غذا و تغذیه> اخبار پزشکی و سلامت این هفته ازجمله اختصاص دارد به افزایش خطر مسمومیتهای غذایی در تابستان، اهمیت میزان فشار خون در پیشبینی سکته، علل ماندگار بودن چربیهای شکمی و هشدار در مورد عدم استفاده مجدد از بطریهای پلاستیکی.
چرا چربیهای شکمی ماندگار هستند؟
اگر با وجود پیروی از رژیمهای سخت غذایی، کاهش دریافت کالری روزانه و فعالیت بدنی مکرر، هنوز شاهد ماندگاری چربیها در ناحیه شکم و دور کمر هستید، شاید دچار فقر منیزیم شده باشید.
ماده معدنی منیزیم در تنظیم خون و عملکرد قلب نقش کلیدی دارد. این ماده معدنی که در غذاهایی مانند سبزیجات تیره رنگ، لوبیا و انواع آجیل یافت میشود، همچنین به کاهش وزن و از دست دادن چربیهای شکم کمک میکند. به گفته متخصصان تغذیه مصرف کافی منیزیم با سطوح پایین قند خون و انسولین ناشتا نیز ارتباط دارد.
اما علت دیگر از دست ندادن چربیهای شکم کاهش کیفیت خواب است. مطالعهای که نتایج آن در ژورنال آمریکایی اپیدمیولوژی منتشر شده، نشان میدهد زنانی که خواب شبانه کمتر از ۵ ساعت دارند، ۳۲ درصد بیشتر از سایرین دچار افزایش وزن، افزایش سایز کمر و چاقی شکمی میشوند.
علاوه بر این، بر اساس بررسیهای مرکز تحقیقات تغذیه نیویورک، زنانی که به جای هشت ساعت خواب شبانه، چهار ساعت میخوابند، در طول روز ۳۰۰ کالری بیشتر مصرف میکنند. بیخوابی سبب افزایش هورمونی به نام گرلین میشود که اشتها را تحریک میکند و عامل پرخوری است.
مصرف نمک از مقصران دیگر ماندگاری چاقی شکمی است. نمک بیش از حد باعث احتباس مایعات، نفخ و افزایش سایز شکم میشود. به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده، ۹۰ درصد آمریکاییها بیش از ۲۳۰۰ میلی گرم سدیم در روز مصرف میکنند. دقت کنید که غذاهای کنسرو شده، سس سالاد و حتی برخی پنیرها حاوی مقادیر زیادی سدیم هستند.
اما مطالعات متعدد نشان میدهد که انواع خاصی از الکل به طور خاص با چربی شکم در ارتباط هستند. اگر از علاقهمندان به مصرف الکل هستید، به میزان مصرف خود توجه داشته باشید: نتایج تحقیقات دانشمندان دانمارکی در سال ۲۰۱۳ حاکیست مصرف آبجو با چاقی شکمی ارتباط دارد. محققان آلمانی نیز معتقدند مصرف الکل به ویژه در زنان، با چاقی شکمی ارتباط مستقیم دارد.
در نهایت، حتی اگر وزن شما در محدوده سالم باشد، ضعف عضلات شکم از علل ماندگاری چربیهای شکم است و تنها با انجام برخی حرکات ورزشی، داشتن برنامه تناسب اندام و رژیم غذایی سالم میتوان این عضلات را تقویت کرد.
کدام غذاها در تابستان مسمومتان میکند؟
هوای گرم تابستان، مهمترین عامل تکثیر باکتریها در بسیاری از مواد غذایی و بروز مسمومیت است.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده اعلام کرده که بیشتر مرگ و میرها ناشی از مسمومیتهای غذایی مرتبط با باکتریهایی از قبیل سالمونلا، توکسوپلاسما، لیستریا و نوروویروس است. اما خطر مسمومیت غذایی در تابستان، با مصرف کدام خوراکیها بیشتر میشود؟
گوشت نیمه پخته به سرعت با باکتری E. Coli آلوده میشود. تمام انواع گوشت باید حداقل در دمای ۱۶۰ درجه فارنهایت (۷۱ درجه سلسیوس) به طور کامل طبخ شوند تا خطر آلودگی آنها با این باکتری به حداقل برسد.
جوانهها نیز از آنجا که برای رشد نیاز به شرایط گرم و مرطوب دارند، برای رشد باکتریهایی مانند سالمونلا، لیستریا و E. Coli، محیط مناسبی هستند. حتی جوانههای خانگی که در شرایط بهداشتی پرورش مییابند، میتوانند باکتریهای مضر تولید کنند.
تخم مرغ از دیگر گزینههای غذایی است که خطر ابتلا به مسمومیت غذایی را افزایش میدهد؛ البته اگر خوب پخته نشود. فراموش نکنید که در تماس با پوست تخم مرغ، دستهای خود را با آب گرم و صابون بشویید. پوست تخممرغ میتواند آلوده به باکتری سالمونلا باشد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده در مورد خطر مسمومیت با سبزیجات تیره رنگ مانند اسفناج، کاهو و کلم نیز هشدار داده است. اسفناج آلوده میتواند در خود نورو ویروس داشته باشد و باعث ایجاد اسهال و حالت تهوع در مصرفکننده شود.
صدف خام را با احتیاط مصرف کنید، چون ممکن است آلوده به دو نوع باکتری Vibrio parahaemolyticus و Vibrio vulnificus باشد. هر دو باکتری سبب ایجاد اسهال، استفراغ و درد شکم در افراد سالم میشوند. باکتری Vibrio vulnificus در مبتلایان به بیماری کبد، دیابتی ها، مبتلایان به سرطان، مبتلایان به اختلالات معده و کسانی که دچار بیماریهای خودایمنی هستند، بسیار خطرناک است.
خربزه، سالاد ماکارونی، گوشت مرغ نیمه پخته و گوجه فرنگی خام نیز خطر ابتلا به مسمومیتهای غذایی در تابستان را افزایش میدهند.
هر دو عدد فشار خون، برای پیشبینی خطر سکته مهم است
طبق تحقیقات جدید، هر دو عدد فشار خون اعم از سیستولیک و دیاستولیک در صورت بالا بودن میتوانند منجر به سکته مغزی و حمله قلبی شوند. برای همین است که خواندن هر دو عدد، برای کنترل فشار خون بالا بسیار مهم است.
فشار خون سیستولیک، عدد بیشتر و فشار خون دیاستولیک عدد کمتر است. بنا بر جدیدترین دستورالعملهای انجمن قلب آمریکا، عدد طبیعی فشار خون سیستولیک در حالت استراحت ۱۲۰ و عدد طبیعی فشار خون دیاستولیک ۸۰ است. فشار خون سیستولیک بیش از ۱۳۰ میلیمتر جیوه و دیاستولیک بیش از ۸۰ میلیمتر جیوه، تحت عنوان فشار خون بالا شناخته میشود.
پزشکان معمولا با تمرکز روی عدد سیستولیک، بر بالا بودن فشار خون نظارت میکنند، ولی تحقیقات جدید که نتایج آنها در مجله New England منتشر شده، تاکید دارند که هر دو عدد فشار خون برای پیش بینی بیماریهای قلبی و سکته مغزی مهم است.
محققان تاثیر فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را بر انواع شرایط پزشکی مانند انفراکتوس میوکارد، سکته مغزی ایسکمیک و یا سکته مغزی هموراژیک یا (خونریزی دهنده) تجزیه و تحلیل کرده و دریافتهاند که هر دو عدد به طور مستقل با خطر حمله قلبی و سکته مغزی ارتباط دارند.
گفتنی است بیماریهای قلبی و سکته مغزی از مهمترین علل مرگ و میر در سراسر جهان هستند. بنا به اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا، در ایالات متحده سالانه بیش از ۶۰۰ هزار نفر در اثر بیماری قلبی جان خود را از دست میدهند. این در حالی است که تقریبا یک چهارم از مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای قلبی عروقی قابل پیشگیری است.
بطریهای پلاستیکی را دوباره پر نکنید!
در حالی که اکثر افراد تصور میکنند پر کردن دوباره بطریهای یکبار مصرف پلاستیکی با آب، اقدامی سازگار با محیط زیست است، کارشناسان هشدار داده اند خطرات این کار میتواند بسیار بیشتر از منافعش باشد.
بیسفنول آ که معمولا با BPA شناخته میشود، یک ماده شیمیایی است که برای تولید پلاستیک مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده شیمیایی مضر میتواند مشکلات عمده سلامتی از جمله ابتلا به سرطان، ناباروری و عدم تعادل هورمونی را به همراه داشته باشد.
اما خطرات احتمالی بطریهای پلاستیکی به همینجا ختم نمیشود. در مطالعهای که توسط محققان دانشگاه ایالتی نیویورک در فردونیا روی بیش از ۲۶۰ بطری پلاستیکی انجام شد، مشخص گردید که ۹۳ درصد از این بطریها حاوی میکروپلاستیکها یا ذرات پلاستیکی بسیار کوچک هستند. علاوه بر این، بطریهای پلاستیکی آب معدنی از پلی اتیلن ترفتالات ساخته شدهاند و وقتی گرم شوند دو ماده شیمیایی آنتیموان و بیسفنول آ را آزاد میکنند.
نکته مهم در رابطه با بطریهای پلاستیکی این است که آنها هم مانند تمام ظروف مخصوص نوشیدن، با دهان و دست ما و میکروبهای آنها در تماس هستند. دهانه این بطریها بسیار کوچک است و تمیز کردن آنها را دشوار میکند. محیط مرطوب دهانه این بطریها میتواند محلی برای رشد و پرورش باکتریها باشد.
از پر کردن دوباره بطریهای پلاستیکی یک بار مصرف بپرهیزید. بهتر است بطریهای بدون BPA را انتخاب کنید و اگر قصد حمایت از محیط زیست و ارتقای سلامت خود را دارید، سراغ بطریهای شیشهای برای مصرف نوشیدنیها بروید.
محدودیتهای جدید فیسبوک و اینستاگرام برای تبلیغ دخانیات و الکل
سخنگوی فیسبوک چهارشنبه گذشته دوم مرداد (۲۴ ژوئیه) در گفتگو با شبکه تلویزیونی سیانان اعلام کرد که قرار است محدودیتهای جدیدی را برای فروش و تبلیغ الکل و انواع محصولات دخانی از جمله سیگارهای الکترونیکی وضع کند.
این قانون در اینستاگرام هم به اجرا درخواهد آمد و تمام برندهایی که در زمینه فروش و تبلیغ این محصولات فعال هستند، باید محتوای تبلیغات خود را محدود به گروههای سنی بالای ۱۸ سال کنند. از زمان اجرای این محدودیتها، شبکههای اجتماعی فیسبوک و اینستاگرام به دنبال ارتباط با مدیران گروههای تبلیغاتی هستند تا آنها را نسبت به این تغییرات آگاه کنند.
به گفته سخنگوی شرکت فیسبوک، این شرکت محتواهایی که قوانین جدید را زیر پا میگذارند، یافته و حذف خواهد کرد.
تا قبل از اجرای این محدودیتها، شرکت فیسبوک فروش دخانیات و الکل را تنها در Facebook Marketplace محدود کرده بود، اما هم اکنون این محدودیت شامل کاربران شخصی و بخصوص افراد زیر ۱۸ سال نیز میشود.
منبع: dw
نظر شما