسد توجیه لازم نداشته باشد.
از طرف دیگر در شرایطی که چنین هجمه‌هایی از داخل و خارج بر بخش کشاورزی وارد می‌شود اصلاً‌ معلوم نیست چرا سخنگویی که حدود دوماه از انتصابش می‌گذرد تا این حد سکوت پیشه کرده، آیا هفته دولت، موضوع استیضاح، تهدید وزیر در مجلس، گرانی نهاده‌‌ها، نابسامانی بازار زعفران، احتمال ورشکستگی صنعت طیور و…. بهانه‌های مناسبی برای اعلام موضع رسمی جهادکشاورزی از زبان سخنگو نبوده است؟!

بی‌توجهی به رسانه‌های تخصصی بخش کشاورزی که 4 دهه در روزگارانی که نه خبرگزاری وجود داشت و نه خبرنگار کشاورزی، پرچمدار اطلاع‌رسانی در بخش کشاورزی بوده‌اند، چه توجیحی می‌تواند داشته باشد؟!
آیا مدیران مسؤول این رسانه‌ها که جملگی دانش‌آموختگان کشاورزی هستند و با سبقه 4 دهه فعالیت در بخش را به‌عنوان پشتوانه یدک می کشند، نمی‌توانند مشاوران دلسوز بخش کشاورزی و تحلیلگران و سازندگان تصویر درست افکار عمومی از زحمات کشاورزان و مدیران بخش باشند؟!
جناب خاوازی! هنوز هم شما را گزینه اصلح وزارت جهادکشاورزی می‌پنداریم و بر کفایت علمی و پاکدستی شما صحه می‌گذاریم، اما به نظر می‌رسد اگر در مشاوره گرفتن از برخی‌ها! تجدیدنظر نکنید و پاسخی برای این 8 پرسش به افکار عمومی ندهید بخش کشاورزی نتواند آنگونه که باید و شاید از توانمندی‌های وزیر آکادمیک‌اش بهره‌ گیرد.


کد خبر fc66edbe17cf41d6a97ea6fa25654a7a

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 13 =