در حالی رئیس سازمان حفظ نباتات کشور از سلامت 98 درصدی محصولات و نظارت 4200 گیاهپزشک بر تولید سالم خبر می‌دهد که آبان امسال سلامت محصولات کشاورزی در بوته نقد مجلسی‌ها قرار گرفت و آنها از پاسخ وزیر قانع نشدند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، سلامت محصولات غذایی و کشاورزی برای جامعه از اهمیت خاصی برخوردار است، زیرا غذا از یک‌سو با تامین نیازهای انسان می‌تواند باعث بقای حیات و از سوی دیگر در صورت ناسالم بودن سبب بیماری و ممات انسان‌ها شود.

به همین دلیل طی ماههای گذشته موضوع سلامت محصولات کشاورزی در بوته نقد نمایندگان مجلس قرار گرفته است، اخیراً وزیر جهاد کشاورزی به خاطر همین موضوع به مجلس دعوت شد و به انتقادهای تند نمایندگان مجلس در خصوص سلامت محصولات کشاورزی پاسخ داد و مجلس 3 ماه به وزیر جهاد کشاورزی فرصت داد، تا نسبت به ساماندهی سلامت محصولات کشاورزی اقدام کند.

  اما رضا فتوحی رئیس سازمان حفظ نباتات کشور محصولات کشاورزی و غذایی کشورمان را سالم‌ترین محصول در دنیا می‌داند که به گفته وی 98 درصد محصولات کشاورزی از سلامت برخوردار است و در 2 درصد دیگر نیز باقی‌مانده سم در حد مجاز است.

فتوحی از حذف سموم پرخطر در کشور خبر می‌دهد که حتی نسبت به کشورهای دیگر خیلی جلوتر اقدام شده است.

به گفته فتوحی در مبارزه با آفات بیماری‌های گیاهی از عوامل بیولوژیک استفاده می‌شود که تعداد این عوامل طی سال‌های گذشته از 7 به 11 مورد رسیده است و 20 عامل بیولوژیک نیز برای استفاده از سموم جایگزین شده است.

 *۲۰میلیارد تومان از هدفمندی برای محصول سالم

 رئیس سازمان حفظ نباتات کشور همچنین تأکید می‌کند که 20 میلیارد تومان از محل هدفمندی یارانه‌ها در اختیار سازمان‌های جهاد کشاورزی قرار گرفته، تا برای استفاده در تولید محصول سالم گلخانه‌های کشور استفاده شود.

این مقام مسئول همچنین از به کارگیری 4200 گیاهپزشک در گلخانه‌های کشور برای نظارت بر تولید سالم و کنترل آفات بیماری‌های گلخانه‌ها به روش مدیریت تلفیقی آفات خبر می‌دهد که ضریب سلامت محصولات غذایی و کشاورزی را بالا برده است.

در یکسال گذشته استانداردهای استفاده از سموم کشاورزی(MRL) از سوی سازمان استاندارد تعیین و برای اجرا ابلاغ شده است، 4200 گیاهپزشک در کشور نظارت دارند که کنترل آفات محصولات زراعی به روش مدیریت تلفیقی باشد، تا حداقل سم در بخش کشاورزی استفاده شود و تاکنون 3 میلیون و 200 هزار هکتار هم با این روش مدیریت می‌شود، همچنین یارانه سم نیز حذف شده که به گفته مسئولان این بخش استفاده سموم به نصف کاهش یافته است.

همچنین در وزارت جهاد کشاورزی ستادی به ریاست وزیر تشکیل شده که موضوع تولید محصول سالم را پیش می‌برد و همه اینها نشان از حساسیت محصول سالم در جامعه است، اما همچنان منتقدانی هم در زمینه سلامت محصولات وجود دارد. 

روز چهارشنبه گروهی از خبرنگاران برای بازدید از گلخانه‌های منطقه پیشوای ورامین که  یک هشتم گلخانه‌های کشور را در خود جای داده است، حضور داشتند.

حدود هزار هکتار سطح زیرکشت گلخانه‌های این منطقه است که بخش قابل توجهی از محصولات گلخانه‌ای کشور را تأمین می‌کند.

*تولید محصول سالم در گلخانه‌های پیشوا

 معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی منطقه پیشوا اظهار داشت: 300 هکتار از گلخانه‌های این منطقه به روش مدیریت تلفیقی مبارزه با آفات (IPM) مدیریت می‌‌شود و براساس آزمایشاتی که انجام شده باقی‌مانده سموم و مواد شیمیایی محصولات گلخانه‌ای این منطقه صفر است.

وی تأکید کرد: برنامه این است که کل واحدهای گلخانه‌ای این منطقه سال آینده تحت مدیریت تلفیقی کنترل آفات قرار گیرد.

مدیریت تلفیقی آفات روشی برای مبارزه با بیماری‌ها و آفات است که از مجموعه‌ روش‌های مدیریتی، بیولوژیکی، مکانیکی استفاده می‌شود و استفاده از سموم شیمیایی به حداقل می‌رسد و محصولی که از این طریق بدست می‌آید، از سلامت کامل برخوردار است.

در ادامه مدیر حفظ نباتات استان تهران گفت:به پایداری منابع تولید و زیرساخت‌ها و اقتصادی کردن تولید و سلامت محصول تاکید می‌شود و تولید محصول سالم در کنار پایداری کشاورزی از برنامه‌های بخش کشاورزی است.

وی ادامه داد: در مبارزه تلفیقی آفات استفاده از سموم کشاورزی به حداقل می‌رسد و برای مبارزه با آفات از روش‌های غیرشیمیایی و عمدتاً بیولوژیک استفاده می‌شود.

*ناظران گیاهپزشکی در گلخانه‌های کشور

 نعیمی تصریح کرد: کارشناسان ناظر گیاه‌پزشکی در گلخانه‌های کشور مشغول هستند، تا برنامه‌های کنترل آفات گلخانه‌داران طوری پیش رود، تا سلامت محصولات کشاورزی تضمین شود.

وی ادامه داد: دوره کارنس (حداکثر زمان استفاده از محصول بعد از سم‌پاشی) از مواردی است که در گلخانه‌های کشور با توصیه گیاه‌پزشکان ناظر رعایت می‌شود.

*سوخت گازی در گلخانه‌ها

 در ادامه ناصر فراهانی مدیر جهاد کشاورزی پیشوا تصریح کرد: در حال حاضر 40 درصد از گلخانه‌های شهرستان پیشوا گازی هستند و تا پایان سال 93 کل گلخانه‌های منطقه گازسوز خواهد بود.

وی ادامه داد: 50 نفر کارشناس گیاه‌پزشکی نیز به عنوان ناظر در گلخانه‌های منطقه پیشوا مشغول هستند.

*8 هزار هکتار زمین در پیشوا آماده تحویل

 قاسم جوکار معاون فرماندار پیشوا با بیان اینکه یک هشتم گلخانه‌های کشور در این منطقه قرار دارد، گفت: 8 هزار هکتار زمین برای کشاورزی در این منطقه بررسی شده است که در صورت تأمین آب به کشاورزان واگذار می‌شود.

*افزایش 7 هزار راس دام در پیشوا

 جوکار همچنین تصریح کرد: تاکنون 14 میلیارد تومان از محل طرح توزیع کشاورزی با سود 7 درصد به 113 نفر از کشاورزان منطقه داده شده است و این میزان اعتبار 7 هزار رأس دام به ظرفیت دامداری منطقه اضافه می‌کند.

*اختصاص 20 میلیارد تومان برای تولید محصول سالم در گلخانه‌ها

 در حاشیه بازدید از گلخانه‌های منطقه ورامین، فتوحی رئیس سازمان حفظ نباتات کشور تصریح کرد: در حال حاضر همه گلخانه‌های کشور تحت پوشش مدیریت تلفیقی آفات قرار دارد و 20 میلیارد تومان از محل هدفمندی یارانه‌ها به این امر اختصاص یافته است.

وی ادامه داد: این میزان اعتبار برای خرید تجهیزات غیرشیمیایی و مواد بیولوژیک و خرید خدمات کارشناسی در نظر گرفته شده است.

فتوحی همچنین از بکارگیری 4 هزار و 200 نفر کارشناس گیاه‌پزشکی در گلخانه‌های کشور خبر داد و گفت: این کارشناسان با مشاوره‌ای که به تولیدکنندگان می‌دهند، روش‌ مبارزه با آفات را در چارچوب کنترل تلفیقی هدایت می‌کند.

*استفاده از عوامل بیولوژیک در مبارزه با آفات در گلخانه‌ها

 به گفته فتوحی استفاده از مواد بیولوژیک در گلخانه‌های کشور یکی از موارد مهم برای تولید محصول سالم است که طی سال‌های گذشته تعداد این عوامل از 7 به 11 رسیده و 20 عامل بیولوژیک جایگزین استفاده از سموم شده است، این عوامل بیولوژیک معمولاً منشأ گیاهی دارند و هیچ گونه عوارض سوئی برای محصول تولیدی وجود ندارد.

به گفته رئیس سازمان حفظ نباتات کشور تأکید کرد: در حال حاضر 98 درصد محصول تولید کشور سالم هستند.

همچنین گلخانه‌داران این منطقه در مورد مشکلات تولید گفتند، یکی از این گلخانه‌داران پژمان مشینچی که گوجه‌فرنگی گیلاسی پرورش می‌دهد، گفت: بازار محصولات ما خوب نیست و جایگاه مناسبی برای این گونه محصولات که هم خاص هستند و هم اینکه سالم تولید می‌شوند وجود ندارد.

وی ادامه داد: تنها بازار عرضه محصولات ما در غرفه سازمان حفظ نباتات است که سالی یکبار گشایش می‌شود و بقیه سال‌ها محصول تولیدی ما در کنار سایر محصولات عرضه می‌شود و تفاوت قیمتی هم وجود ندارد.

مشینچی همچنین تصریح کرد: در تأمین عوامل مبارزه با آفات هم مشکلاتی وجود دارد و تأمین مواردی مانند کارت زرد و آبی و سایر عوامل بیولوژیک به راحتی امکان‌پذیر نیست.

این تولیدکننده تصریح کرد که استفاده از عوامل بیولوژیک به جای سموم شیمیایی طی سال‌های گذشته نه تنها محصول تولیدی را افزایش داده، بلکه به تولید محصول سالم نیز منجر شده است، اما در خصوص بازاریابی و محل عرضه این گونه محصولات باید حمایت شود.

اخیراً تفاهم‌نامه‌ای با میادین میوه و تره‌بار در خصوص مشخص کردن مکان‌های عرضه محصولات سالم وجود داشت که هنوز به صورت کامل عملیاتی نشده است.

کد خبر 22596

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 0 =