صنایع غذایی> رضا باکری دبیر انجمن صنایع فرآوردههای لبنی میگوید، صنایع لبنی کشور حتی اگر از فشار مداخلات دولتی خلاص شود، کاهش قدرت خرید مردم در بازار گریبانگیر آنها می شود.
دبیر انجمن صنایع فرآوردههای لبنی با بیان اینکه «از آذرماه سال1389 به بعد به دلیل قطع یارانه شیر، هزینههاي تولید و هزینههاي تمام شده فرآوردههاي لبنی افزایش یافت» این تعبیر را به کار برد که «صنایع لبنی طی این مدت درجا زده است.»
به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، رضا باکری در این باره گفت: پس از اجرایی شدن قانون هدفمندی یارانهها که حدود 10 سال از آن سپری شده، دولتها اعم از دولتهای دهم، یازدهم و دوازدهم هیچ سیاست یا برنامهای برای جبران خسارت هایی که از ناحیه تورم و سقوط ارزش پول ملی به تولید و درآمد سرانه خانوار وارد شده، ارائه نکردند. حال در شرایطی که تقاضا در اثر کاهش درآمد سرانه افول کرده است، صنعتی چون صنعت لبنیات چگونه باید رشد کند؟
او با بیان اینکه علاوه بر کاهش قدرت خرید، صنایع از ناحیه مداخلات دولتی و قیمتگذاری دستوری نیز در تنگنا قرار گرفته اند، ادامه داد: مساله این است که چنانچه صنعت، از دخالت دولت در قیمت گذاری هم خلاص شود، در بازار با مساله کاهش قدرت خرید مواجه می شود. دیدگاه من این است که به زودی مداخلات دولتی به خودیخود بی اثر خواهد شد. به این دلیل که تورم، هزینههای تولید و قیمت تمام شده کالا را آنچنان افزایش خواهد داد که عملا نیازی به دخالت دولت در بازار نخواهد بود. در واقع افزایش قیمت کالاها و عدم تطابق آن با قدرت خرید خانوار، تقاضا را کاهش داده و به معضلی برای شرکتهای تولیدی تبدیل خواهد شد. فرض کنید که دولت هیچ گونه دخالتی در قیمت گذاری نداشته باشد، تولید کالا چنان گران تمام میشود که مردم قدرت خرید آن را نخواهند داشت.
او افزود: این چالشی است که صرفا با اصلاح سیاست های پولی و مالی و برنامه ریزی برای توسعه اقتصادی قابل حل است که به موجب آن، رونق جای رکود را بگیرد. البته ظاهرا نه برنامهای برای توسعه اقتصادی وجود دارد و نه اراده ای برای اصلاح سیاستهای پولی و مالی مشاهده میشود.
باکری در پاسخ به این پرسش که مصرف سرانه لبنیات در اثر کاهش قدرت خرید به چه میزان کاهش یافته، توضیح داد: انجمن صنایع فرآوردههای لبنی ایران، قراردادی را با انیستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور منعقد کرده است تا قدرت خرید چهار دهک کم برخوردار جامعه را مورد مطالعه قرار دهد که امیدواریم نتایج این مطالعات به زودی روشن شود. اما شاخص دیگری وجود دارد که نشان دهنده کاهش مصرف سرانه لبنیات در کشور است. صنایع لبنی سالانه، 7.2 میلیون تن شیر دریافت میکنند که یک میلیون تن آن صرف صادرات میشود و 6میلیون تن باقی مانده، در سبد مصرفی خانوار قرار میگیرد. اما به نظر میرسد که این سبد در حال کوچک شدن است و جای آن را تولید شیرخشک پر میکند.
دبیر انجمن صنایع فرآوردههای لبنی گفت: ظرفیت کارخانجات تولید شیرخشک حدود 10 سال پیش، روزانه 1500 تن دریافت شیر خام بوده که اکنون این ظرفیت به 7500 تن افزایش یافته است. این نشان میدهد از آن 6.2 میلیون تن شیر خام که باید در سفره خانوار قرار گیرد، کاسته شده و به تولید شیر خشک اختصاص پیدا کرده است. در واقع، مازاد مصرف به شیر خشک تبدیل شده و از این شیر خشک حدود 80 هزار تن در داخل مصرف شده و باقیمانده آن صادرات میشود.
نظر شما