شنیدن این جمله که فلان کالای چینی هم به بازار آمد برای ما تبدیل به جمله‌ای تکراری، اما در عین حال جذاب و هشداردهنده شده که نکند بازار داخلی را تحت تأثیر قرار دهد، البته در بحث بازار بذور گل و گیاه و سبزی و صیفی این وضعیت متفاوت و حساس‌تر است.

از گذشته بخش زیادی از این نیاز از خارج کشور تأمین شده، به طوری که بر اساس بر آورد رییس انجمن وارد‌کنندگان سم و بذر، سید مهدی حسینی یزدی سالانه 50 تا 70 میلیون دلار بذر به کشور می‌آید.

در کشاورزی صنعتی امروز، بذور نقش مهم و اساسی در عملکرد و میزان تولید دارد، به همین منظور کشاورزان سعی می‌کنند که بذور را با وسواس و دقت خاصی خریداری کنند، شاید این یکی از دلایلی بوده باشد که بذور چینی بر خلاف سایر کالاهای تولید شده در این کشور جایگاه مناسبی در بازارهای سایر کشورها و همینطور ایران نداشته است.

بنا بر این گزارش، مشرق‌زمین از گذشته جایگاه تولید گیاهان دارویی بوده است و هنوز نیز جایگاه خود را حفظ کرده و کشورهای مانند چین از بزرگ‌ترین تولیدکننده این محصولات و بذور مورد نیاز آن، به حساب می‌آید، اما در بخش تولید بذور گل، گیاه، سبزی و صیفی این کشور هنوز نوپا است وبه دنبال توسعه بازار و رقابت با کشورهای بزرگ تولیدکننده این محصول مانند هلند، آلمان است.

رئیس اتحادیه تعاونی‌های کشاورزی تولیدکنندگان گل و گیاه، بذر و نهال کشور در این ارتباط در گفتگو با خبرنگار ایانا گفت: در بخش بذور گل و گیاه و سبزی و صیفی بیشتر از 90 درصد نیاز کشور از طریق واردات و از کشورهای هلند، آلمان و ژاین تأمین می‌شود.

سیدجلال عجایبی می‌افزاید: در هفت تا هشت سال گذشته نیز چین تلاش‌های زیادی برای ورود به بازار ایران داشته است، اما به غیر از گیاهای دارویی که به‌صورت انحصاری بازار را در دست داشته، موفقیتی کسب نکرده است.

وی خاطرنشان کرد: واریته‌هایی که چینی‌ها در بخش گیاهان دارویی در اختیار دارند بسیار بر راندمان تولید تأثیرگذار است و بر میزان تکثیر این محصول اثر میلیونی دارد.

عضو شورای مرکزی خانه کشاورز با بیان اینکه سالانه در کشور مبالغ زیادی صرف تحقیقات می‌شود، اماهنوز در بخش تولید بذور از کشورهای پیشرور در این زمینه عقب هستم، ادامه داد: در سال‌های اخیر تکنولوژی "تکثیریاخته‌ای" برای تولید و تکثیر گیاهان در کشور انجام می‌شود، اما تولیدات به این شکل هنوز به مرحله انبوه‌سازی نرسیده است.

عجایبی با بیان اینکه واردات بذور به ایران آزاد است، اما نباید اجازه ورود هر نوع واریته‌ای را به بازار مصرف و در اختیار کشاورزان قرار داد، تصریح کرد: استفاد از بذور چینی در مزارع تهران و اطراف جایگاهی ندارد، اما کمپانی‌های چینی برای صدور تولیدات خود به سایر کشورها و پول در آوردن از هیچ کوششی دریغ نمی‌کنند.

رد بذور چینی در نمایشگاه بین‌المللی تهران

برای درک بهتر این مسئله و رودررو شدن با کمپانی‌های چینی کافی است که سری به پنجمین نمایشگاه بین‌المللی محصولات فناوری کشاورزی، گیاهی، ارگانیک و صنایع وابسته که هم‌اکنون در حال برگزاری است زد. در این نمایشگاه همه چیز عادی به‌نظر می‌رسد تا اینکه به غرفه کشوهای خارجی شرکت‌کننده در نمایشگاه می‌رسیم.

از 12 شرکت خارجی حاضر در نمایشگاه هشت شرکت ایتالیایی و ترکیه‌ای هستند که به معرفی تکنولوژی خود در بخش کشاورزی می‌پردازند، اما چهار شرکت چینی بسیار خردتر و با بذور و محصول به نمایشگاه آمده‌اند که با نمایش انواع بذور چینی در بسته‌بندی‌های رنگارنگ قصد دلربایی از کشاورزان ایرانی دارند.

این چینی‌های مشهور به کپی‌بردار برای معرفی محصولات خود به آوردن بذر گل بسنده نکرده‌اند و در کنار بذر، محصولات تولید شده از آن نظیر صیفی‌جات و سبزی گرفته تا محصول کلم و هویج و کاهوی چینی را نیز به ایران آورده‌اند که بر خلاف شکل مرسوم عرضه فله‌ای میوه در کشورما تمام محصولات چینی در بسته‌بندی‌های خاص خود قرار گرفته‌اند.

نماینده یکی از شرکت‌های چینی در گفتگویی کوتاهی که با خبرنگار ما انجام داد درباره زمینه فعالیت خود در این ایران، گفت: در سال‌های گذشته صادارت انواع بذر گل تولیدی خود را به ایران داشته‌ایم، اما امیدواریم که در صورت فراهم شدن شرایط لازم و بازاریابی سایر بذور تولیدی را نیز به ایران صادر کنیم.

وی می‌افزاید: از شرایط کم‌آبی موجود در ایران مطلع هستیم به همین منظور محصولاتی در این نمایشگاه عرضه می‌شود که هیچ گونی محدودیت کشت از لحاظ شرایط آب و هوایی نداشته باشند.

این فعال بخش خصوصی چین برای اینکه خیال ما را راحت کند، می‌گوید: این بذور در منطقه‌ای در جنوب غربی چین و در نزدیکی پاکستان تولید شده‌اند که شرایط آب و هوایی مشابه با ایران دارد.

شاید این بذور هنوز در بازار ایران جایگاه مشخصی را ندارند، اما غلامرضا محمدولی، فعال قدیمی بخش گل و گیاه در این باره معتقد است که باید به هوش باشیم و می‌گوید: بذور چینی در بازار عرضه شده است، اما هنوز مورد استقبال کشاورزان ایرانی قرار نگرفته است، اما به‌دلیل قیمت کمتری که در مقابل بذور با کیفیتی هلندی و آلمانی دارند شاید در آینده بتوانند صاحب بازار بزرگ بذر ایران شوند.

منبع:ایانا
کد خبر c2c8e9bd36964d56b534d51712194294

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 9 =