به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس خرید تضمینی گندم تاکنون به 2 میلیون و 100 هزارتن رسیده و برخی کم بودن خرید تضمینی را به عنوان کاهش تولید و یا ناموفق بودن دولت در اجرای طرح خرید تضمینی قلمداد میکنند، در این زمینه با محمدعلی نیکبخت معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفتوگویی انجام دادیم که در زیر میخوانید.
وی در خصوص کاهش میزان خرید تضمینی گندم توسط دولت در سال 1390 و سالجاری اظهار داشت: با آزادسازی قیمت آرد و نان در سال 90 که برای اولینبار در طول چند دهه اخیر صورت گرفته است، بخش خصوصی و کارخانجات آردسازی در زمینه خرید گندم فعال شدهاند و در نتیجه سهم دولت از خرید تضمینی کاهش یافته است.
*افزایش سهم بخش خصوصی و کاهش سهم دولت در خرید تضمینی
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی افزود: همچنین در سال جاری چون قیمت خرید گندم توسط دولت از کشاورزان 420 تومان و قیمت فروش آن به کارخانجات 465 تومان در نظر گرفته شده است، کارخانجات به قیمتی مابین این دو عدد خود رأسآً گندم را از کشاورزان خریداری میکنند که هم به نفع کشاورزان و هم به نفع کارخانجات آردسازی است .
نیکبخت ادامه داد: به دلیل گفته شده رغبت کشاورزان به فروش گندم خود به دولت کمتر شده و کارخانجات نیز تمایل به خرید گندم از کشاورزان دارند.
*افزایش میزان خودمصرفی گندم روستائیان و عشایر
نیکبخت درباره دلیل دیگر کاهش میزان خرید تضمینی گندم گفت: با آزادسازی قیمت آرد و نان، دولت آرد ارزانقیمت در اختیار عشایر و روستائیان قرار نمیدهد و برای کشاورزان مقرون به صرفه خواهد بود که بخشی از گندم را برای تأمین نیازهای خود به مصرف برسانند،در نتیجه میزان خود مصرفی گندم برای تأمین آرد و نان در بین کشاورزان و روستاییان افزایش یافته است که این اتفاق خوشیمنی است و منجر به فروش کمتر گندم به دولت میشود.
*بخشی از گندم به مصرف مرغداریها میرسد
معاون برنامه ریزی و اقتصادی تصریح کرد: افزایش قیمت علوفه در سال 90 و سالجاری سبب شده که بخشی از گندم تولیدی کشور به مصرف واحدهای مرغداری و دامداری و کارخانجات خوراک دام اختصاص یابد.
*اجرای سیاست کاهش خرید تضمینی
نیکبخت گفت: سیاست وزارت جهاد کشاورزی در دوره جاری این است که با ساماندهی مناسب، میزان خریدهای تضمینی را کاهش داده و کشاورز با قیمتهای بالاتر از قیمت تضمینی محصول خود را به فروش رسانده و سود بیشتری عایدش شود.
به گفته این مقام مسئول رابطهای میان افزایش خریدهای تضمینی و میزان تولید وجود ندارد، مثلاً در سال 89 به دلیل، پایین بودن قیمت جو در بازار میزان خرید تضمینی این محصول به حدود یک میلیون و چهار450 هزار تن بالغ شد اما در سالهای 90 و 91 (تاکنون) به دلیل اینکه کشاورزان موفق شدهاند محصول جو تولیدی خود را با قیمتهای بالاتر از نرخ تضمینی به فروش برسانند حتی یک کیلو محصول جو را نیز به دولت نفروختهاند.
نیکبخت ادامه داد: بنابراین نباید به اشتباه گفت که محصول جو در کشور تولید نشده یا میزان آن کاهش یافته است، زیرا میزان جو تولید شده در کشور در سال 89 حدود 3.5 میلیون تن بوده و در سال 91 معادل 7.3 میلیون تن برآورد میشود که افزایش تولید این محصول را نشان میدهد.
نظر شما