مواد غذایی > نذری دادن از آدابی است كه از دیرباز در میان ایرانیان رواجداشته و بهخصوص در مراسم سوگواری بزرگان مذهبی نظیر تاسوعا و عاشورا مردم اعتقاد فراوانی به طبخ غذایی خاص و پخش كردن آن در میان اطرافیان از همسایگان گرفته تا خانوادههای نیازمند دارند...
این مطلب نیز نگاهی دارد به 18 شهر مختلف ایران و غذاهای خاصی كه ساكنان هر شهر بیش از همه آن را به عنوان نذری پخش میكنند.
رشت و خورش فسنجان
مردم این شهر علاقه زیادی به خورش فسنجان ترش دارند و در عروسی و عزا آن را میپزند. این خورش با رب انار بسیار ترش تهیه میشود و رنگش بسیار سیاه است.
لاهیجان و قیمه چرخكرده
نذری مخصوص این شهر، غذایی به نام قیمه چرخكرده است كه تنها تفاوتش با قیمه معمولی، گوشت چرخكرده بسیار سرخكردهای است كه در آن میریزند.
مشهد و شله
مردم مشهد غذایی را كه پیش از این در صفحه غذای ایرانی به آن پرداختهایم و ظاهری شبیه به حلیم دارد، بیش از همه به عنوان نذری انتخاب میكنند.
سمنان و خورش آلوترش
غذایی كه شباهت زیادی به خورش قیمه دارد با این تفاوت كه در آن آلوهای ترش بومی سمنان میریزند و با برنج در میان مردم پخش میكنند.
اراك و آش بیبی سهشنبه
این آش در تمام ایام سال به عنوان نذری داده میشود اما در ماه محرم نیز یکی از انتخابهای اول اراکیهاست و از آنجا كه روزهای سهشنبه آن را پخش میكنند، به این نام معروف است و اجزای آن متشكل است از نخود، لوبیا، عدس و بلغور. در ضمن، مانند حلیم صبحها میان مردم تقسیم میشود. برای آشنایی بیشتر با این آش میتوانید به صفحه غذای ایرانی مراجعه کنید.
كاشان و آبگوشت پلو
كاشانیها آبگوشت را بیش از هر غذایی میپسندند البته با برنج. در ضمن، این آبگوشت به دلیل زردچوبه?اش، رنگ زردی دارد و با لوبیای سفید و نخود طبخ میشود. البته برخی خانوادهها برنجشان را با آبگوشتی كه در لابهلای آن میریزند دم میكنند و بهصورت یك برنج مخلوط آن را میكشند.
اصفهان و بریانی
در میان انواع غذاهای نذری كه اصفهانیهای عزیز در ایام محرم در میان مردم پخش میكنند، بریانی (یكی از غذاهای سنتی این شهر) نیز دیده میشود.
یزد و آش گندم
این آش شباهت زیادی به حلیم دارد. در تهیه آن از نخود، لوبیا، ماش ، گندم و البته گوشت استفاده میشود و با پیازداغ و روغن دنبه فراوان آن را طعمدار میكنند.
كرمان و آبگوشت متنجون
این آبگوشت مخصوص مردم كرمان است و طعمی ترش و شیرین دارد. محتویات این آبگوشت بسیار متنوع است از برگه زردآلو گرفته تا خرما و تكههای میوه به و شنبلیله.
شیراز و شكرپلو
خورشقیمه در عاشورای شیرازیها بیش از هر غذای دیگری بهعنوان نذری پخته میشود اما با برنجی به نام شكرپلو. برنجی كه با شربت غلیظ شكر و زعفران، آبكش می?کنند و آن را دم میدهند و با خلالهای پسته و پرتقال سرو میكنند.
اردبیل و بیچاخ قیمه
این غذای اردبیلی با گوشت قیمه شده و پیازداغ فراوان و خلال بادام تهیه میشود. در پایان كار، به تعداد نفرات تخممرغ در غذا شكسته میشود تا حسابی در میان این خورش خودنمایی كند.
خوی و آش هدیح
این آش شباهت زیادی به آش دندونك یا آشی كه برای بچههایی كه تازه دندان درمیآورند طبخ میشود، دارد البته با كمی تفاوت. اینكه تقریبا سفت و لایهلایه است و با نخود و گندم پخته شده در شیر و آب بسیار كم در ظرفی ریخته میشود و سپس لایهای از كشمش تفت داده شده و گردوی خرد شده به آن میافزایند.
تبریز و چلوگوشت هویج
این غذا را با گوشتهای قیمهشده و هویج رندهشده فراوان میپزند و البته با برنج به عنوان نذری پخش میکنند.
زنجان و حلیم
این حلیم با حلیمهای عادی كمی تفاوت دارد؛ اول اینكه نكوبیده است و تمام بنشنی كه در آن به كار رفته میتوان دید، دوم اینكه با شكر میل نمیشود و به آن روغن حیوانی فراوان اضافه میشود.
قزوین و قیمهنثار
قیمهنثار غذای خاص قزوینیهاست و در مراسم عزاداری روز عاشورا از اولین انتخابها برای نذریدادن است. ما هم در شمارههای پیشین این غذا را بهطور مفصل در صفحه غذای ایرانی معرفی كردهایم.
خرمآباد و عدسپلو
ساكنان این شهر بیش از همه عدسپلو را به عنوان غذای نذری انتخاب میكنند البته با خرما و كشمش فراوان. در ضمن، به جای شلهزرد كه در بیشتر شهرها باز هم مردم آن را نذری میدهند، در این شهر فقط حلوا به عنوان نذری پخش میشود.
دزفول و قیمه نخودی
در این خورش قیمه به جای لپه معمولی، لپه نخود میریزند. دزفولیها معتقدند طبخ قیمه با لپه نخود خیلی بهتر است زیرا هم نخود را خیس کرده و پوستش را میگیرند بنابراین نفخ نمیآورد و هم مزه بهتری دارد.
اهواز و خورش سبزی
در روز عاشورا، بیشتر مردم این شهر خورشی به نام خورش سبزی برای نذری دادن انتخاب میكنند. این خورش با سبزی بسیار سرخشده و لوبیایسفید تهیه میشود و كمی شبیه به خورش قورمهسبزی است.
منبع:سلامتیران
نظر شما