رانت شکر صنایع به ضرر اقتصاد و سلامت خانوار

مصرف زیاد شکر اگرچه با افزایش وزن، چاقی و دیابت مرتبط است و می‌تواند شانس ابتلا به سرطان را افزایش دهد اما همچنان سیاستگذاری‌های نادرست دولت در ارتباط با ارزان نگه داشتن شکر به صورت تصنعی ادامه دارد و حتی از تولیدکنندگان کالاهای مضر نظیر نوشابه و… نیز حمایت‌های ویژه‌ای می شود.

«جهان‌صنعت»- در واقع دولت به بهانه حمایت از خانوار و ارزان نگه داشتن قیمت شکر مصرفی خانوار، شکر ارزان را در اختیار صنف و صنعت و تولیدات مضر برای سلامت مردم قرار می‌دهد و به این وسیله شرایطی را ایجاد کرده است که شکر تولیدی به دلیل قیمت بسیار پایین به نسبت بازارهای جهانی، قاچاق می‌شود و مصرف‌کنندگان نیز در هنگام تامین این کالا از بازار، با کمبود و گرانی این محصول مواجه می‌شوند. در این میان کشاورزان و چغندرکاران نیز به دلیل اینکه از سوی دولت حمایت نمی‌شوند، انگیزه‌ای برای تولید این کالا ندارند و به سراغ تولید در حوزه‌های دیگر هدایت می‌شوند.
بر همین اساس اواخر سال گذشته اصلاح قیمت شکر و همچنین جداسازی مصرف خانگی و صنعتی این محصول به عنوان پیشنهادی مهم از سوی انجمن صنفی کارخانه‌های قند و شکر ایران و کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس به وزارتخانه‌های صنعت و کشاورزی اعلام شد تا به این وسیله با پدیده شکر ارزان و قاچاق آن به کشورهای همسایه برخورد شود و مهم‌تر از آن اینکه، کشاورزان و چغندرکاران برای تولید این محصول انگیزه بیشتری پیدا کنند.
همچنین در این راستا قرار بود نرخ شکر برای مصارف صنعتی شکر از مصارف خانوار جدا شود و بدین ترتیب مصرف‌کنندگان عمده شکر مانند کارخانجات نوشابه، غذایی، شکلات، شیرینی و… که عمده مصرف شکر صنعت را دارند، با اخذ مابه‌التفاوت در سامانه بازارگاه اقدام به خرید شکر کنند و از طریق سامانه جامع تجارت، رصد و پایش شوند. اما از اواخر سال گذشته تا کنون اقدام موثری در این خصوص انجام نشده است. این در حالی است که کارشناسان همواره نسبت به رانتی که در اختیار تولیدکنندگان کالاهای مضر از جمله نوشابه که اتفاقا با نام برندهای آمریکایی تولید می‌شوند، هشدار می‌دهند و اعلام می‌کنند که حمایت دولت از این قبیل تولیدات هیچ توجیهی ندارد. ضمن اینکه پایین نگه داشتن قیمت شکر به صورت تصنعی، در واقع ظلم به سلامت و جیب مردم است. بنابراین دولت به جای اینکه از تولید این کالاها حمایت کند، باید حمایت‌های خود را به‌گونه‌ای به خانوارها اختصاص دهد که آنها بتوانند کالاهای مفید برای سلامتی خود از جمله مواد پروتئینی را با نرخ‌های مناسب تهیه کنند.


راه‌ مقابله با بیماری رو به گسترش دیابت و چاقی
نکته قابل توجه دیگر اینکه در بسیاری از کشورها از جمله انگلیس از سال‌های گذشته نهادهای پزشکی و گروه‌های مدنی خواهان افزایش مالیات بر شکر با هدف کاهش مصرف نوشابه‌های قنددار، به‌عنوان یکی از راه‌های مقابله با بیماری رو به گسترش دیابت و نیز چاقی شدند، اما در کشور ما همچنان از شکر که به عنوان سم سفید در دنیا شناخته می‌شود، با ارزان نگه داشتن قیمت، حمایت می‌شود؛ حمایتی که سودی برای خانوار ندارد و تنها باعث افزایش میزان بیماری‌ها در کشور می‌شود.
در همین خصوص مدیرعامل مجمع هماهنگی تشکل‌های کشاورزی در گفت‌وگو با «جهان‌صنعت» با اظهار تعجب از سیاست دولت در ارتباط با پایین نگه داشتن قیمت شکر و حمایت از تولیدکنندگان کالاهای مضر گفت: در بسیاری از کشورهای دنیا در ارتباط با مصرف شکر برای حفظ سلامتی جامعه، مالیات و عوارض سنگینی وضع می‌شود اما در کشور ما شاهد سیاست‌های به شدت حمایتی از مصرف‌کنندگان شکر هستیم. این در حالی است که عوارض و هزینه‌هایی که کشور از بابت مصرف بی‌رویه شکر تحمل می‌کند، کمرشکن است.
مسعود اسدی اظهار کرد: کشاورزان و چغندرکاران و صنایع مرتبط با وجود تمام مشکلاتی که با آن مواجه هستند، در زمینه تولید قند و شکر تمام تلاش خود را انجام می‌دهند تا در زمینه تولید با مشکل مواجه نشویم اما دولت راه را برای صادرات این محصول بسته است و با پایین نگه داشتن قیمت شکر به صورت تصنعی، نه تنها کشاورزان را بی‌انگیزه می‌کند، بلکه مصرف‌کنندگان را به مصرف بیشتر شکر تشویق می‌کند. همچنین گویی سیاست‌های تشویقی را برای تولیدکنندگان کالاهای مضر نظیر نوشابه و شیرینی و شکلات در دستور کار قرار داده در حالی که این سیاست‌ها سلامت جامعه را به خطر انداخته است.
به گفته وی، باید سیاست‌های حمایتی در ارتباط با هر ماده غذایی که برای سلامت مردم مضر است از جمله سم سفیدی به نام شکر متوقف شود و سیاستگذاری‌ها در این خصوص تغییر کند.
ضربه به سلامت مردم با ارزان نگه داشتن قیمت
مدیرعامل مجمع هماهنگی تشکل‌های کشاورزی گفت: ما نمی‌گوییم برای شکر مالیات و عوارض وضع شود و گران‌تر از قیمت‌های جهانی در به فروش برسد اما سیاستگذاران باید اجازه دهند شکر با قیمت جهانی داخل کشور فروخته شود و دست‌کم صنایع تولیدکننده کالاهای مضر، در این ارتباط هزینه پرداخت کنند.
اسدی ادامه داد: من نمی‌دانم دلیل ادامه این سیاست‌ها چیست و برای کسانی که به سلامت مردم کشور به این شکل و با ارزان نگه داشتن تصنعی شکر ضربه می‌زنند، متاسفم.
وی اظهار کرد: امروز قیمت شکر در بین سایر اقلام غذایی خنده‌دار است؛ آن هم محصولی که مستقیما به سلامت جامعه ضربه می‌زند. باید در این خصوص با انجمن دیابت و متخصصان دیابت در ارتباط با افزایش ابتلای مردم به این بیماری صحبت کرد که البته واضح است این روزها چطور افزایش وزن و دیابت مردم را درگیر خودش کرده است.


درخواست وضع عوارض سنگین برای مصرف شکر
مدیرعامل مجمع هماهنگی تشکل‌های کشاورزی بیان کرد: شکر ارزانی که در اختیار صنایع قرار داده می‌شود، در نهایت منتج به تولید محصولات شیرین و ارزان‌قیمتی خواهد شد که کودکان و خانواده‌های ما با مصرف بی‌رویه آن دچار مشکل می‌شوند. در حالی که باید اقلامی مثل پروتئین و شیر مصرف کنند. بنابراین من خواستار تعدیل فوری قیمت‌ها در این خصوص و حتی وضع عوارض سنگین برای مصرف شکر در درون کشور هستم.
وی همچنین با بیان اینکه با این وضعیت تا چند ماه دیگر تولید شکر با مشکل مواجه می‌شود و کشاورزان و چغندرکاران انگیزه‌ای برای کاشت نخواهند داشت، گفت: به این ترتیب در شرایطی که اقتصاد کشور دچار کمبود منابع مالی است، باید ارز قابل توجهی صرف واردات شکر شود. در حالی که اگر سیاست‌ها اصلاح شود، می‌توان با حمایت صحیح از کشاورزان و صادرات این محصول، ارزآوری هم ایجاد کرد.
اسدی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی کارشناسان معتقدند اگر قیمت هر کیلو شکر در محدوده قیمتی ۳۲ هزار تومان قرار گیرد، از قاچاق آن جلوگیری می‌شود، افزود: من هم با کارشناسان هم‌عقیده هستم که دست‌کم قیمت شکر باید در محدوده ۳۲ هزار تومان قرار گیرد تا از قاچاق شکر جلوگیری شود. متاسفانه قیمت ارزان شکر باعث شده است که علاوه بر قاچاق، این ماده مضر به راحتی در اختیار مردم و صنایع تولیدکننده محصولات مضر مثل نوشابه و شکلات قرار گیرد.
وی تاکید کرد: به عقیده بنده دولت باید به جای حمایت از مصرف‌کنندگان شکر و همچنین صنایع تولیدکننده مواد غذایی مضر، طوری از مردم حمایت کند که مواد غذایی مورد نیاز آنها مثل اقلام پروتئینی و شیر به راحتی و با قیمت‌های پایین در اختیار آنها قرار بگیرد.

کد خبر 53985

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 2 =