مواد غذایی> استاد تغذیه دانشگاه ایران با اشاره به اینکه روزه داری میتواند در بیماریهایی مانند چاقی، دیابت، افزایش چربی خون و بسیاری بیماریهای دیگر اثرات سودمندی ایفا کند بر ممنوعیت کله پاچه، سیرابی و شیردان و همچنین مصرف غذاهای داغ یا شور و شیرین تأکید کرد.
فرزاد شیدفر استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی ایران اظهار داشت: ماه مبارک رمضان ماه نزول قرآن کریم و میهمانی خداوند متعال است و علاوه بر اینکه زمانی برای تهذیب نفس و تقرب الهی و اعتلای معنویت است از لحاظ فوائد سلامتی نیز بسیار اهمیت دارد. تعداد بسیار زیادی از مطالعات و پژوهشهای علمی، اثرات مفید روزه داری را بر روند متابولیسم و عملکرد بهینه اندامهای بدن گزارش کردند.
شیدفر افزود: در روزه داری برخی اصول تغذیه ای نیز حائز اهمیت است و در واقع در فاصله بین افطار و سحر از پرخوری و مصرف زیاد غذاهای شیرین و چرب باید پرهیز کرد و اینکه تناسب و تعادل غذایی باید حفظ شود. بنابراین بهتر است افطار را با چای کمرنگ ولرم (عدم مصرف چای یا نوشیدنی داغ یا آب بسیار سرد) و یک عدد خرما شروع کرد. لبنیات مانند پنیر، گردو از مواد غذایی ادامه دهنده افطار باشد و سپس با فاصله زمانی دیگری از غذاهای اصلی دیگر (بهعنوان وعده شام) استفاده شود. در واقع حجم غذای افطار باید کم باشد تا بتوان بعد از مدتی از وعده شام استفاده کرد.
این استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: توصیه میشود که میوه جات و سبزیجات مانند سالاد نیز در فاصله بین افطار تا سحر استفاده شود. از مصرف زولبیا، بامیه و سایر شیرینی جات یا غذاها و حلیمهای حاوی روغن زیاد باید خودداری شود و زولبیا بامیه حتماً از شیرینی فروشیهای معتبر که وضعیت بهداشتی مطمئنی دارند خریداری شود و از فروشندگان دوره گرد یا سایر مغازه ها تهیه نشود.
وی ادامه داد: در صورت استفاده از آش، بهتر است میزان روغن و حبوبات در آن زیاد نباشد. کله پاچه، سیرابی و شیردان توصیه نمیشود چون بسیار چرب است و موجب تشنگی نیز می شود.
مصرف غذاهای داغ یا شور و شیرین در هنگام افطار یا سحر ممنوع
عضو هیات علمی دانشگاه ایران اظهار داشت: از مغزهای گیاهی (مانند گردو یا پسته یا بادام یا فندق) بهصورت خام ( و نه شور) در حد منطقی میتوان مصرف کرد. مصرف چای زیاد در وعده سحر توصیه نمیشود چون دفع ادرار را زیاد میکند و بهتر است مصرف چای در طول ساعات افطار تا سحر توزیع شود. همچنین مصرف سبزیجات و نوشیدن مایعات کافی در بین افطار تا سحر میتواند در برطرف کردن حس تشنگی در ساعات روزه داری بسیار تأثیر داشته باشد.
شیدفر خاطرنشان کرد: مصرف غذهای خیلی شیرین در وعده سحر توصیه نمیشود ولی میوه جات مناسب هستند. از بین نوشیدنیها، دوغهای خانگی توصیه میشود اما دوغ های غیرخانگی چون نمک دارند باید محدود شوند. همچنین آب میوه خانگی نیز مناسب است. از پرخوری و تعجیل در غذاخوردن در وعده سحر باید خودداری شود و همچنین در افطار نباید با غذاها یا خورشتهای چرب روزه را افطار کرد. بهتر است بهجای قند و شکر از خرما استفاده شود. اما مقدار زیاد آن میتواند چاق کننده باشد (هر 3 عدد خرما حدود 60 کیلوکالری انرژی است).
منبع:شفاآنلاین
نظر شما