غذا و تغذیه> گیاه بابونه یکی از قدیمی‌ترین و پرمصرف‌ترین گیاهان دارویی مهم در جهان بوده که خواص فراوانی برای سلامت بدن دارد.
بابونه گیاه دارویی فوق‌العاده پرطرفدار و مفید برای سلامتی است که از زمان خیلی قدیم مورد استعمال قرار می‌گرفت و امروزه نیز کاربردهای زیادی دارد و برای درمان بسیاری از بیماری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.
بابونه از جمله گیاهانی است که به صورت خودرو در مزارع و کنار جاده‌ها می‌روید و طبع گرم و خشک داشته که از تقویت‌کننده‌های تلخ به حساب می‌آید و خواص درمانی بی‌نظیری دارد.
خواص بابونه زیاد است و از راه‌های گوناگونی می‌توان از این فواید بهره برد:
۱-    مقوی مغز 
۲-    افزایش ترشح شیر در مادران شیرده
۳-    درمان‌کننده سردرد و میگرن
۴-    دفع سنگ مثانه 
۵-    تاثیر چای بابونه برای تسکین دردهای عضلانی
۶-    برطرف‌کننده اختلالات یائسگی
۷-    ضد آلرژی
۸-    درمان‌کننده کم خونی
۹-    رفع کرم معده و روده
۱۰-    رفع زردی
۱۱-    تب‌ بر و تسکین دهنده درد
۱۲-    تقویت‌کننده معده
۱۳-    تسکین درد در هنگام دندان درآوردن بچه‌ها
۱۴-    اگر کسی قطره قطره ادرار می‌کند به او چای بابونه دهید تا درمان شود.
۱۵-    برای درمان چشم درد، بابونه را در سرکه ریخته و بخور دهید.
۱۶-    جویدن بابونه برای التیام زخم‌های درمان مفید است.
۱۷-    محرک نیروی جنسی (خوردن ۵ گرم ریشه بابونه با سرکه رقیق محرک نیروی جنسی است.)
۱۸-    برای رفع بی‌خوابی و داشتن یک خواب آرام و راحت، کافی است ده دقیقه قبل از این‌که به رختخواب بروید یک فنجان چای بابونه بنوشید.
۱۹-    برای تسکین درد، چند قطره اسانس بابونه را با یک قاشق روغن بادام مخلوط کرده و روی محلهای دردناک بمالید درد را تخفیف می‌دهد.
۲۰-    برای رفع گوش درد و سنگینی گوش، یک قطره روغن بابونه را در گوش بچکانید.
۲۱-    روغن بابونه را برای از بین بردن کمردرد، درد مفاصل و نقرس روی محل درد بمالید.
نحوه مصرف بابونه برای زخم معده
یکی از مهمترین خواص بابونه درمان زخم و ورم معده است و افراد مبتلا به این مشکلات می‌توانند با استفاده از بابونه سلامتی خود را بازیابند. کسانی که زخم معده دارند باید از غذاهای مفید برای ورم معده استفاده کنند. دمنوش بابونه برای ورم معده موثر است به این جهت یک لیوان چای غلیظ بابونه، حاوی چهار قاشق چایخوری بابونه در یک لیوان آب جوش، را صبح ناشتا بنوشید و سپس در رختخواب به پشت دراز بکشید و بعد از چهار دقیقه بخوابید و بعد از ۱۵ دقیقه می‌توانید صبحانه خود را میل کنید؛ این عمل را به مدت دو هفته ادامه دهید تا زخم و ورم معده به کلی شفا یابد.
تاثیر بابونه بر تنظیم قند خون
آنتی اکسیدان‌های بابونه از تخریب و صدمه سلول‌های پانکراس که مسئول ترشح انسولین و کنترل قند خون هستند جلوگیری می‌کنند. مطالعه بر روی دیابتی‌ها نشان داده که چای بابونه می‌تواند قند خون ناشتا و متوسط میزان قند خون دیابتی‌ها را در دراز مدت کاهش دهد.. همچنین بابونه می‌تواند سرعت افزایش قند خون بعد از غذا را کاهش دهد.
خواص دمنوش بابونه برای قاعدگی
از جمله خواص چای بابونه درمان گرفتگی‌های قاعدگی است. این گیاه می‌تواند التهاب، گرفتگی، اضطراب، تعرق، بدخوابی، نوسانات خلقی و سایر علایم شایع در عادت ماهیانه را تسکین ببخشد. دمنوش بابونه بطور موثری می‌تواند این علائم را کاهش دهد، ذهن و جسم را آرام کند و با کاهش التهاب، مشکلات و ناراحتی‌های جسمی این دوره را برطرف کند.
یک فنجان چای بابونه با داشتن مقدار گلیسین و فلاونوئید (زردینه) لازم، اسپاسم عضلانی را کاهش می‌دهد و در عین حال فعالیت ضد باکتری سالم را برای درمان قاعدگی برمی‌انگیزاند. این چای همچنین جریان خون را در مناطق لگن و رحم افزایش می‌دهد و در نتیجه به درمان پریودهای نامنظم و افزایش سلامت جنسی در زنان کمک می‌کند.
خواص بابونه برای سرماخوردگی
بابونه با سرماخوردگی و آنفلوآنزا مبارزه می‌کند و عفونت‌های سینوسی را از بین می‌برد. مطالعات نشان داده‌اند که بوییدن بخار عصاره بابونه به درمان سرماخوردگی و تسکین عفونت‌های سینوسی و گلودرد کمک می‌کند.
روزانه دو تا سه مرتبه با دهانشویه‌های بابونه غرغره کنید تا گلودردتان از بین برود. می‌توانید از جوشانده بابونه نیز برای غرغره کردن استفاده کنید.
تاثیر مثبت بابونه بر کاهش وزن
چای بابونه به‌ طور مؤثری در رفع لاغری و افزایش اشتها مؤثر است. دمنوش بابونه و چای بابونه به تنهایی باعث کاهش قابل توجه وزن نخواهد شد، اما اگر با یک رژیم منطقی و ورزش منظم همراه شود، به طور موثر چربی‌سوز می‌شود و تناسب اندام شما را افزایش می‌دهد.
دمنوش بابونه علاوه بر اینکه منبع غنی آنتی‌اکسیدان‌های مختلف است با مداومت در نوشیدن این چای می‌توانید به تاثیر چشمگیر آن در لاغری پی ببرید.
برای تهیه دمنشو چای بابونه، یک قاشق چایخوری بابونه را در یک لیوان آب جوش بریز و روی شعله غیرمستقیم قرار بدهد، بعد از ۱۰ دقیقه آماده است، صاف کرده و بنویشید.
تاثیر بابونه بر فشار خون
فلاوون‌های موجود در بابونه اثر مفید بر روی فشار خون و همچنین سطوح کلسترول خون هم با مصرف بابونه کاهش می‌یابد که این دو سبب کاهش خطر بیماری‌های قلبی عروقی می‌شوند
خواص بابونه برای پوست
بابونه تاثیر فوق‌ العاده خوبی در مراقبت و حفظ زیبایی و جوانی پوست دارد. یکی از روش‌های سالم برای پاکسازی پوست، استفاده از بخور بابونه برای پوست است. استفاده از این بخور به صورت ساده یا همراه با عصاره‌های گیاهی است که طی آن منافذ پوست باز و به صورت سطحی و عمقی پاک شده و باعث خون‌رسانی بهتر به پوست می‌شود. طی این فرایند آلودگی‌ها، چربی‌ها و سلول‌های شاخی از سطح پوست تمیز می‌شود و پوست مرطوب شده که این رطوبت خود مانع ایجاد چین و چروک‌ها می‌شود.
بخور بابونه علاوه بر تسکین التهاب و از بین بردن میکروب‌ها سبب تحریک گردش خون صورت شما شده و پوستتان را جوان و شاداب می‌کند. بد نیست پس از پایان بخور، پوستتان را با آب سرد شست‌وشو دهید و یا از ماسک خیار استفاده کنید تا منافذ پوستتان بسته شود.
علاوه بر روش بخور از روش کمپرس بابونه برای پوست به‌ویژه برای پوست‌های خشک و حساس می‌توان استفاده کرد. برای کمپرس همانند بخور آب را بجوشانید و پودر گیاه بابونه را به آن اضافه کنید. بعد از پنج دقیقه محلول مذکور را صاف کرده و حوله تمیزی را به این محلول آغشته کنید و این حوله را پنج تا ده دقیقه روی پوست صورت خود قرار دهید.
روغن بابونه درمان طبیعی و مؤثری برای مشکلات پوستی مربوط به اگزما و آکنه نیز محسوب می‌شود. با استفاده از روغن بابونه می‌توانید آکنه‌های دردناک خود را ریشه کن کنید. با روغن بابونه التهاب و قرمزی پوست شما کاهش خواهد یافت و لک‌های پوست و آکنه را هم برطرف می‌کند. برای رفع التهاب پوست بهتر است روغن بابونه را با روغن گل مغربی ترکیب کنید. روغن بابونه همچنین ترمیم کننده، جوان‌کننده و تقویت‌کننده پوست است و پوست شما را شاداب و جوان نگه می‌دارد.
روغن بابونه برای درمان آفتاب سوختگی هم مفید است و ترمیم‌کننده آن می‌باشد. چند قطره از روغن بابونه را به آب حمام اضافه کنید و یا آن را به آب سرد اضافه کنید و پارچه‌ای را به آن آغشته سازید و روی محل مورد نظر بگذارید.
ماسک گل بابونه برای شادابی پوست
دو قاشق چایخوری گل بابونه خشک را دم کرده و بگذارید خنک شود سپس آن را صاف کرده و مایع را در بطری بریزید، ۱۲۰ میلی‌لیتر گلاب و ۲ قطره اسانس روغن صندل به آن اضافه کرده و در یخچال نگهداری کنید و حداکثر در طول یک هفته استفاده کنید. کافی است به صورت مداوم از این ماسک استفاده کنید تا خودتان به واضح تغییراتی که در پوستتان به وجود می‌آید را شاهد باشید.
تاثیر چای بابونه بر کاهش پُف زیر چشم
قرار دادن کیسه‌های چای بابونه خنک زیر چشم به کاهش پف چشم کمک می‌کند. همچنین خستگی چشم را تسکین می‌دهد.
چای بابونه را می‌توان به بسته‌های پلاستیکی کوچک یا به کمپرسورها یا حتی به داخل کابین یخ تزریق کرد و روی چشم‌های خسته برای درمان سیاهی چشم و یا فرو رفتگی زیر چشم استفاده کرد. ظرف پنج دقیقه ظرف چای بابونه را روی چشم خود نگه دارید و سپس با آب سرد شستشو دهید.
مضرات بابونه
۱- یکی از عوارض جانبی چای بابونه عبارت است از خواب‌آلودگی، در نتیجه اگر می‌خواهید رانندگی کنید یا اپراتور یک دستگاه خاص هستید، از این چای استفاده نکنید.
۲- مصرف این گیاه همزمان با داروهای رقیق‌کننده خون، بنزودیازپین، وارفارین، سیکلوسپورین و به طور کلی داروهای رقیق‌کننده خون و... و همچنین الکل ممنوع است.
۳- میزان زیاد این گیاه می‌تواند باعث ایجاد تحریک پوستی در برخی افراد شود.
۴- استفاده از بابونه در دوران بارداری پیشنهاد نمی‌شود؛ زیرا این گیاه باعث سقط جنین می‌شود. 
۵- در صورت مصرف بیش از اندازه، علایمی چون سردرد، زخم دهانی، ورم چشم، تهوع و استفراغ و تعریق زیاد ایجاد کند.
۶- اگر به گل‌ها حساسیت دارید، در مصرف چای بابونه، مراقب باشید.
موارد منع مصرف بابونه
۱- از مصرف بابونه و فرآورده‌های آن در اطراف چشم پرهیز باید کرد.
۲- به علت موارد نادر حساسیت در استفاده به صورت موضعی با مقدار کم درمان شروع گردد.
طرز تهیه چای بابونه
چای بابونه یک چای نسبتا سالم برای مصرف عموم مردم است که برای تهیه آن باید بابونه خشک شده را در یک فنجان آب جوش ریخته و اجازه دهید ۵ دقیقه بماند تا دم بکشد. می‌توانید روی آن را بپوشانید تا زودتر و بهتر دم شود یا اگر از لیوان‌های مخصوص دمنوش استفاده می‌کنید درِ آن را بگذارید. سپس به کمک چای صاف کن آن را در فنجان بریزید.
مصرف دمنوش‌ها و داروهای گیاهی نیز مانند هرچیز دیگر مقدار و اندازه معین دارد. مصرف بیش از حد دمنوش بابونه ممکن است موجب ناراحتی معده و اسهال شود. 
گفتنی است، در حال حاضر فرآورده‌های مختلفی از بابونه به اشکال دمنوش بابونه، روغن بابونه، کرم بابونه، لوسیون بابونه و قطره خوراکی آن در بازار وجود دارد.
منبع:ایلنا
کد خبر a0a3ce1a5f634fe4b42ba7fc4c8af5a9

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 0 =