رئیس اتاق بازرگانی تهران ضمن تشریح ۹ چالش اساسی کشور گفت: در 10 سال گذشته نقدینگی 10 برابر شده است.

یحیی آل اسحاق کاندیدای ریاست جمهوری یازدهم در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در خصوص اولویت‌های اقتصادی که باید رئیس جمهور آینده داشته باشد، اظهار داشت: در حال حاضر 9 موضوع اساسی چالش‌های کشور است و هر رئیس جمهوری که انتخاب شود، باید برنامه عملیاتی و اجرایی برای این 9 چالش اساسی داشته باشد.

* 9 چالش اساسی کشور

وی افزود: این 9 موضوع شامل مشکلات ارزی به وجود آمده که باید ساماندهی شده و نوسانات ارزی به حداقل برسد و نرخ مناسبی برای ارز تعیین شود. دوم نرخ تورم است، سوم اشتغال، چهارم چگونگی رابطه با دنیا، پنجم موضوع بودجه، ششم نظام تأمین مالی بنگاه‌های اقتصادی، هفتم نحوه اداره بنگاه‌های اقتصادی با توجه به اجرای اصل 44، خصوصی‌سازی و کاهش مداخلات دولتی، هشتم برنامه عملیاتی و اجرایی برای نظام یارانه‌ها و نهم چالش محیط زیست است که تاکنون توجه جدی به آن نشده است.

رئیس اتاق بازرگانی تهران اظهار داشت: برای رسیدن به حل این مشکلات و چالش‌ها نیازمند فضاسازی و بسترسازی مناسب هستیم و هر کسی که بخواهد رئیس جمهور آینده شود، باید فضای مناسبی را فراهم کنیم.

* فضای بد اخلاقی رفع شده و رانت سازها را شناسایی کنیم

وی در تشریح فضای مناسب برای اجرای برنامه‌ها و همچنین رفع 9 چالش اساسی اظهار داشت: اول باید فضای بداخلاقی تبدیل به فضای رفاه ملی شود و اخلاق باید در همه زمینه‌های کشور حاکمیت پیدا کند. دوم باید از ظرفیت‌های موجود کشور به درستی استفاده شود و استعدادهای رانده شده به صحنه بیایند. سوم باید در ساماندهی مسائل اجتماعی رعایت حقوق فردی و حقوق اجتماعی صورت گیرد و نکته چهارم مربوط به برخورد با فساد است که باید به دنبال مفسد و ریشه‌های فساد بود چرا باید در کشور ما فساد بانکی سه هزار میلیارد تومانی صورت گیرد، باید رانت، رانت‌خوار و رانت‌ساز شناسایی شود، باید به دنبال نظامی باشیم که رانت را ساخته است.

* نظام برنامه‌ریزی کشور بی‌صاحب شده است

وی افزود: سازمان مدیریت کشور را برداشته‌ایم و در واقع نظام برنامه‌ریزی کشور بی‌صاحب شده است سیاست‌های پولی و مالی مختلط شده‌اند و دولت هر وقت دلش خواسته از بانک مرکزی پول برداشته است.

آل اسحاق گفت: حل مشکلات ممکن است در شرایط انتخابات تفاوت داشته باشد، ممکن است برخی در این فضا به گونه‌ای حرف بزنند که به دنبال رأی مردم باشند، مثلاً بگویند یارانه‌ها باید 5 برابر شود که مردم را خوشحال‌تر بکنند و یا بگویند مسکن مهر باید ادامه پیدا کند و باید نرخ سود آن کاهش پیدا کند و یا جنگ بین فقیر و غنی را دوباره علم کنند و بحث اشرافیت را مطرح کنند که ظرف 30 سال گذشته همه ما اینها را یاد گرفته‌ایم. برخورد دیگر ممکن است این موضوع مطرح شود که باید به دنبال عدالت اجتماعی باشیم، اما آنچه امروز می‌بینیم 3 میلیون بیکار و همچنین فرصت‌های شغلی توزیع شده، طرح بنگاه‌های زود بازده بوده است به طوری که دولت اقتصاد توزیعی را انتخاب کرده است و نه تنها درآمدها بلکه دارایی‌ها را هم توزیع کرده است.

*دولت 40 هزار تومان یارانه می دهد، تورم 70 هزار تومان پس می گیرد

آل اسحاق گفت: دولت 40 هزار تومان یارانه به مردم می‌دهد، اما تورمی که در کشور وجود دارد 70 هزار تومان پس می‌گیرد، یعنی مردم 30 هزار تومان بدهکار می‌شوند.

وی در خصوص ارتباط با سایر کشورها گفت: ارتباط با کشورهای دنیا باید در چارچوب خطوط قرمز کشور باشند و در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری حرکت کنیم، نه یک قدم جلوتر و نه یک قدم عقب‌تر باشد.

رئیس اتاق بازرگانی تهران با تأکید بر اینکه نباید به مردم وعده‌های پوچ دهیم و باید برنامه اجرا کنیم، اظهار داشت: هدفمند کردن یارانه‌ها یکی از برنامه‌هایی بود که پس از جنگ همه دولت‌ها می‌خواستند آن را اجرا کنند، اما فقط دولت نهم و دهم بود که توانست این تابو را بشکند، اما در تأمین منابع و نحوه توزیع به مشکل برخورد.

* هدفمندی ادامه پیدا کند

وی در واکنش به این سئوال فارس، که آیا باید اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها ادامه پیدا کند یا خیر گفت: من معتقدم باید این قانون ادامه پیدا کند و اشتغال و سرمایه‌گذاری به نحوی باشد که از تولید ملی حمایت شود.

آل اسحاق در پاسخ به این سئوال که آیا شما قائل به پرداخت نقدی یارانه‌ها هستید، چرا که به عقیده بسیاری از اقتصاددانان دنیا پرداخت نقدی تورم‌زا است، اظهار داشت: ما معتقدیم باید حمایت از مردم انجام شود، اما روش‌های دیگری هم وجود دارد، البته روش‌ نقدی هم در کنار این روشها مطرح است، اما باید تولید را تقویت کرد.

* ارز 2500 تومانی مردم را در شرایط سختی قرار می‌دهد

وی افزود: باید کالای اساسی را نظام سلامت و بهداشت مردم تأمین شود اگر قرار باشد کالای اساسی و نظام سلامت و بهداشت با ارز 2 هزار و 500 تومانی باشد، مردم را در شرایط سختی قرار می‌دهد، لذا من معتقدم این دو گروه کالا باید با نرخ قبلی حفظ شود.

وی در خصوص برنامه برای نظام عرضه کشور گفت: ما معتقدیم باید به سمت تک نرخی شدن حرکت کنیم. رقم بودجه در سال جاری نزدیک به 200 هزار میلیارد تومان است، اما تنها 30 هزار میلیارد تومان آن از طریق نفت تأمین می‌شود باید دولت مشخص کند که بقیه این رقم را از کجا می‌خواهد بوجود بیاورد آیا دولت می‌خواهد دارایی‌های جدید بفروشد می‌خواهد مالیات را بالا ببرد و یا اینکه ارز را گران کند، لذا من معتقدم برای نظام ارزی کشور با ملاحظات بودجه‌ای باید مردم را ملاحظه کرد باید قدرت خرید مردم و سطح رفاه آنها را در نظر گرفت. اگر ارز 2 هزار و 500 تومان شود باید به قدرت خرید مردم توجه شود، اگر در این خصوص فکری نکنیم، ممکن است مشکل اقتصادی تبدیل به مشکل اجتماعی شود، باید عقلانیت در نظام مدیریت کشور حاکم شود.

* نباید اجازه دهیم راهکارهای پوپولیستی اداره کشور را به دست گیرند

وی با تأکید بر ارائه برنامه‌های عملیاتی و اجرایی از سوی نامزدها گفت: نباید اجازه دهیم راهکارهای پوپولیستی (مردم‌فریب) اداره کشور را به دست گیرند، اگر قرار بود این راهکارها جواب دهد تاکنون جواب می‌داد و نتیجه آن چالش‌های موجود نمی‌شد.

آل اسحاق گفت:  می‌توان بهره‌وری را بیشتر کرد و قدرت خرید مردم و نظام رفاه مردمی را نیز افزایش داد و باید به تغذیه، سلامت، مسکن و آموزش و پرورش کشور اولویت بالاتر داد در حال حاضر یک میلیون و 300 مسکن نیمه کاره رها شده است.

* در 10 سال گذشته نقدینگی 10 برابر شده است

رئیس اتاق بازرگانی تهران در خصوص برنامه برای مهار تورم گفت: ریشه تورم در نقدینگی است که در ده سال گذشته نقدینگی 10 برابر شده است و از سال 84 به بعد 4 تا 5 برابر شده است.

وی افزود: برنامه ما این است که جهت‌گیری نقدینگی باید به سمت تولید باشد، باید سودآوری بخش تولید بالا برود و نباید شرایط به نحوی باشد که شهرک‌های صنعتی ما با یک سوم ظرفیت کار کنند.

* سازمان مدیریت را احیا می‌کنم

وی در پاسخ به سئوال دیگری در خصوص احیای سازمان مدیریت گفت: من با اقتضائات جدی قائل به احیای سازمان مدیریت هستم.

آل اسحاق همچنین در خصوص روش‌های عبور از تحریم گفت: بدون حضور عملیاتی بخش غیردولتی و مردم هیچگونه راه‌حل نتیجه‌بخشی در اقتصاد نداریم. تجربه نشان داده است می‌توان از سیستم‌هایی نظیر سیستم تهاتر، سیستم ICU، مبادلات مرزی و مذاکرات طرفین به نتیجه رسید.

* اگر سیاسیون رگ‌ها را می‌بندند غیرسیاسیون به دنبال زندگی هستند

وی با بیان اینکه این تحریم سال‌های متمادی است که وجود دارد و ما همواره توانسته‌ایم بر آن غلبه کنیم، گفت: علی‌رغم همه تحریم‌ها در سال گذشته صد میلیارد دلار با دنیا تعامل داشتیم.

رئیس اتاق بازرگانی تهران گفت: باید به بخش خصوصی کشور اعتماد بیشتری شود، چرا که اگر تحریم‌ها راههای اصلی را می‌بندند بخش خصوصی می‌تواند از مویرگ‌ها حرکت کند، بخش خصوصی یعنی مردمی که 70 میلیون عقل و تدبیر دارند، 70 میلیون منفعت‌سازی و 70 میلیون ارتباطات در آن وجود دارد، اگر سیاسیون رگ‌ها را می‌بندند، غیرسیاسیون به دنبال زندگی هستند و از مسیرهای مویرگی وارد می‌شوند.

وی افزود: من بارها گفته‌ام اگر دشمن یک در را می‌بند ما باید ده در دیگر را باز کنیم.

آل اسحاق در پایان گفت: باید قبول کنیم در مدیریت اجرایی کشور مشکل داریم، مشکلات قابل حل هست، حل و فصل مشکلات احتیاج به برنامه‌ریزی دارد و هر گونه برنامه‌ریزی بدون توجه به فضای نشاط و امید محکوم به مرگ است و هر گونه سیاه‌نمایی در واقع ضربه زدن به کل کشور است.

کد خبر 23128

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 6 =