بیشترین حجم اخبار طی دو سال گذشته شاید، گزارشها و تحلیل های بازار مواد غذایی مربوط به شیر بوده است.

مشاور مدیرعامل انجمن صنایع لبنی افزود: البته این موضوع بدیهی است، زیرا شیر، کاملترین و مهمترین بخش سبد غذایی مردم را تشکیل می‌دهد و از آنجاکه بدون جایگزین است ، هر گونه تغییر در این حوزه عکس العمل بخشهای مختلف مانند دولت، قانونگذاران ، تولید کنندگان ، رسانه ها و مردم به عنوان مصرف کننده نهایی را به دنبال دارد.

دولت نیز با اذعان به این جایگاه طی دو سال گذشته تمام تلاش خودرا به کار گرفت، تا سرعت تحولات به ویژه از سرعت افزایش قیمت تمام شده این ماده غذایی مهم را بکاهد.

در این راستا سیاست‌های رفع ممنوعیت واردات شیر خشک و نیز تخصیص ارز مرجع برای واردات نهاده‌های دامی و اقلام وارداتی  مانند کره باعث شد که بازار شیر کشور در ماههای پایان سال 91 از آرامش نسبی برخوردار شود ، اما به نظر می‌رسد، این آرامش چندان طولانی نخواهد شد.

در حال حاضر شاهد اخذ تصمیمات جدیدی هستیم که به شدت به این آرامش آسیب خواهد زد.

به گفته چمنی حذف ارز مرجع برای واردات کره خبری است که چند روز گذشته در لابه لای تصمیمات جدید دولت و بانک مرکزی به چشم می خورد.

از سوی دیگر مسئولان سازمان حمایت مرتباً به مردم اطمینان می‌دهند که قیمت‌ها در آرامش است و تولید کنندگان را نیز نسبت به عواقب هرگونه افزایش قیمت انذار می‌دهند.

سوال این است که آیا مسئولان به عواقب اقتصادی تصمیمات خود در سایر بخش ها اندیشیده‌اند؟

آیا تاثیر حذف ارز مرجع برای واردات کره بر روی قیمت شیر خام و به تبع آن قیمت فراورده‌های شیری محاسبه شده است؟

آیا دولت سیاست تثبیت و ضعیت بازار لبنیات را رها کرده و می‌خواهد مجدداً به وضعیت نابسامان 91 برگردد؟

آیا تولیدکنندگان در صورت افزایش قیمت شیر خام قادر به ادامه تولیدات با قیمت‌های فعلی خواهند بود؟

آیا دولت در ادامه این سیاست‌ها موافق با افزایش مجدد قیمت محصولات لبنی از ابتدای سال 92 خواهد بود؟

و آیا در صورت افزایش قیمت‌ها مردم قادر به خرید فراورده‌های شیری به میزان کافی خواهند بود؟

به استناد ارقام ارائه شده، دولت هر سال برای کنترل و تثبیت قیمت شیر خام و فراورده‌های آن بیش از 4 میلیارد دلار هزینه می‌کند.

این اعتبار برای واردات علوفه و سایر نهاده‌های دامی از جمله داروهای دامپزشکی و... هزینه می‌شود.

آثار این سرمایه‌گذاری در تثبیت قیمت شیر خام در ماههای پایانی سال 91 ظاهر شد که هم اکنون نیز ادامه دارد.

از سویی مجموع ارز مرجع اختصاص یافته به واردات شیر خشک صنعتی و کره حیوانی کمتر از 300 میلیون دلار یعنی کمتر از 8 درصد کل هزینه های دولت برای تثبیت قیمت در بازار است.

اتخاذ سیاست حذف ارز مرجع  قطعا تمامی زحمات و هزینه های 4 میلیاردی دولت در تثبیت قیمت بازار لبنیات را تحت تاثیر قرار داده و موجب بروز تنش‌ قیمتی در بازار شیر خام و به تبع آن قیمت فراورده‌ها خواهد شد.

از این رو این تصمیم را در شرایط فعلی تصمیمی مناسب و کارشناسی نمی‌دانیم و امید داریم دولتمردان در اجرای این سیاست تجدید نظر نمایند.

توضیح این نکته نیز خالی از فایده نیست که موضوع شیر با سایر اقلام غذایی متفاوت است ، چراکه براساس مطالعات انجام شده وزارت بهداشت ، درمان وآموزش پزشکی در سبد غذایی مردم در مورد روغن نباتی، قند و شکر و غلات (به تفکیک گندم ، برنج وماکارونی) اضافه مصرف وجود دارد و مصرف این اقلام باید کاهش یابد.اما مصرف شیر بیشترین فاصله با حد مطلوب را دارد و سیاستها باید به گونه‌ای تنظیم شود که حداقل مصرف به 3 برابر کنونی برسد، تا جامعه از شر امراض هولناکی مانند پوکی استخوان ، مشکلات لثه و دندان ،کوتاهی قد و....در امان بماند.

حذف ارز مرجع برای واردات کره و شیر خشک صنعتی ، حداقل قیمت پایه شیر خام را 20 درصد افزایش خواهد داد و به دنبال آن بازار شاهد افزایش قیمت لبنیات و کاهش مصرف خواهد بود.

به یاد داشته باشیم که هزینه‌های درمان بیماریهای ناشی از کمبود

مصرف شیر چندین برابر صرفه جویی های ارزی برآورد شده است. تخصیص ارز مرجع برای حوزه شیر و فراورده های آن ، تصمیمی هوشمندانه است که کاملاً توجیه فنی و اقتصادی نیز دارد.

حسین چمنی مشاور مدیرعامل انجمن صنایع لبنی

کد خبر 23266

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =