۰ نفر
۳ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۱
غذا و تغذیه> افرادی که دارای مزاج «گرم و خشک» یا «گرم و تر» هستند، در فصل تابستان به‌دلیل غلبه گرمای هوا، اذیت می‌‌شوند و در صورت عدم‌ رعایت تدابیر این فصل عوارض این فصل به‌سراغ آنها خواهد آمد لذا رعایت تدابیر این فصل ضروری است.

اگر مزاج جبلی شما گرم و خشک یا گرم و تر است یا جوان هستید و مزاج سنی شما تابستانی است یا در تابستان، گرما و غلبه صفرا بیش از پیش شما را اذیت می‌کند یا زود عصبانی می‌شوید، آب زیاد می‌خورید، حوصله‌تان کم است، خشکی موی سر، شوره و ریزش مو(hair loss) دارید، توصیه می‌شود تدابیر ذیل را در فصل گرما رعایت کنید:

برای رفع عطش به‌جای استفاده از نوشابه، ساندیس و آب‌میوه‌های کارخانه‌ای (مانند رانی، سن‌ایچ و…)، از شربتهای طبیعی با طبع سرد همچنین بستنی سنتی مورد تأیید، استفاده کنید مثلاً می‌توانید خاکشیر، شربت آبلیمو، به‌لیمو، گلاب یا عرق کاسنی میل کنید یا عناب را شربت کنید و بخورید.

مواد غذایی با طبع گرم و خشک کمتر میل کرده یا آنها را به‌همراه مصلحات مربوطه میل کنید؛ سرد و تر فراوان بخورید و از مصرف خشکی‌ها و سرخ‌کردنیها نیز حتی‌الامکان خودداری کنید.

ترکیب عرق کاسنی و شاتره به‌همراه یک قاشق مربا‌خوری اسپرزه را شربت کرده و روزانه میل کنید.

اگر گرما بر شما غلبه کرده است، می‌توانید رب انار را با آبغوره مخلوط کنید و بگذارید یک جوش کوچک روی گاز بخورد و در یخچال بگذارید و از آن هر شب 4‌ــ‌3 قاشق یک ساعت قبل از خواب میل کنید.

قبل از ورود به فصل گرما، حجامت کنید چون حجامت بدن را خنک می‌کند، برای این کار آخر خرداد در ایام حزیران (که از 23 خرداد ماه شروع می‌شود)، بهترین وقت برای حجامت است.

طبع اکثر چای‌های طبیعی و دم‌نوشهای مجاز نیز گرم یا معتدل است لذا از مصرف دم‌نوشهای غلیظ یا زیاده‌روی در مصرف آنها خودداری کنید، می‌توانید دم‌کرده آلبالو بخورید یا از چای‌های رقیق‌شده همچون دارچین استفاده کنید.

افرادی که طبیعتشان گرم است معمولاً در فصل گرما، عرق‌سوز می‌شوند که توصیه می‌شود حتماً موارد فوق‌الذکر را رعایت کنند و با آب ولرم حمام کنند.

برای رفع مشکل قسمتی از بدن که عرق‌سوز شده است نیز می‌توانید به‌روی محل عرق‌سوزشده، ضماد زرد (یا روغن زرد محلی) بمالید.

وعده ناهار را سعی کنید غذای پختنی میل نکنید؛ آب‌دوغ‌خیار، نان با کاهو و سکنجبین، نان و طالبی، خربزه و گرمک ناهار مناسبی است؛ استفاده از آش دوغ، آش انار، آش سماق مناسب است، از مصرف غذاهای گرم و پر‌ادویه، خورشهای گرم مثل فسنجان و خرما و غذاهای غلیظ و سنگین و دیر‌هضم مثل کله‌پاچه و حلیم بپرهیزید.

در این فصل تخم‌مرغ را هم به‌صورت نیم‌پز و عسلی میل کنید؛ از میوه‌های تابستانی و سبزیهای خنک مثل کاسنی، خرفه، گشنیز، اسفناج و کاهو بیشتر بهره ببرید.

خوردن آب بسیار سرد و یخ، خصوصاً در حالت ناشتا یا بعد از برخاستن از خواب، بسیار مضر است؛ اصولاً  آب خنک برای هوای گرم، مطلوب است و آب ولرم یا معمولی برای هوای سرد مناسب است و نباید آب یخ و بسیار سرد را میل کرد.

از مصرف مواد کارخانه‌ای خودداری کنید و کاکائو، سس و آب کلردار مصرف نکنید؛ این‌گونه مواد باعث می‌شوند تا  کبد شما گرم‌تر شود و کم‌حوصلگی و عصبی شدن شما را تشدید می‌کنند.

اگر غلبه صفرا داشته و فردی عصبانی هستید، استفراغ چرب کنید؛ برای این کار باید یک غذای چرب مانند آب‌گوشت دنبه‌دار میل نمایید و بعد از بیست تا سی دقیقه از خوردن غذا، یعنی زمانی که صفرا تحریک شده و به داخل معده ریخته است مقداری آب نمک به‌همراه سکنجبین خورده و بعد با تحریک گلو، استفراغ نمایید؛ شما باید یکی دو بار این کار را انجام دهید.

افراد دارای مزاج جبلی بلغمی یا سالمندان نیاز به رعایت موارد فوق‌الذکر ندارند؛ به افراد غیرسالمند که دارای مزاج جبلی سودایی یعنی سرد و خشک هستند، برای اینکه خشکی فصل تابستان اذیتشان نکند، توصیه می‌شود از مواد غذایی با طبع خشک (سرد و خشک یا گرم و خشک) در تابستان کمتر استفاده کنند و از رطوبت‌بخشی میوه‌های تابستانی و کاهو استفاده کنند.

منبع:شفاآنلاین
کد خبر 6f6555cde9fc4e0ca12fa0ec2fc04857

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 7 =