روند کاشت بهاره در اوکراین
به دنبال آغاز درگیری ها در اواخر ماه فوریه، بین ٢٠ تا ٣٠ درصد از مناطق کاشته شده برای محصولات زمستانه در اوکراین در طول فصل ٢٠٢٢/٢٠٢١ برداشت نشده باقی می ماند و عملکرد این محصولات نیز احتمالاً تحت تأثیر نامطلوب قرار می گیرد. علاوه بر این، عدم قطعیت های قابل توجهی در مورد ظرفیت کشاورزان اوکراینی برای کاشت محصولات در طول دوره محصول بهاره از أواسط ماه مارچ مطرح شد.
اما، روند کاشت بهاره در اوکراین، تقریبا رو به اتمام می باشد. به طوری که طبق گزارش ها، تا (٦ خرداد ماه) حدود ٩٠درصد از برنامه کاشت بهاره تکمیل و حدود ١٢.٦٤ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی، زیر کشت رفته اند.
در نظر داشته باشیم که این سطح از اراضی زیر کشت، حدود ٧٤.٧ درصد از اراضی زیر کشت در مقایسه با سال زراعی سال قبل ٢٠٢١/٢٠٢٢ می باشد.
در نمودار زیر، کل اراضی زیر کشت بهاره در اوکراین را بر اساس نوع کالای کشاورزی و مقایسه میزان زیر کشت تا تاریخ ٦ خرداد ماه سال قبل با سال جاری را بررسی می کنیم.
به رغم اینکه به نظر کشاورزان اوکراین، بیش از برآوردهای اولیه، اراضی کشاورزی را زیر کشت برده اند، با این حال با توجه به اینکه برخی مناطق اصلی کماکان تحت تاثیر تنش و نبرد نظامی با روسیه می باشد، آمار دقیقی از این مناطق، خصوصا مناطق Donetsk, Luhansk و Kherson در دسترس نمی باشد.
نمودار زیر، میزان اراضی سطح کشت را بر اساس مناطق مختلف در اوکراین تا روز پنجشنبه با مدت مشابه در سال قبل بررسی می کنیم.
توضیح اینکه، نوار زرد رنگ، مناطقی هست که هیچ اطلاع دقیقی از میزان و روند برداشت وجود ندارد.
به طور کل، تقریبا با توجه به پایان دوره کاشت بهاره در اوکراین، تا حدودی می توان برآورد دقیق تری از میزان برداشت سال ٢٠٢٢/٢٠٢٣ داشت.
گندم بهاره، حدود ١٨٩،٣٠٠ هکتار (تقریبا در راستای متوسط ٥ ساله)، جو بهاره حدود ٩٢٨،٤٠٠ هکتار (حدود ٧٠ درصد نسبت به سال قبل)، ذرت حدود ٤.٤ میلیون هکتار (حدود ٨١ درصد سال قبل)، دانه آفتابگردان حدود ٤.٣ میلیون هکتار (کاهش قابل توجه ٦٦درصدی نسبت به سال قبل) و دانه سویا حدود ١.١ میلیون هکتار (حدود ٩٠درصد نسبت به سال قبل) زیر کشت رفته اند. لذا، با توجه به برآوردها از میزان اراضی زیر کشت و در نظر گرفتن کاهش منابع انسانی و همینطور افزایش قیمت کودهای کشاورزی و احتمال کاهش استفاده در کاشت امسال، پیش بینی افت میزان عملکرد محصول را در کنار کاهش اراضی زیر کشت داشته باشیم، می توان میزان انتظار از برداشت امسال را در این حدود، تقریبا پیش بینی کرد:
گندم حدود ١٨ میلیون تن (٣٢.٢ میلیون تن در سال قبل)
جو حدود ٥.٢ میلیون تن (٩.٤ میلیون تن در سال قبل)
ذرت حدود ٢٥.٧ میلیون تن (٤٢ میلیون تن در سال قبل)
دانه آفتابگردان حدود ١٠.٦ میلیون تن (١٦.٤ میلیون تن در سال قبل)
دانه سویا حدود ٣ میلیون تن (٣.٥ میلیون تن در سال قبل).
در نمودار زیر، روند و میزان اراضی زیر کشت این پنج محصول کشاورزی را در اوکراین تا هفته ٢١ام نسبت به سال قبل و متوسط پنج سال گذشته بررسی می کنیم.
وضعیت صادرات غلات از اوکراین
مشخصا، عدم امکان و دسترسی اوکراین به بنادر دریایی در آب های عمیق، نه فقط بر اقتصاد اوکراین در حوزه غلات آسیا وارد کرده، بلکه بخش قابل توجهی از عرضه غلات و همین طور روغن خام آفتابگردان را با مخاطرات جدی روبرو کرده است.
از آغاز جنگ، تنها ٣ بندر دریایی در اوکراین (Reni, , Ust-Dunesk و Izmail) در حال فعالیت هستند. اهمیت تعطیلی و یا عدم دسترسی به بنادر اوکراین، از این جهت بیشتر مورد توجه قرار می گیرد که حدود ٧٥درصد از تجارت اوکراین از طریق بنادر دریایی بوده که به طور تقریبی، از شروع جنگ، تعطیلی بنادر روزانه حدود ١٧٥ میلیون دلار خسارت به اوکراین وارد می کند.
از سوی دیگر، طبق برآوردها، حدود ٧٠ کشتی هم در حال حاضر در بنادر اوکراین و غیر قابل حرکت هستند.
در زیر، بنادر اوکراین را از لحاظ موقعیت و وضعیت بررسی می کنیم.
طی دو ماه گذشته (ماه آوریل و می)، با توجه به عدم فعالیت بنادر دریایی آب های عمیق، تلاش گسترده ای جهت حمل و ارسال کالا از طریق راه آهن، مسیرهای رودخانه و بنادر کوچک تر شکل گرفته که به طور کل، بیشترین حجم صادرات از طریق ناوگان ریلی در حال انجام هست.
در زیر مقایسه ای از میزان صادرات اوکراین از ٢٤ فوریه (تاریخ آغاز جنگ) در سال قبل را با سال جاری تا ابتدای ماه May بررسی میکنیم.
در نظر داشته باشیم، که برآوردهای تقریبی از میزان صادرات ماهانه اوکراین در صورت تداوم شرایط فعلی، تا حدودی پر ابهام، پر هزینه و زمان بر می باشد. با این حال، با حفظ شرایط موجود، برآوردها از صادرات تقریبا ماهانه کمتر از ١ میلیون تن برآورد می شود.
در سه نمودار زیر، میزان صادرات و سهم آن از نحوه صادرات (ریلی، جاده ای، رودخانه و بنادر کوچک تر) را طی سه ماه قبل (آپریل، مارچ و تا ٩ ماه May بررسی می کنیم).
نظر شما