سوسیس و کالباسهای درجه دو و سه، برخلاف ظاهر اغلب جذاب و فریبندهشان، جزو خطرناکترین خوراکیهایی هستند که میتوانند سلامت بدن را بهطور جدی تهدید کنند. این محصولات معمولاً بدون مجوزهای معتبر بهداشتی و خارج از نظارت سازمانهای نظارتی تولید میشوند و حاوی ترکیباتی بسیار بیکیفیت هستند. در تولید این نوع سوسیس و کالباس، از گوشتهای نامعلوم، باقیمانده گوشتهای تاریخ گذشته، ضایعات گوشتی، چربیهای اشباعنشده صنعتی و مواد افزودنی ارزانقیمت استفاده میشود. این ترکیبات نهتنها فاقد ارزش غذاییاند، بلکه میتوانند باعث بروز بیماریهایی چون مسمومیت غذایی، مشکلات شدید گوارشی، اختلال در عملکرد کبد و کلیه و حتی ابتلا به سرطانهای دستگاه گوارش شوند.
سوسیس و کالباس از چه موادی تهیه می شود؟
انواع مختلفی از این محصولات در بازار عرضه میشود که هر کدام دارای مقدار پروتئینهای متفاوتی است و گاهی نیز به صورت درصدی مقدار گوشت به کار رفته در آنها را نشان میدهند. علاوه بر پروتئین، سویا، انواع مختلف سبزیجات و فلفلها، روغن و مواد افزودنی به کار رفته منطبق به نوع محصول نیز در آنها استفاده شده است. محصولات سوسیس و کالباس در دو بخش کلی گیاهی و گوشتی در دسترس هستند.
آیا سوسیس و کالباس حاوی سدیم و نیترات است؟
مضرات سوسیس و کالباس درجه دو و سه برای بدن بسیار گسترده هستند، از بزرگترین مشکلات نوع گیاهی آنها، مقدار بالای نیترات و سدیم است و برخی برندها از نیترات جهت افزایش نگهداری آنها استفاده میکنند و با این کار مانع رشد و گسترش میکروارگانیسمهای مضری مانند باکتریها خواهند شد. مصرف مقدار بالای نیترات احتمال ایجاد سرطان را به حد قابل توجهی افزایش میدهد. بدترین عارضهی ایجاد شده توسط سدیم انواع بیماریهای قلبی و عروقی را شامل میشود.یکی از اصلیترین نگرانیها در مورد این نوع محصولات، استفاده بیش از حد از نگهدارندههای شیمیایی و رنگدهندههایی است که صرفاً برای بهبود ظاهر و طعم سوسیس و کالباس به کار میروند، اما تأثیرات مخربی بر بدن دارند. نیتریتها و نیتراتها که برای جلوگیری از فساد محصول بهکار میروند، در مقادیر بالا میتوانند به مواد سرطانزا در بدن تبدیل شوند. این مشکل زمانی حادتر میشود که فرآیند نگهداری یا پخت این محصولات بهدرستی انجام نشود. همچنین، احتمال رشد باکتریهای خطرناک مثل سالمونلا و لیستریا در این محصولات، بهدلیل عدم رعایت بهداشت در مراحل تولید و بستهبندی، بسیار بالاست.
مضرات سوسیس و کالباس برای سلامتی
این محصولات باعث بروز انواع مختلفی از بیماریها مانند فشار خون، مشکلات پوستی، قلبی و عروقی، انواع سرطانها، افزایش وزن بدن و بیماریهای مرتبط با دستگاه گوارش را میشوند. عوارض یاد شده بر روی افراد مختلف با توجه به شرایط بدنی که دارند، متفاوت خواهد بود. برای مثال گروههای پر خطر مانند بانوان باردار، شیرده و علی الخصوص کودکان، نسبت به سایر افراد بیشتر در معرض خطرات یاد شده قرار دارند و بدن آنها واکنش شدیدتری را نشان خواهد داد.
مصرف سوسیس فشار خون را افزایش میدهد
به دلیل نمک سود بودن کالباس و سوسیس و حجم بالای سدیم آن، افراد در انواع گوناگون گروههای سنی، در معرض فشار خون قرار خواهند گرفت. افزایش میزان کلسترول در نتیجه وجود چربیهای بالا این محصولات نیز بر روی فشار خون موثر هستند و آن را افزایش میدهند. برای افرادی که مستعد فشار خون بالا نیز هستند، این محصول مانند سم است و در نهایت فشار خون بالا، احتمال بروز بیماریهایی مانند سکته مغزی و بیماریهای قلبی نیز افزایش مییابد.
مصرف سوسیس و کالباس درجه دو و سه، اثرات بدی روی پوست میگذارد
پوست شما دقیقا آینهی خوراکیهایی است که در طول روز مصرف میکنید. مصرف مکرر فرآوردههایی مانند سوسیس و کالباس در جه دو و سه، تا سطح قابل توجهی گردش خون را کاهش میدهد و پوست شما به مرور طراوت خود را از دست میدهد و دچار پیری میشود.
مصرف سوسیس و کالباس درجه دو و سه خطر ابتلا به بیماریهای ژنتیکی را افزایش میدهد
محققان مختلفی بر روی این نظریه که این محصولات بر روی بیماریهای ژنتیکی موثر هستند یا نه؟ تحقیق کردهاند و پاسخ مثبت است. در سادهترین توضیح میتوان گفت: به عنوان نمونه بیماری فشار خون یک بیماری منتقله به فرزندان و در نتیجه نسلهای بعدی هستند که در نتیجهی مصرف مکرر این محصولات ایجاد میشود. و برای جلوگیری از فساد این مصحولات از سدیم فراوانی استفاده میشود.
سوسیس و کالباس درجه دو و سه دشمن قلب
آشکارترین اثر مصرف سوسیس و کالباس درجه دو و سه، بیماریهای مرتبط با قلب و عروق است که حتی ممکن است استفادهی مکرر از آنها به عارضههای جبران ناپذیر نیز برسد.
مضرات سوسیس و کالباس درجه دو و سه برای معده
اگر هم تاکنون از این محصولات استفاده نکردهاید، حتما تاکنون تجربهی خوردن غذاهای دیر هضم را داشتهاید. هر چقدر که غذا سنگین و دیر هضمتر باشد، انرژی بیشتری از معده و سایر بخشهای دستگاه گوارش در جهت هضم آنها، خواهد گرفت. سوسیس و کالباس درجه دو و سه علاوه بر سنگینی بدن و کاهش انرژی، مشکلات مختلفی مانند یبوست شدید را نیز ممکن است ایجاد کنند. از دیگر عوارض مرتبط با معده توسط آنها میتوان به سو هاضمه و اختلال در رژیم غذایی اشاره کرد که به طور کلی، نظم بدن را بر هم میزنند.
مضرات سوسیس و کالباس درجه دو و سه برای سرطان
از جمله محصولاتی که در لیست غذاهای پرخطر برای سرطان قرار دارند، سوسیس و کالباسها درجه دو و سه هستند. این محصولات به علت نوع پخت و پر، میزان سدیم و نمک موجود در آنها و همچنین هضم سنگینشان، همواره مورد انتقاد قرار گرفتهاند. از جمله سرطانهای مرتبط با این محصولات، سرطان رودهی بزرگ است. وجود نیترات در موارد نگهدارندهی آنها نیز یکی دیگر از دلایل قوی برای مضر بودن این محصولات برای ابتلا به سرطان است.
مضرات سوسیس و کالباس درجه دو و سه برای کودکان
مضرات سوسیس و کالباس درجه دو و سه برای کودکان به نسبت بزرگسالان، بیشتر است زیرا آنها نسبت به مواد افزودنی موجود در ساختار این محصولات بیشتر حساس هستند و دچار آلرژیهای مختلفی میشوند. از طرفی دیگر تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان هنوز مانند بزرگسالان کاملا قوی نیست و بیشتر به بیماریهای گوناکون دچار میشوند.
مضرات سوسیس و کالباس درجه دو و سه برای زنان
به علت نوع شرایط فیزیکی ویژهی بانوان به نسبت آقایان، آنها بیشتر در معرض بیماریها قرار میگیرند. حتما شنیدهاید که بانوان در زمان پریود از این محصولات نباید استفاده کنند! تغییرات هورمونی اتفاق افتاده در بدن بانوان استعداد بدن را برای ابتلا به بیماریهای مختلف علی الخصوص بیماریهای مرتبط با سیستم ایمنی، به طرز قابل توجهی افزایش میدهد.
مضرات سوسیس و کالباس درجه دو و سه برای زنان باردار
مضرات سوسیس و کالباس برای زنان باردار به نسبت تمام گروههای دیگر، خطرناکتر است. هر نوع مادهی غذایی که مادران در طول این دوران استفاده کنند، به طور مستقیم بر روی سلامت جنین تاثیر خواهد گذاشت. با مصرف زیاد سوسیس و کالباس درجه دو و سه احتمال ابتلا به انواع عفونتها، بیماریهای قلبی و عروقی و همچنین فشار خون بالا به شدت افزایش مییابد. در نتیجه برای حفظ سلامت خود و فرزند، باید به شدت از مصرف غذاهای این خانواده بپرهیزید.
ضررهای سوسیس درجه دو و سه برای بدنسازی
فقط قندها و شیرینیهای اضافی برای ورزشکاران ممنوع نیستند بلکه انواع مواد غذایی دیگری نیز وجود دارند که تاثیرات به مراتب خطرناکتری برای این گروه دارند. یکی از بدترین گروههای غذایی برای افرادی که به صورت حرفهای یا روتین ورزش میکنند، سوسیس و کالباس درجه دو و سه است. این محصولات علاوه بر بحث ایجاد بیماریهای مختلف، در افزایش وزن تاثیر قابل توجهی دارند. به طور عینی شما هیچ ورزشکاری را نمییابید که در رژیم فستینگ غذایی خود فرآوردههای سوسیس و کالباس درجه دو و سه را داشته باشد! علاوه بر چاقی و حس سنگینی بعد از خوردن این محصولات که باعث کاهش انرژی قابل توجه سطح بدن میشود، از دست دادن آب بدن نیز شامل حال این افراد خواهد شد.
افزایش وزن و چاقی مفرط با سوسیس و کالباس درجه دو و سه
اگر به آمار و ارقام نگاه کوتاهی بیندازید، به طور واضح متوجه خواهید شد که مناطق با مصرف بالای سوسیس و کالباس درجه دو سه، بیشتر از مناطق دیگر دچار افزایش وزنهای مفرط هستند. این افزایش وزن به صورتهای مختلفی خود را بروز میدهد. در مقابل، افرادی که کمترین سازگاری را با این محصولات دارند، وزن متناسبتری دارند. چین و کره کمتر از فست فود استفاده میکنند و بیشتر غذاهای آنها شامل غذاهای آبپز در کنار گوشت طبیعی و گیاهی است که یک هماهنگی کلی را در بدن ایجاد میکند و باعث حفظ سلامت میشود.
چگونه مضرات سوسیس و کالباس درجه دو و سه را کاهش دهیم؟
مصرف آب بیشتر، و استفاده کردن از سوسیس و کالباس های درجه یک، استفاده از مواد مغذی در کنار مصرف این فرآوردهها، کاهش میزان مصرف آنها و به حداقل رساندن دفعات استفاده، از جمله مواردی هستند که باعث کاهش عوارض یاد شده میشوند.
نظرات پزشکان در مورد مضرات سوسیس و کالباس درجه دو و سه
به طور کلی پزشکان به کاهش میزان و همچنین دفعات استفاده از این محصولات اتفاق نظر دارند زیرا عقیده دارند علاوه بر عارضههای جسمی در اثر استفادهی مکرر آنها از این محصولات، کاهش روحیه در اثر افزایش شدید وزن و مشکلات پوستی به وجود آمده نیز شامل حال این افراد خواهد بود.
مصرف سوسیس و کالباس درجه دو و سه برای چه کسانی مضر است
عوارض بیان شده برای این فرآوردهها شامل تمام گروههای سنی و هر دو جنس زن و مرد میشود اما این عوارض در افرادی که دارای بیماریهای خاص هستند و یا در زنان باردار اهمیت دوچندانی مییابد. افرادی که سابقهی سرطان را نیز داشتهاند باید به شدت از مصرف این محصولات خودداری کنند.
نکاتی برای کاهش مضرات سوسیس و کالباس درجه دو و سه
ضرر سوسیس و کالباس درجه دو و سه بر هیچکس پوشیده نیست ولی اگر بخواهیم عوارض آن را کاهش دهیم، بهترین پیشنهاد آن است که از محصولات درجه یک سوسیس و کالباس با استاندارد و محصولات گیاهی موثر همراه آن استفاده کنید مانند گوجه. انتخاب یک برند مناسب با استاندارد نیز بسیار مهم است. میزان آب مصرفی خود را نیز افزایش دهید زیرا آب بیشتر( نه به مقدار بسیار زیاد) میتواند تا حد قابل توجهی سموم ایجاد شده در بدن را دفع کند و عوارض ناشی از آن را نیز کاهش دهد. علاوه بر موارد گفته شده، دقت داشته باشید که پخت کافی این محصولات و همچنین عدم استفاده نمک نیز میتواند در کاهش عوارض یاد شده یاری رسان باشد.
میزان مصرف سوسیس و کالباس درجه دو و سه در روز یا هفته
چند بار در هفته و یا ماه میتوانیم از فرآوردههای سوسیس و کالباس استفاده کنیم؟ یک پاسخ قطعی برای این سوال وجود ندارد زیرا عوامل مختلفی بر روی آن موثر هستند. به طور کلی مصرف این فرآوردهها برای بانوان باردار، شیرده، کودکان، افراد مسن و مخصوصا افراد دارای بیماریهای خاص یا مرتبط با عوارض حاصله از این فرآوردهها، به شدت ممنوع است. برای افراد جوان و کاملا سالم نیز پیشنهاد میشود تا حد ممکن این میزان را کاهش دهند. اگر شما عاشق این محصولات هستید میتوانید از محصولات درجه یک با استاندارد هر سه ماه یکبار یا طولانیتر از آنها استفاده کنید.
جایگزین های سالم برای سوسیس و کالباس درجه دو و سه
در این مقاله انواع مضرات سوسیس و کالباس درجه دو و سه به طور مختصر بررسی شد اما اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که به شدت به این محصولات و کالاهای مشابه علاقه دارید و حذف کردن آنها برای شما بسیار سخت است، بهترین پیشنهاد جایگزین کردن آنها با محصولات درجه یک مثل سولیکو کاله با استاندارد است. یکی از بهترین جایگزینها انواع محصولات سوسیس و کالباس گیاهی است. این محصولات کاملا فرآورده های بی ضرری نیستند اما نسبت به فرآوردههای گوشتی آن، ضرر کمتری دارند. سعی کنید استفاده از محصولات گیاهی را نیز به مرور کاهش دهید.
نحوه نگهداری از سوسیس و کالباس
این محصولات برای ممانعت از ایجاد و گسترش میکروارگانیسمهای مضر، باید تحت دمای کاملا خنک باشند. رطوبت و گرمای بالا به طور مستقیم زمینهی فساد آنها را فراهم میکند. به طور کلی، تمام محصولات بسته بندی شده در شناسنامهی درج شدهی خود بر روی محصول، به طور کامل شرایط نگهداری را شرح دادهاند. به یاد داشته باشید که علاوه بر نوع نگهداری، به زمان تولید و انقضای محصولات نیز دقت کنید. فرآوردههایی که دچار فساد شدهاند و تاریخ انقضای آنها به اتمام رسیده است، انواع بیماریهای مختلف و حتی مرگ را نیز به دنبال خواهند داشت زیرا بر روی عملکرد ارگانهای حیاطی مانند قلب، مغز و کلیه به طور مستقیم اثر میگذارند.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی انواع بیماریهای مرتبط با مصرف سوسیس و کالباس درجه دو و سه پرداختیم که به شدت سلامت جسمانی شما را تحت تاثیر قرار میدهند. بزرگترین سوالی که برای دوستداران سوسیس و کالباس همیشه مطرح است، این است که مضرات سوسیس کالباس درجه دو و سه فقط محدود به محصولات کاملا گوشتی است؟ یا آیا مضرات سوسیس و کالباس درجه دو و سه کارخانه ای ثابت شده؟ به طور کلی فرآوردههای گوشتی نسبت به نوع اورجینال گوشت به کار رفته در آنها، به علت تغییر و تحولات صورت گرفته بر روی موادشان، جزو محصولات مضر هستند و حتی اگر شما آنها را در خانه و با کیفیتترین مواد اولیه نیز درست کنید، به علت بالا بودن سطح چربی و نمک، باز هم مضر هستند. در مورد مضرات سوسیس و کالباس درجه دو و سه، باید به نوع مواد افزوده شده به آنها توجه کرد. متاسفانه برخی از این محصولات نمک یا سدیم بسیار بالایی دارند که بسیار مضر هستند. در یک مقایسهی کلی بین سوسیس کالباس گوشتی و نوع گیاهی آن، میتوان این نتیجه را گرفت که این محصولات یک جایگزین خیلی خوب برای افرادی هستند که به نوع گوشتی آن بسیار علاقه مند هستند اما بهتر است تا حد امکان مصرف آنها را کاهش دهید تا از ایجاد بیماری، مشکلات پوستی و چاقی جلوگیری کنید.
نظر شما